Vaľkaná štrúdľa

sovka62 - fotkasovka62, 25. februára 2012
Vaľkaná štrúdľa
Foto: sovka62

Ja viem, že na Vareche bude už asi stá, niektoré z pridaných som aj vyskúšala, ale vrátila som sa k receptu, ktorý používam asi Zobraziť celý popisJa viem, že na Vareche bude už asi stá, niektoré z pridaných som aj vyskúšala, ale vrátila som sa k receptu, ktorý používam asi 40 rokov. Každá líška svoj chvost chváli a v zmysle tohto slovenského príslovia je tá moja najlepšia (aspoň pre mňa). Možno sa niekomu zapáči.

60 minút
príprava
35 minút
na 170 °C

Suroviny

250 g
100 g
1 ks
100 ml
 štipka
Na plnenie:
600 g
  (iné ovocie)
600 g
50 g




Postup

  1. 1

    Fotoaparát máme v oprave, použila som mobil a podľa toho to aj vyzerá, ale čo by som chcela od mobilu za 1 € (aj keď v paušále nám to operátor zráta). Tak prepáčte a zapojte svoju obrazotvornosť. Z prvých piatich surovín vypracujte cesto. V miske sa vám bude trošku lepiť, ale keď ho preložíte na pomúčenú dosku, umúdri sa a bude sa vám s ním dobre pracovať. Je ho len kúsok, ale neľakajte sa, bude stačiť.

    Vaľkaná štrúdľa - obrázok 1
  2. 2

    Aj keď je ho len troška, rozdeľte ho na štyri časti, z každej budete robiť jednu "nohu" štrúdle. Cesto na doske prikryte utierkou a nechajte chvíľu odpočinúť, nie dlho, len kým stihnete ošúpať jablká, prípadne vykôstkovať čerešne. To druhé som zverila manželovi, on chcel štrúdľu, tak nech sa zapojí. A možno sa nájde aj čerešňa s kôstkou, lebo som ho nemilosrdne vyrušila od lyžovania v TV, tak sa aj s čerešňami presťahoval do obývačky a veľmi pochybujem, že pozeral do misy!

    Vaľkaná štrúdľa - obrázok 2
  3. 3

    Tri časti cesta vráťte do misky, v ktorej ste miesili. Ak ste príliš horliví a misku ste už strčili do drezu a namočili (ako ja), vezmite si inú, nejakú iste ešte nájdete. Dosku dobre pomúčte (aj počas vaľkania) a jednu štvrtinu cesta rozvaľkajte na tenučko. Dá sa naozaj na tenučko, na obrázku nevidieť, že cez cesto presvitajú suky z dosky, ale podľa veľkosti rozvaľkaného plátu a toho, že v tej štvrtine je len 65 gramov múky je jasné, že je tenké. Keby som mala väčšie plechy, dalo by sa rozvaľkať i viac.

    Vaľkaná štrúdľa - obrázok 3
  4. 4

    Ak chcete mať štrúdle rovnako hrubé, spravte ako ja. 600g zomletého maku som si rozvážila do štyroch kompótových misiek po 150 g a rovnako som rozvážila aj cukor. Za misku z každého si rozprestrite na cesto, najprv mak, na to cukor, poprskajte roztopeným maslom (ja šetrím, dávam naozaj máličko) a pridajte jablká. Jablká som len ošúpala, nekrájala som ich ani nevykrajovala jadrince, aspoň som ich pri strúhaní mala za čo držať. Nikdy jablká nestrúham vopred do misy (jednak mám už plný drez použitých misiek, jednak pustia šťavu a je problém ich rovnomerne rozdeliť na ten cukor).

    Vaľkaná štrúdľa - obrázok 4
  5. 5

    Kraje sprava i zľava trošku prehnite cez plnku, aby sa vám pri rolovaní nevysýpala a od vrchu môžete začať rolovať.

    Vaľkaná štrúdľa - obrázok 5
  6. 6

    Jednu (alebo aj všetky) môžte spraviť aj s čerešňami z kompótu, výborná je aj kombinácia čerešní a višní a už som robila aj s marhuľových kompótom a tá kyselkavá chuť bola úžasná.

