Sudová kvasená kapusta

Autor receptu: tlustoch

Túto kapustu robili mojí rodičia,robím to aj ja. Hlavne to robím na jeseň z jesennej kapusty.

120 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Nastruhať kapustu jesennú dôležité je aby kapusta bola dobre tvrdá a aby boli všetky suroviny miešané v jednej nádobe. Na vrch pridáme čierné korenie, rascu,bobkové listy, očistenú cibulu nakrájanu na mesiačiky, dulu alebo jablká ošupané nakrajané na mesiačiky bez zrniek a posoliť polovicou , dôkladne premiešať a posoliť druhou polovicou soli, zas premiešať nechať stáť 1 hodinu,potom ešte raz premiešať a nechať stáť 24 hodín.
  2. Po 24 hodinách, medzi 2 velké kapustné listy vložíme konček chleba,položíme na dno porcelánového alebo kameninového súdku a začneme ukladať po vrstvách asi 10 cm, dôkladne utlačíme pokračujeme pokial sme všetkú kapustu nenatlačili. Vodu, ktorú pustila kapusta vlejeme do súdka. Vrch zaťažíme a dáme prikrívku tak,aby pri kvasení vzduch vichádzal von a nie dnu. Ja mám 50 l porcelánoví súdok tu sa okolo veka naleje trocu vody a splňa to svoj účel. Ja túto kapustu nakladám začiatkom oktobra a ešte snej mám aj teraz je chutná a čo je dôležité, že sa nepokazí a nie je strašne kyslá teda dá sa jesť aj surová. A ešte po troch až štyroch týždňoch je kapusta vykvasená , jedlá a nenechajte súdok v teplej miestnosti.