Šunkové rožky (fotorecept)

Autor receptu: medovnicek

V pôvodnom recepte, ktorý som objavila v Receptoch od babičky - Slané pagáče, štangle, slimáky bola táto dobrota upečená z kupovaného lístkového cesta. Ja som si pripravila svoje, ktoré som objavila u jednej veľmi šikovnej kuchárky na jej stránke www.kucharkazeslovacka.ic.cz

Suroviny

Postup

  1. Najskôr si dve hodiny pred pečením pripravíme cesto (ja som ho pripravila už deň vopred večer a mala som ho v chladničke celú noc). Ak by sme ich chceli pripraviť z mrazeného kupovaného lístkového cesta, tak by sme ho potrebovali 600 g. Zmiešame múku s nastrúhaným studeným maslom, žĺtkami, soľou a tekutou šľahačkovou smotanou.
  2. Dobre vypracujeme necháme minimálne dve hodiny v chladničke odpočívať.
  3. Plnku pripravíme nasledovne: Na oleji opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme najemno nakrájanú šunku, ochutíme soľou, čiernym mletým korením a nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou. Ja som ju nemala, tak som dala sušenú pažítku. Pridáme nastrúhaný syr a dve vajcia. Pražíme len dovtedy, kým sú vajíčka polomäkké.
  4. Cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku 1 - 1,5 cm, nakrájame z neho 10 cm veľké štvorce - ja som ich robila menšie - cca 5 cm.
  5. Do stredu každého štvorca dáme plnku
  6. Dva cípy štvorca spojíme
  7. A zrolujeme do tvaru rožka. Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme vajíčkom, posypeme sezamom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 C.
  8. Tá plnka je veľmi zaujímavá a chutná, my sme ich mali k dobrému vínku na oslave jedného roka môjho malého vnúčika.