    Vaľkaná štrúdľa - obrázok 6
  7. 7

    Keď štrúdľu zviniete, oprite si kraj plechu (ja som vyložila papierom, budem mať menej umývania) o kraj dosky a druhý kraj plechu o brucho, aby ste mali obe ruky voľné a mohli štrúdľu preniesť do plechu. Tie, čo sa stravujete zdravo a máte dosť pohybu, si zavolajte niekoho na pomoc, my lepšie živené pomoc nepotrebujeme, slaninka na bruchu plech udrží. Na plech najprv uložte dve prostredné štrúdle, potom dve vonkajšie. Potrite zvyškom roztopeného masla a strčte do vyhriatej rúry.

    Vaľkaná štrúdľa - obrázok 7
  8. 8

    Moja teplovzdušná rúra ich upiekla za 35 minút pri teplote 170 st. C, v iných rúrach bude treba pridať 20 st. a čas pečenia bude tiež o niečo dlhší. A nehlcte ju, prosím vás, vrelú hneď po vytiahnutí z rúry (ako moja krajšia polovička, ledva som stihla odfotiť), lebo vám bude zle (môjmu nebolo, ten má žalúdok kačací a aj vrelú štrúdľu prežil v plnom zdraví). Prajem vám dobrú chuť.

    Vaľkaná štrúdľa - obrázok 8

Diskusia k receptu

bejgi
z úvodného obrázku som si myslela, že je to špenátová štrúdľa a ďalej vidím, že maková s jabĺčkom :))) mňam :)
afataga
mnam mas ich krasne az hanebne cierne :-) vyborne
sovka62
To tak fotí ten porazený mobil, ani nie je vidieť, čo by to malo byť.
izabella929
máš to krásne.-)) tiež robím podobné cesto, ale ja ho zvyknem poriadne vyplieskať pred vaľkaním o pracovnú dosku z oboch strán,,,,je také ľakšie aj viac sa lístkuje,.-))kopa dobrôt v ňom veští iba jedno, že je vyniakjúci.-)))
damisa
len zahryznúť, milujem makové koláče, hlavne keď je veľa plnky, aj tento vyzerá super :D
sovka62
Fotografiu som zmenšila, ale vidím, že to veľmi nepomohlo.
@izabella , nabudúce vyskúšam podľa teba. Aj keď si myslím, že keby som mala dlho plieskať, to sa už rovno môžem pustiť do ťahanej, naša mama tvrdila, že na nej najdôležitejšie práve to plieskanie.
sovka62
Nuž, u nás musia byť všetky koláče dobre naplnené a hlavne tie makové, manžel mak miluje, niekdy si myslím, že viac ako mňa:))))))))
helca103
ja dávam do štrúdlového cesta aj trochu octu a poriadne ,,obúcham" o dosku ako @izabella929. Tvoje štrúdle @sovka62 sú veľmi pekné, makové milujem aj ja a tá s višňami je TOP!
zdenka1009
Sovka62, máš ich krásne,kvalitne naplnené,pekne upečené..aj ja milujem štrúdle,..záviny číslo 1..)
mimitje
Krásna je táto štrúdlička! To cesto je určite navrchu chrumkavé a plnka je bohatá a šťavnatá. Určite vyskúšam tento recept, @sovka62
babina28
tak to sa ti vydarili ja budem robiť zajtrá a plnku dám orechovú a makovú.Sovka máš ich ozaj pekne
sovka62
Veľmi pekne ďakujem za komentáre aj pochvaly, je naozaj chutná, do rána z nej hádam nič nezostane a to sme na ne dvaja.
vierik
Véľmi,véľmi pekná štrúdľa,taká má byť celá čierna.A o kvalite svedčí to,že presvitá mak :1 ***.Ja robím z nátierkového masla,ale najbližšie bude určite Tvoja.


