Štrúdľa z neťahaného cesta fotorecept

brmbuska - fotkabrmbuska, 28. októbra 2014
Štrúdľa z neťahaného cesta (fotorecept)
Foto: brmbuska

Milujem veci, čo výborne chutia, dlho vydržia, ľahko sa robia a každý ich zvládne a toto je jeden z nich.

30 minút
príprava
35 minút
na 190 °C

Suroviny

300 g
125 g zmäknuté
100 ml vlažné
 štipka
1 ks
 na potieranie
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Najskôr si nachystáme plnku, ja som robila jablkovú. Na každú štrúdľu treba 3 stredne veľké jablká. Očistila som, postrúhala, pridala škoricu a cukor podľa chuti a povarila 10 minút, aby zmäkli.

    Štrúdľa z neťahaného cesta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misky si dáme všetky suroviny, teda múku, vajce, soľ, mlieko a zmäknuté maslo.

    Štrúdľa z neťahaného cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Všetko rukou rýchlo zmiešame, ide to bleskovo, miska aj ruka zostane pekne čistá a cesto rozdelíme na tri rovnaké časti. Ja som zvyknutá na kysnuté cesto a keď som toto miesila prvý krát, zdalo sa mi "mokré", ale pracuje sa s ním dokonale.

    Štrúdľa z neťahaného cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Každú časť si natenúčko vyvaľkáme na pomúčenej podložke a potrieme olejom a posypeme klasickou strúhankou.

    Štrúdľa z neťahaného cesta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na strúhanku nanášame vareškou tretinu jablkovej plnky, nie až úplne k okrajom...

    Štrúdľa z neťahaného cesta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zavinieme, položíme na vymastený plech a potrieme dobre olejom.

    Štrúdľa z neťahaného cesta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Plech dávame do vyhriatej rúry na cca 180 - 200 stupňov, každý podľa toho, ako si pozná rúru a nechávame piecť kým nie je povrch mierne ružovkastý. Mne to trvá cca 35 - 40 minút. Ak štrúdľa praskne pri pečení, vôbec to nevadí, posype sa nahrubo práškovým cukrom a nie je to po nakrájaní vôbec vidno.

    Štrúdľa z neťahaného cesta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Plnka sa môže použiť podľa chuti, ja ich robievam na slano, vtedy na olej nedávam už strúhanku, ale šunku, syr, kečup, posekané olivy, kukuricu a koreniny.. Predstavivosti sa medze nekladú :-) dobrú chuť :-)

Diskusia k receptu

sovka62
Aj ja mám rada jablkové, nielen štrúdle, ale všetky koláče. Pekne si napiekla, usilovala si sa. Ak sa nenahneváš, rada by som ti poradila, ako mať štrúdle ešte lepšie. Z toho množstva surovín, ktoré uvádzaš, by si mala spraviť štyri štrúdle a vyvaľkať ich ešte na tenšie. Budú rovnako veľké, s cestom sa pracuje veľmi dobre, takže sa ľahko rozvaľkajú. Jablká by som nedusila. Štrúdľa je vyššia (a aj chutnejšia) ak ich nastrúhaš rovno na cesto. V tom prípade by si cesto mala vopred posypať strúhanými (mletými) piškótami, na jablká práškový cukor a nakoniec pokvapkať roztopeným maslom (olejom). Ostatné tak, ako si spravila. Toto sú len rady získané rokmi skúseností, neber to prosím ako kritiku. To by som si nedovolila, ešte si pamätám vlastné začiatky, hehehe...
Pre ilustráciu:
 varecha.pravda.sk/recepty/valkana-strudla/25405-recept.ht...
gubics
Ja zvyknem popichať vidličkou takéto cesto, potom by nemalo prasknúť. Ešte si mohla natrieť tie štrúdle s rozšľahaným vajíčkom, mali by lesk. Nekritizujem, len pripomínam ako to robím ja.
brmbuska
Ďakujem za cenné rady, sovka62, v pôvodnom recepte bolo, že jablká sa majú nastrúhať priamo na cesto, pocukrovať a zavinúť, lenže keď som to tak robila, po upečení mi "škrípali" pod zubami, dávala som domáce, preto som ich podusila... Ale asi to je len odrodou jabĺčok...
Každopádne rady vyskúšam nabudúce, lebo odkedy mám tento recept, pečiem skoro každý týždeň :-) Chutnajú nám o moc viac ako kysnuté..
beatacsontosova
Ja som dneska robila z polovicnej davky, jednu tvarohovu a jednu jablkovu , dufajuc, ze bude este aj zajtra na ranajky...hmmm tusim ostanem rano hladna...ostali 3 kusky, neviem ci budu do rana, mozno cestou do postele chyti este draheho mlsna :( s cestom.sa vyborne robi, valkala som krasne na tenko, dakujem za receptik




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia