Foto: brmbuska
Milujem veci, čo výborne chutia, dlho vydržia, ľahko sa robia a každý ich zvládne a toto je jeden z nich.
príprava
na 190 °C
Postup
-
1
Najskôr si nachystáme plnku, ja som robila jablkovú. Na každú štrúdľu treba 3 stredne veľké jablká. Očistila som, postrúhala, pridala škoricu a cukor podľa chuti a povarila 10 minút, aby zmäkli.
-
2
Do misky si dáme všetky suroviny, teda múku, vajce, soľ, mlieko a zmäknuté maslo.
-
3
Všetko rukou rýchlo zmiešame, ide to bleskovo, miska aj ruka zostane pekne čistá a cesto rozdelíme na tri rovnaké časti. Ja som zvyknutá na kysnuté cesto a keď som toto miesila prvý krát, zdalo sa mi "mokré", ale pracuje sa s ním dokonale.
-
4
Každú časť si natenúčko vyvaľkáme na pomúčenej podložke a potrieme olejom a posypeme klasickou strúhankou.
-
5
Na strúhanku nanášame vareškou tretinu jablkovej plnky, nie až úplne k okrajom...
-
6
Zavinieme, položíme na vymastený plech a potrieme dobre olejom.
-
7
Plech dávame do vyhriatej rúry na cca 180 - 200 stupňov, každý podľa toho, ako si pozná rúru a nechávame piecť kým nie je povrch mierne ružovkastý. Mne to trvá cca 35 - 40 minút. Ak štrúdľa praskne pri pečení, vôbec to nevadí, posype sa nahrubo práškovým cukrom a nie je to po nakrájaní vôbec vidno.
-
8
Plnka sa môže použiť podľa chuti, ja ich robievam na slano, vtedy na olej nedávam už strúhanku, ale šunku, syr, kečup, posekané olivy, kukuricu a koreniny.. Predstavivosti sa medze nekladú :-) dobrú chuť :-)
Pre ilustráciu:
varecha.pravda.sk/recepty/valkana-strudla/25405-recept.ht...
Každopádne rady vyskúšam nabudúce, lebo odkedy mám tento recept, pečiem skoro každý týždeň :-) Chutnajú nám o moc viac ako kysnuté..