kata50
Táto neťahaná štrúdľa je naozaj famózna. Cesto máš perfektné-priesvitné. No a keby si mi kúsok hodila, nepohnevám sa ...:-))
klaura
@sovka , tiež nedám dopustiť na moju vaľkanú štrúdlu ... robievam z 2 dávok, lebo pre mojich chlapov je toto najsámlepší múčnik ... a to sa teda navaľkám .... máš ju krásnu a nabudúce vyskúšam podľa teba .... môj recept je trochu iný a tiež sa dá tak krásne natenko rozgúľať ...
babura
Júj a slinky mám až na kolenách.....Pridávam do mojej kuchárskej knihy....po diete hneď vyskúšam :)
babav
Keby som mala suchy mak, hned by som podla tvojho receptu piekla ...makova je pre mna najfajnovsia.Recept na cesto si ukladam,upeciem orechovo- mrkvovo -jablkovu...
alexdidi
Robievam ťahanú štrúdľu,ale tá tvoja vaľkaná vyzerá tak krásne,že nabudúce vyskúšam podľa tvojho receptu a samozrejme makovo-višňovú,tú máme najradšej.
havino
no pekne, taká dobrá maková, bože a dobre toho maku je v nich, @sovka , ja mak tiež zbožnujem a mohla by som ho jesť od rana do večera, lenže toto je moja slabá stránka, neviem tieto štrúdle robiť,alebo som nemala dobré cesto, tvrdé a suché bolo,alebo na hrubo som ho vygúľala, kysnuté urobím, ale tieto tenučké nie, tak už len lístkové používam, ked chcem kvazy tenké štrudle, no, mám chuť zajtra ju upiecť,ak upečiem napíšem
janger
Bohato plnena strudla, to si upiekla poriadnu maskrtku! Budem si zase musiet kupit doma (na Slovensku) mak, uz mam malo... A snad sa do toho niekedy pustim:-).
frezia68
Prekrásna,tenučká a neťahaná.Ak hodíš @kate50 ,prihoď prosím aj mne na koštovku aspoň kúsok makovej,som neďaleko :-))) nemyslela som,že neťahaná môže byť taká tenká,už je uložená.
jerica
@sovka62 musela som si to viac x prečítať a pritom usmievať,ako si to krásne opísala aj s tou Tvojou polovičkou čo má asi taký istý žalúdok ako ja,len je tomu už koniec,kamarát cukor ma premohol a stal sa mojim nepriateľom. Dáky recept na vaľkanú šrúdlu niekde veru mám odložený,len dom sa nemala k tomu,hoci štrúdla je N° 1. Bude čas veru vyskúšam aj tvoj perfektný receptík. No a že si fotila s mobilom, máš nafotený úkažkový postup.
sovka62
Srdečne vám ďakujem, dievčatá a verte, rada by som s vami o ňu podelila, ak by bolo málo aj by som upiekla ďalšiu. Závidím tým, ktoré vedia ťahanú, lebo akokoľvek je táto tenká, ťahanej sa nevyrovná. Ja som tú ťahanú skúšala dva razy, prvý raz aj za asistencie svokry. Chceli sme ju upiecť manželovi k narodeninám, čo by sme pre nášho milovaného nespravili! Tak sme sa do nej pustili, jedna mlela mak, druhá plieskala, vymenil sme sa, skrátka mlátili sme to cesto o misu iste pol hodiny. Podelili sme na kúsky, uložili na dosku pod nahriate mištičky (tak robila mama) a po chvíli sme sa pustili ťahať. Najprv som trošku rozvaľkala, skúsila potiahnuť, ale potiahla som celé cesto. Skúsila som z druhej strany, to isté. Tak sme sa rozhodli ťahať spolu, svokra z jednej, ja z druhej strany. Na chrbtoch rúk to nešlo, skúsili sme teda chytiť do prstov. Dobre sme potiahli a každej nám v ruke ostala jedna časť cesta. Smiali sme sa, až sme za bruchá chytali, aké sme len šikovné kuchárky. Cesto sme hodili sliepkam a zamiesili na kysnuté záviny, lebo veď čo s tým makom?
olinka12
Ale veď tieto vaľkané sa veľmi približujú k tým ťahaným ja sa pochválim ťahala som už nie jednu ale vaľkané robím veľmi rada ide to rýchlo a je to dobré uviedla som môj recept už dávno na varechu ale uložím a výskušam sovka62 aj tvoj.
orchidea
jaj... či by som si z tej štrúdli dala... nedávno som aj ja robila vaľkanú, mám iný recept ale ide o konečný výsledok, keď je dobre bohato naplnená a sladká tak je jedno aké je cesto... máš ich nádherné a ja mám makovú najradšej, ukladám si aj tvoj recept a určite vyskúšam
celeblith
Akurat predvcerom som robila, akoze strudlu, z kupeneho strudloveho cesta, myslim, ze nikdy viac...cesto bolo ako taky fluspapierik a este aj nejake tvrde, nabuduce ked ma prepadne strudlovy zachvat tak urobim takuto valkanu, uz aj ukladom do KK, dakujem @sovka62...este keby mi mal kto zomliet mak :)
tinca
@sovka na 1*,dala by som si. Musím aj ja spraviť,mám višňový vykôstkovaný kompót,ja ľúbim kombináciu višní a maku:)
tatranka
@sovka tak ako to ty píšeš ku krásnym a dobrým receptom.Použijem tvoje slová.Skladám svoj klobúk.Milujeme štrúdle.Ja síce ťahám,ale táto tvoja nemá chybu.A j som si ju hneď šupla ku receptom.Manžela som volala pozrieť si tie tvoje 4 štricle.Len zahmkal a skonštatoval,že sme už dlho ani my nemali štrúdlu.Takže tu tvoju budem mať možnosť čoskoro vyskúšať.
Páči sa mi veselé a ľahké sprievodné slovo k receptu.A že si fotila s mobilom? Ak by si to nenapísala,veru by som si to ani nevšimla.Celý recept je perfektne spracovaný.

