Šulky z Východnej
príloha Varecha, 2. júla 2022
Foto: Jakub Jančo, Národné osvetové centrum
Šulky a šúľance nie sú to isté, hoci sa podobajú. Základný rozdiel je ten, že šulky sú len z múky a do šúľancov sa Zobraziť celý popisŠulky a šúľance nie sú to isté, hoci sa podobajú. Základný rozdiel je ten, že šulky sú len z múky a do šúľancov sa pridávajú aj zemiaky.
porcií
príprava
Postup
-
1
Z múky, vody a zo soli vymiesime cesto. Rozdelíme ho na štyri časti. Tie rozvaľkáme, rozkrájame na pásy a z každého nakrájame šulky. Každý kúsok ešte rukami rozvaľkáme do dlhšieho tvaru.
-
2
Šulky vložíme do vriacej vody a varíme, kým nevyplávajú na povrch.
- 3
Potom ich scedíme, pridáme prepražené maslo, bryndzu a dobre zamiešame.
- 4
Tento tradičný recept z Východnej nám pripravila 82-ročná Zuzana Gajdošová, ktorá sa tam pred šesťdesiatimi rokmi „privydala“. Prečítajte si, ako si zaspomínala, ako sa v obci známej vychýreným folklórnym festivalom kedysi varilo.
Tiež cestoviny:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
Áno je to tetuška Paluška, známa folkloristka z Východnej :)