Šulky z Východnej

Zuzana Gajdošová
príloha Varecha, 2. júla 2022
Šulky z Východnej
Foto: Jakub Jančo, Národné osvetové centrum

Šulky a šúľance nie sú to isté, hoci sa podobajú. Základný rozdiel je ten, že šulky sú len z múky a do šúľancov sa pridávajú aj zemiaky.

8
porcií
45 minút
príprava

Suroviny

1 kg
2 KL
300 ml
250 g
125 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z múky, vody a zo soli vymiesime cesto. Rozdelíme ho na štyri časti. Tie rozvaľkáme, rozkrájame na pásy a z každého nakrájame šulky. Každý kúsok ešte rukami rozvaľkáme do dlhšieho tvaru.

    Šulky z Východnej - obrázok 1
  2. 2

    Šulky vložíme do vriacej vody a varíme, kým nevyplávajú na povrch.

  3. 3

    Potom ich scedíme, pridáme prepražené maslo, bryndzu a dobre zamiešame.

  4. 4

    Tento tradičný recept z Východnej nám pripravila 82-ročná Zuzana Gajdošová, ktorá sa tam pred šesťdesiatimi rokmi „privydala“. Prečítajte si, ako si zaspomínala, ako sa v obci známej vychýreným folklórnym festivalom kedysi varilo.

    Šulky z Východnej - obrázok 4

Diskusia k receptu

evelynba
Krásne jednoduchý recept, ale pre istotu ukladám, aby som nezabudla.... A otázka pre redakciu Varechy, dobre vidím, je to tetuška Paluška, ktorá tak krásne, vrúcne a s veľkou skromnosťou zaspievala na úvod Zem spieva vo Východnej???

Zaujímavé video z archívu TV Varecha