aroooo
robievam aj ja podľa môjho receptu, je tiež tenká a chrumkavá, uložím aj túto a vyskúšam.Teda maku a hlavne cukru si dala požehnane.Ja plním hlavne jablkami, prípadne 1 závin tvarohom a keďže cukor podľa p.doktora nemôžem tak len aby sa nepovedalo keď sú sladké jablká.No ako si písala minule, tak takúto diétu,nó..... brala by som.Ale makovú s višňami si spravím,aj tak vyše polovice rozdám a k p.doktorovi idem až o mesiac::::)))))
astheart
Mám sklenici višní v rumu...... Tak mě napadá.....co kdybych k tomu máku jich pár přihodila??????? lol Krásný recept!
irenaw
už recept na vaľkanú štrúdľu síce mám z nejakého časopisu pred 100 rokmi, ale táto vyzerá tiež výborne, uložila som si :)
medovnicek
toto cesto na štrúdľu je vynikajúce, mne ho posunula svokra a neviem si ho vynachváliť a pripomenula si mi, že som ich už dávno nepiekla
odetka
ako vždy super recept a ešte suprovejší komentár..super sa čítajú Sovkine receptíky..určite vyskúšam..vyzerá to úžasne..
enge149
veľmi pekne opísané aj nafotené,hlavne,teraz.keď ešte sú domáce jablká..
cica2
wau, tie sa ti krásne vydarili, ja si velmi netrúfam, ale recept si ukladám, určite sa k nemu ešte vrátim :-)....zbožňujem keď je tak veľa plnky!....a teraz ako čítam postup, tak sa aj smejem, supér si to opísala :-)))))
margaretka28
no ja pečiem len tú moju zásmažkovú,ale aj táto sa mi pozdáva, takže ukladám a vyskúšam.
ethanel
strudla, strudla co by som dal za tahanu ceresnovu strudlu od babicky .. ale aj tato je lakava ... pre mna je problem varit mucniky pretoze moja zena je celiaticka a poviem Vam ze piect z ich muky je naozaj niekedy peklo :) budem si ju asi robit len pre seba :)
sovka62
Celiatické cesto poznám len z videnia, raz som sledovala ako náš priateľ piekol z takej múky chlieb pre vnučku. Z kila múky ťažké lepkavé cesto, chleba bola pomerne malá tehlička a chuť nič moc. Keď mi povedal, že to kilo múky stálo vyše sto korún (a to bolo dávno, dnes iste stojí viac), chápala som s čím ľudia s touto diagnózou musia zápasiť, ako by choroba sama o sebe nebola dosť. Tak držím palce.
babi
Evička, veľmi sa teším tomuto receptu, lebo mala som ho ešte od mamičky aj som to robievala,ale potom nejaký škriatok zaúradoval a recept zmizol. Hneď v nedeľu bude štrúdľa.
sovka62
Vieročka, teším sa, že som ti urobila radosť. Je to naozaj starý recep, hádam aj tridsať rokov, mám ho od kolegyne (moja mama štrúdľu ťahala, ale ja som sa to nenaučila). Ja ho ž viem naspamäť, toľko razy som ho piekla, ale aj tak ho mám uložený, raz sa možno zíde dcéram.
ela77
@sovka62 , akosi mi tie tvoje štrúdle unikli, dnes je škaredé počasie a tak som sa dala pozerať spätne recepty. No výborne musím ju skúsiť. Štrúdlu máme radi, ja to nerada robím tú ťahanú, je z toho všade múky s posypu ,a tak v poslednej dobe keď je príležitosť tak kúpime hotové štrúdlové cesto ako polotovar, ale to je taký papier.. Vyzerá to lákavo a zajtra vyskúšam. Mak som začala mlieť na starom elektrickom kávovom mlynku, to bude ain zwei, takže nebude problém. vďaka za recept.
eldina
zajtra ráno ju pečiem a očakávam len kladný výsledok...:)
dakujem za skvelý recept
pacik
