Foto: medovnicek
V pôvodnom recepte, ktorý som objavila v Receptoch od babičky - Slané pagáče, štangle, slimáky bola táto dobrota upečená z kupovaného lístkového cesta. Ja Zobraziť celý popisV pôvodnom recepte, ktorý som objavila v Receptoch od babičky - Slané pagáče, štangle, slimáky bola táto dobrota upečená z kupovaného lístkového cesta. Ja som si pripravila svoje, ktoré som objavila u jednej veľmi šikovnej kuchárky na jej stránke www.kucharkazeslovacka.ic.cz
Suroviny
350 g |
|
2 ks |
|
štipka |
|
250 g čerstvé |
|
250 ml |
|
300 g najemno nakrájaná |
|
100 g strúhaný |
|
3 ks |
|
1 ks |
|
100 ml |
|
2 PL |
|
1 ČL |
|
štipka |
|
nadrobno nasekaná |
|
Postup
-
1
Najskôr si dve hodiny pred pečením pripravíme cesto (ja som ho pripravila už deň vopred večer a mala som ho v chladničke celú noc). Ak by sme ich chceli pripraviť z mrazeného kupovaného lístkového cesta, tak by sme ho potrebovali 600 g. Zmiešame múku s nastrúhaným studeným maslom, žĺtkami, soľou a tekutou šľahačkovou smotanou.
-
2
Dobre vypracujeme necháme minimálne dve hodiny v chladničke odpočívať.
-
3
Plnku pripravíme nasledovne: Na oleji opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme najemno nakrájanú šunku, ochutíme soľou, čiernym mletým korením a nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou. Ja som ju nemala, tak som dala sušenú pažítku. Pridáme nastrúhaný syr a dve vajcia. Pražíme len dovtedy, kým sú vajíčka polomäkké.
-
4
Cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku 1 - 1,5 cm, nakrájame z neho 10 cm veľké štvorce - ja som ich robila menšie - cca 5 cm.
-
5
Do stredu každého štvorca dáme plnku
-
6
Dva cípy štvorca spojíme
-
7
A zrolujeme do tvaru rožka. Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vajíčkom, posypeme sezamom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 C.
-
8
Tá plnka je veľmi zaujímavá a chutná, my sme ich mali k dobrému vínku na oslave jedného roka môjho malého vnúčika.
Diskusia k receptu