Cestoviny

Šulky z Východnej

Autor receptu: redakcia

Šulky a šúľance nie sú to isté, hoci sa podobajú. Základný rozdiel je ten, že šulky sú len z múky a do šúľancov sa pridávajú aj zemiaky.

8
porcií
45 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Z múky, vody a zo soli vymiesime cesto. Rozdelíme ho na štyri časti. Tie rozvaľkáme, rozkrájame na pásy a z každého nakrájame šulky. Každý kúsok ešte rukami rozvaľkáme do dlhšieho tvaru.
  2. Šulky vložíme do vriacej vody a varíme, kým nevyplávajú na povrch.
  3. Potom ich scedíme, pridáme prepražené maslo, bryndzu a dobre zamiešame.
  4. Tento tradičný recept z Východnej nám pripravila 82-ročná Zuzana Gajdošová, ktorá sa tam pred šesťdesiatimi rokmi „privydala“. Prečítajte si, ako si zaspomínala, ako sa v obci známej vychýreným folklórnym festivalom kedysi varilo.