Kde som bola, keď som si tohto receptu nevšimla. Až sa mi slinky zbiehajú. Ťahanú som v živote nerobila, ale túto vyskúšam, vďaka @sovka62 , že si ten stý recept pridala :-)
vareska1
podľa mňa sa táto hravo vyrovná aj ťahanej, ktorú vie naozaj len málokto a je aj oveľa pracnejšia ... tie tvoje vyzerajú famózne a už sú v KK
sovka62
Nuž, ja veru ťahanú nezvládam a pre môjho manžela je maková štrúdľa tým najlepším koláčikom, aký mu môžem upiecť. Ešte šťastie, že mu stačí aj takáto.
jajaem
Krása, mám rada štrúdle a ešte radšej číitam recepty od skúsených "gazdiniek" , veru mám sa čo učiť, aj na kurz varenia by som k vám @sovka62 prišla :))
sovka62
Súhlasím, ja naučím teba čo viem a ty zase mňa tvoje grify, veď takto funguje aj Varecha.
babi
Evička, v nedeľu som robila podľa tohoto tvojho receptu jablkovo- orechovú, nemala chybu - bola výborná. Do večera zo štyroch veľkých , nebola ani omrvinka. Môj manžel ju aj večeral.
salinka
Robili sme tvoju strudlu. Bola som velmi prijemne prekvapena. Skusala som uz vela receptov, ale az tato bola ta "prava". Ako tahana od maminky. Dakujem velmi pekne za recept.
sovka62
Veru, @salinka , aj ja som za tie roky vyskúšala zopár iných receptov, ale vždy som sa vrátila k tejto, k takej na akú sme zvyknutí. Nuž, koľko ľudí, toľko chutí, mám radosť, že vám chutila taká ako nám. O týždeň ich budem piecť osem, zíde sa celá rodina, tak aby bolo dosť.
nesi
Milá sovka práve som našla tvoju vaľkanú štrúdlu tiež mám podobný recept po mojej mamine ale tam ide aj lyžica octu a máme ju všetci radi a jasné iba veľa maku mama robila aj ťahanú obdivovala som ju ako jej to perfektne išlo nato já nemám ani po mojej 60 a to tvoje sprievodné slovo k receptu nemá chybu hlavne tá rada s tým bruchom poznám a praktizujem aj ja želám ti veľa zdravia a nápadov
fany1602
verte tomu že tá ťahaná je hrozne ľahká!!!ja robievam takto 60dkg múka hladká 00extra,1 vajčko trochu soli 1 pl octu,1pl oleja a asi 2 a pol dcl vlažnej vody.dobre vypracovať vybuchať naolejujem trochu vrch a nechám 20 min.odpočinúť.a ťaham až do bratislavy:)garantujem že sa vám podarí!!!!dajte vedieť držím palce.
sovka62
@fany1602 , ľahká pre toho, kto ju vie. Ale keď to tvrdíš, skúsim niekedy podľa teba a uvidím.
fany1602
verte tomu že bude super!!!ja som tiež vravievala že štrudľu nikdy nebudem vedieť a teraz ju ťahám aj mame.najlepšie sa ťahá s tej múky na ktorej je také žlté slniečko ta je super!!!držím palce na 10o%sa podarí najdôležitejšie je si dobre vyplieskať cesto ja ho plieska asi aj 20 min.
prdelinka
@sovka62 práve som ich dala do rúry.vznikli len tri,ale sú širšie.odôvodňujem to tým že milujem akékoľvek surové cesto :D
sovka62
@prdelinka , s tým surovým cestom to dokonale chápem. Aj moje dcéry mi vždy uchytávali z cesta a bolo jedno či to bolo na slíže, na buchty, alebo na čokoľvek. Občas ma dokonca presviedčali, aby som ani nepiekla, stačí vraj zamiesiť cesto, hahaha......
jerica
boli sme na návšteve u rodinných priateľov, samozrejme poobede prišla na stôl kávička a k tomu výborná štrúdla,pýtam sa priateľky , Ľubka a to máš ktorý recept,odpovedala : veď to mám od @sovka , lepšiu štrúdlu a k tomu rýchlo spravenú nemá chybu,k nerozoznaniu od ťahanej. prikladám fotodôkaz :-)








