Šúľance z tvarohovo-zemiakového cesta fotorecept

dvorka - fotkadvorka, 6. septembra 2016
Šúľance z tvarohovo-zemiakového cesta (fotorecept)
Foto: dvorka

Občas skúšam zmenu a tak klasické zemiakové cesto som doplnila tvarohom a pšeničnú múku vymenila za celozrnnú špaldovú. Chuť je samozrejme iná, ale nie Zobraziť celý popisObčas skúšam zmenu a tak klasické zemiakové cesto som doplnila tvarohom a pšeničnú múku vymenila za celozrnnú špaldovú. Chuť je samozrejme iná, ale nie horšia. A cesto sa dá použiť aj na ovocné knedlíky, guľky s ovocnou omáčkou alebo na šúľance trochu opečené na panvici ako príloha k mäsu.

50 minút
príprava

Suroviny

500 g
250 g
270 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Do väčšieho hrnca som si dala variť osolenú vodu. Zemiaky som si nastrúhala do veľkej misy, pridala som jemný tvaroh, vajíčko a premiešala. Potom som pridala múku a cesto dobre vypracovala. Ja osobne posledné roky používam len špaldovú múku, ale môže byť aj klasická pšeničná pol na pol hrubá a polohrubá. Na trochu pomúčnenej doske som si spravila niekoľko valčekov na hrúbku palca a tie som nakrájala som malé kúsky.

    Šúľance z tvarohovo-zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Každý kúsok som trochu povaľkala na tenký šúľanec, uložila na dlaň a keď som mala plno šúľancov, hodila som ich do vriacej vody.

    Šúľance z tvarohovo-zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po vyplávaní na povrch som šúľance chvíľu povarila, maximálne minútu. Vybrala som šúľance sitkom, prepláchla vodou a nechala som ešte odkvapkať. Pokračovala som v krájaní, šúľaní a varení.

    Šúľance z tvarohovo-zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na ešte horúce šúľance som dala tenké plátky masla a nechala ho roztopiť. Mletý mak sa zmieša s trochou práškového cukru, ktorý som si vymenila za trošku mletej stévie. Tú som si napestovala ešte minulý rok. Nemá takú zvláštnu chuť ako kupovaný biely prášok z obchodu. Je síce zelená, ale veľmi silno sladká. Makom som posypala šúľance a mohlo sa jesť.

    Šúľance z tvarohovo-zemiakového cesta (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

venusa
Jedlo z detstva. Manina ich robila zo zemiakového a bez vajca, boli take jemne a v maku sa kúpali. Mas ich vychytené uz. Spaldovu muku som nedávno dala asi 4 PL aj s polohrubu do zemiakových halušiek, tiez bez vajca , boli ohromne. Ja mam taky rýchlejší spôsob šúľania, rovno z cesta stipkam kúsok a ten v dlaniach vysulam a je to ancvaj-:)
1x dosa
haji
Dobrota veliká, takové šúlance! Hned bych si dala říct, s mákem nebo s ořechy, jejda! Jsi mi nadělala chutě, milá @Dvorka !
kecemis
Veru si ani spomenut nemozem, kedy to bolo naposled. 5*
evanaaa
Fíha, ale si ich našúlala, asi bolo aj veľa cesta, mne by stačila možno tretina. Veru som ich nejedla pár desaťročí, to sú recepty našich mám a keď sa už ony pominú, aj tie jedlá niekedy zapadnú do zabudnutia, preto ich občas treba oživiť. Dobré sú aj tvoje, ja by som si ešte maku pridala......
1x milo60
marianne
Tvarohové nepoznám, ale páčia sa mi. Na slano spravím pre seba, budú, že super...
fazia
Fantastické sú dvorka, ani neviem opísať tú božskú chuť. 😋 Robila som už dávnejšie tvarohové, ale bez zemiakov, ale s tými zemiakmi sú podľa mňa lepšie a mäkšie. Veľni pekne ďakujem za recept. 👏👏👏