Túto kapustu robili mojí rodičia,robím to aj ja. Hlavne to robím na jeseň z jesennej kapusty.
príprava
Suroviny
40 kg jesenná strúhaná |
|
6 ks alebo jablko |
|
6 ks velká |
|
60 dkg |
|
1,5 sačka |
|
1,5 sáčka |
|
asi 20 listou |
|
konček z chleba |
|
Postup
-
1
Nastruhať kapustu jesennú dôležité je aby kapusta bola dobre tvrdá a aby boli všetky suroviny miešané v jednej nádobe. Na vrch pridáme čierné korenie, rascu,bobkové listy, očistenú cibulu nakrájanu na mesiačiky, dulu alebo jablká ošupané nakrajané na mesiačiky bez zrniek a posoliť polovicou , dôkladne premiešať a posoliť druhou polovicou soli, zas premiešať nechať stáť 1 hodinu,potom ešte raz premiešať a nechať stáť 24 hodín.
- 2
Po 24 hodinách, medzi 2 velké kapustné listy vložíme konček chleba,položíme na dno porcelánového alebo kameninového súdku a začneme ukladať po vrstvách asi 10 cm, dôkladne utlačíme pokračujeme pokial sme všetkú kapustu nenatlačili. Vodu, ktorú pustila kapusta vlejeme do súdka. Vrch zaťažíme a dáme prikrívku tak,aby pri kvasení vzduch vichádzal von a nie dnu. Ja mám 50 l porcelánoví súdok tu sa okolo veka naleje trocu vody a splňa to svoj účel. Ja túto kapustu nakladám začiatkom oktobra a ešte snej mám aj teraz je chutná a čo je dôležité, že sa nepokazí a nie je strašne kyslá teda dá sa jesť aj surová. A ešte po troch až štyroch týždňoch je kapusta vykvasená , jedlá a nenechajte súdok v teplej miestnosti.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Vlani @remcula pridala recept na kapustu kvasenú v pohároch, tak som vyskúšala. Bola naozaj výborná, poslednú som minula si pred mesiacom a bola presne taká istá ako ten prvý pohár, čo som otvorila. Takže ja sa už so súdkom jedovať nebudem, len si tých pohárov musím narobiť viac, ako vlani.