sovka62
Jarka, ďakujem, od takých kuchárok, ako ste vy dve s Ľubkou, pochvala zvlášť dobre padne. Teším sa, že chutila.
havino
no to je náhoda @jerica , ja som ju, ich, štrudle od @sovka piekla ešte v piatok na oslavu známemu, čo má rád makové, nabrala som odvahu a podme nato, foto nemám, v piatok nebolo času už a s tým,že napíšem neskôr, takže píšem,že dali ju čašníci po večeri, oslava v Hoteli,ale súkromná párty, takže dalo sa doniesť a podávať, nik nevedel, netušil, len oslávencova manželka a moj manžel, všetci chválili, že ako dobre napiekli, ja úsmev popod fúz,až to prasklo, manželky hned recept chceli, slúbila som, úspech mala veliký, naplnená bola tak,ako tvoja @sovka , až sa mi to zdalo moc,ale ked človek zahryzol, moc nebolo, dobre bolo, maková riadne, dala som višne, no božská maková štrudľa to bola, budem len a len odporúčať, lebo na ťahanú ja nemám
sovka62
@havino , ďakujem, teším sa, že sa vydarila štrúdľa i oslava a že recept bude putovať svetom.
rulik
mama mi poradila na makovú štrúdľu s jablkami=trochu strúhanky s cukrom nasucho opražiť na panvici,vsaje potom šťavu z jabĺk...
sovka62
Ďakujem, strúhanku dávam do orechovej s jablkami, ale vyskúšam aj do makovej, aj keď pri tom množstve maku čo tam dávam, nebýva premočená.
bosorkatt
zdravím moju rodáčku, štrúdľu milujeme, a maková s višňami je N1, recept ukladám, vyskúšam a napíšem :D
sovka62
Vitaj na Vareche, Bosorka z Trnavy, teším sa na tvoje recepty.
zdenkas
Štrúdličky sa vydarili,robila som aj kokosovú-je super také niečo nové.Do tvarohovej som dala OLÉ- krém bez varenia asi polku sáčku a štrúdľa držala pekne tvar-odporúčam. @sovka62 ďakujem za výborný receptík.
sovka62
No to je výborný nápad, s tým OLÉ, ten stuhne aj za studena. Vyskúšam hneď najbližšie keď budem piecť, aj do buchiet a závinov. Už mi poradili surový vanilkový puding, ale plnka aj tak bola riedka. Ďakujem.
francuzska1
joooooooooooj, ci su len krasne tie vase strudle, rcp ukladam. vzdy sa potesim ked na vareche najdem vyborny receptik od takych skusenych varechacok ako ste vy, cistinka, jerica, irenaw, tatranka, tinca... a dalsie, snad sa neurazia, ze som ich nevymenovala, ale je ich strasne vela;-)
sovka62
Dúfam, že dáš vedieť ako dopadla, ak budeš skúšať.
francuzska1
mila sovka62, dnes som tu vasu strudlu piekla a naozaj potrvrdzujem, ze je jednoducho VYYYYYBORNAAAAAAAA!!!!!!!! v jednoduchosti je krasa a v tomto pripade aj chut;-)))
sovka62
Veľmi sa teším. Naozaj si myslím, že ten, kto to cesto vymyslel, mal šťastnú ruku. Vyskúšala som viac neťahaných a vždy som sa vrátila k tejto, jednoducho je najlepšia.
havino
aj ja sa ešte raz pridám @sovka , dakujem za recept. Dnes ju už idem piecť 4 x od pridania receptu. Hlavné som chcela napísať, že od prvého vyskúšania tohto cesta, som lístkové už na štrúdľu nekúpila. Veľká vdaka.
sovka62
No vidíš, nakoniec si za štyri razy dosť ušetrila. Kupované lístkové cesto je drahé a výsledok nič moc, takto je to lepšie. Ďakovať netreba, práve na toto máme Varechu.
elka21
toto je fantastický recept, cesto je ako žuvačka, natiahnete ho ako potrebujete, keď sa spraví dierka, odrežem z kraja, zalepím a prevaľkám, pri tomto recepte mám poznámku 1*****, ďakujem Vám Sovka62
sovka62
