Cestoviny
Šulky z Východnej
Autor receptu: redakcia
Šulky a šúľance nie sú to isté, hoci sa podobajú. Základný rozdiel je ten, že šulky sú len z múky a do šúľancov sa pridávajú aj
zemiaky.
Postup
- Z múky, vody a zo soli vymiesime cesto. Rozdelíme ho na štyri časti. Tie rozvaľkáme, rozkrájame na pásy a z každého nakrájame
šulky. Každý kúsok ešte rukami rozvaľkáme do dlhšieho tvaru.
- Šulky vložíme do vriacej vody
a varíme, kým nevyplávajú na
povrch.
- Potom ich scedíme, pridáme
prepražené maslo, bryndzu
a dobre zamiešame.
- Tento tradičný recept z Východnej nám pripravila 82-ročná Zuzana Gajdošová, ktorá sa tam pred šesťdesiatimi rokmi „privydala“. Prečítajte si, ako si zaspomínala, ako sa v obci známej vychýreným folklórnym festivalom kedysi varilo.