Zaujímavé, pozrela som si obe videá. Tak neviem, nemá tá štrúdľa nakoniec pôvod na Slovensku? Pretože ani jedna z tých na videách sa nevyrovná štrúdli, ktorú robievala naša mama. Prvá nebola ťahaná. Pri druhej by mama z toľkého cesta ako mali oni natiahla štrúdľu aspoň trojnásobne väčšiu, títo cesto nechali príliš hrubé. Aj príprava plnky vyzerala inak. Mama nikdy jablká nestrúhala vopred a v žiadnom prípade ich nemiešala s cukrom, lebo by začali púšťať šťavu a štrúdľa by bola premočená. Aj vrstvenie plnky na jednu kopu mi pripadá nezmyselné, ako to drží pri krájaní? Mama vytiahnuté cesto posypala makom (orechmi, piškótovou strúhankou), na to nastrúhala jablká, rovno na mak a po celej ploche cesta, navrch práškový cukor, maslo a pomocou obrusa zvinula a prehodila na pripravený plech.
Nuž veru, keď dvaja robia to isté, nie je to to isté.
sovka62
Máš ich krásne, @margaretka , presne také aké majú byť. Ja som ich v piatok piekla osem, tri makové s jablkami, tri orechové s jablkami a dve tvarohové s hrozienkami. Pamätala som si radu od @zdenkas a do tvarohovej plnky som pridala krém Olé. Použila som 750 g tvarohu, tak som tam vysypala ten krém celý. Asi som to trošku prehnala,, tvaroh zhustol a zle sa mi na tenučkom ceste roztieral, ale nakoniec som to zvládla. A musím priznať, že vďaka jej rade to bola najlepšia tvarohová, akú som kedy upiekla. Krásne držala tvar a aj chuť bola výborná. Odteraz teda pridávam Olé do každej tvarohovej plnky, aj do buchiet a koláčov, len si dám pozor na množstvo. ďakujem, @zdenkas .
havino
@sovka , dnes som robila buchty a taktiež taký krehký koláč s tvarohom a presne som chcela ten Olé dať do tvarohu, tu som sa to niekde dočítala, len ked tá moja pamäť, nebola som si istá, že či ho tu dievčatá dávali do tvarohu ktorý sa ide aj piecť, či len do zákusku ked sa robí na studeno, tak som ho veru odložila, bála som sa riskovať
@margaretka , pekné ich máš, ja som bola prvý krát aj druhý trochu nešťastná, že ich mám akési pokrčené, ale ked sa pokrájalo, nemali páry
sovka62
Nuž áno, Tánička, ona sa tá vrchná vrstva vždy pokrčí, lebo jablká pustia šťavu do plnky a tým sa zmenší objem. Ale to nevadí, napriek tomu štrúdľa dobre vyzerá a ešte lepšie chutí.
borinka
Ahojte, ja som ten recept vyskúšala dnes. Normálne sa mi na ten závin zbiehali slinky, podľa mňa je štrúdľa najlepší zákusok. Ale aké bolo moje rozčarovanie, keď otvorím trúbu a tri zo štyroch mi popraskali, ale že úplne. Čo som urobila zle? Vyvaľkala som cesto na príliš tenko? Mala som ho popichať? Dala som priveľa plnky? neviete?
sovka62
Rozmýšľam, čo by mohlo byť príčinou. Popichať by ju iste neškodilo, ja niekedy popichám, niekedy zabudnem. Ale nerozpadávajú sa a to vaľkám úplne na tenučko, na obrázkoch je to vidieť. Napadá mi len, že si ich mohla mať príliš blízko vedľa seba (ak máš menší plech), ak sa zlepia, vtedy z nich plnka vyteká. Ak si práve nečakala návštevu, ktorej by si sa chcela pochváliť, dá sa zjesť aj popukaná. Naša mama robievala vaľkanú, originál, a veru sa jej občas podarila tak, že sme ju jedli lyžicami z plechu.
ailuj82
štrúdľa je výborná, cesto budem iste používať aj na baklavu. Robila som 2 makové a 2 tvarohové a aj mne tie tvarohové pukli a vytiekli. Ale nevadí, asi boli veľmi šťavnaté :)
sovka62
@ailuj82 , aj mne tvarohové vytekali a vždy boli nižšie ako tie ostatné. Ale od múdrej varecháčky @zdenkas som si odkukala, že do tvarohovej plnky treba pridať vanilkový krém Olé bez varenia. Radšej po troche, po lyžiciach a počkať ako zhustne, ja som to na prvý raz trochu prehnala a a plnka sa zle roztierala. Ale nepukla a ani nevytiekla, takže už mám Olé v zásobe a bude ho používať do všetkých tvarohových plniek.
kika1212
@sovka , chcem sa Ti poďakovať. Piekla som asi pre 3 týždňami Tvoju fantastickú štrúdľu makovo-jablkovú. Jablká som trošičku podusila na masle. Bola výborná. Vždy predtým som robila len z kúpeného lístkového cesta (ale to už nie je štrúdľa) a vo vnútri som mala akoby surové cesto. Toto Tvoje sa dá krásne vyvaľkať natenko a vo vnútri ho ani necítiť, alebo cítiť ako výborné pojivo plnky. Hore v komentároch píšu, že sa praskli. Mne sa nepraskla ani jedna a boli výborné. Určite budem na štrúdle používať Tvoj recept pretože výborné chutí, dobre sa s ním pracuje a mám s ním pozitívnu skúsenosť. Ďakujem a prajem peknú nedeľu:)
sovka62
Veľmi pekne ďakujem, @kika1212 , som rada, že sa vydarila. Máš pravdu, štrúdľa u lístkového cesta nie je štrúdľa, v strede je to cesto vždy ako mydlo. Prajem peknú nedeľu aj tebe.
borinka
Sovka62 a vieš, že máš pravdu? Bude to tým, že som ich dala príliš blízko seba, na budúce ich budem musieť rozdeliť na dva plechy. Návštevu sme síce nečakali, ale u nás na dedine je zvykom doniesť "výslužku" susedovcom, na budúce donesú zasa oni nám a tak si ochutnávame naše výtvory. Tak som sa troška hanbila, ale im puknuté nevadili, už ich aj spakovali. A my tiež:;)
sovka62
Jáj, @borinka , ako u našej starkej a mamy. Ani kúsok osúcha sa nezjedol bez toho, aby neochutnali aj susedia. Pekný zvyk, nech dlho vydrží. A že dostali puknutú? Nič to, iste chutila aj tak. Mne včera popukali makové a orechové záviny z maslového cesta, tiež neviem prečo, ale okrem pár kúskov sú už zjedené, takže dobre aj tak.
zdenkas
Jéj @sovka62 , ďakujem za krásny prívlastok , že múdra varecháčka....naozaj potešilo . Ale ešte viac potešilo,že si radu skúsila a hlavne Ti pomohla. Veď o tom je táto varecha a preto sem rada chodím medzi Vás. A veru s tým pridávaním opatrne ,pridávať pomaly ,postupne .Niektoré tvarohy sú mokrejšie,iné suchšie.....
sovka62
@zdenkas , ja tú radu šírim svetom, aj včera som ju spomínala v jednom komentári. Je naozaj neoceniteľná, lebo vajcia a cukor spravia z tvarohu tekutinu. Našla som aj radu pridať Zlatý klas, ale to nič nerieši, lebo ten funguje až v teple, ale ak je treba niečo zabaliť (závin, buchtu), to už je neskoro. Tak ešte raz ďakujem.
dandika1
@sovka62 10 jan.2014 recept sikovny a ako vidim zozal uspech,ja tiez chvalim,ukladam a upeciem,@zdenkas prosim Ta kde kupim ten vanilkovy krem ,,OLE,,v potravinach??? Lebo ja mam tiez ten problem s tvarohovou plnkou ci uz do strudli ,alebo ked robim pirohy na sladko to by mi velmi pomohlo>>>Ked budete tak laskave dajte vediet.VDAKA:::
smejkad
ahoj @dandika1 , Ole puding bez varenia kupis bezne v potravinach, mavaju vanilkovy, cokoladovy a kokosovy, nech sa dari :-)
dandika1
@smejkad dakujem ,za rychlu odpoved,mozem piest aj v nedelu(puding kupujem bezne,varim krem na dukatove buchty,prave dnes ich robim,),vzdy,som kupila ten na varenie ,teraz uz viem co mam hladat,este raz VDAKA<<<>>>
jerica
@sovka
Ďakujem za recept, s cestom sa pracovalo perfektne, na budúce z dvoch dávok :-)


aleana
@sovka toto cesto by sa nedalo zamraziť? pre mňa sú 4 "nohy" veľa...upiekla by som z polovičného množstva 2 nohy, ale dokedy by vydržalo zvyšné cesto?
aleana
a ešte malá poznámka k úvodnej fotke-vyzerá, že je to fotené proti svetlu, preto je taká čierna. Je to základná fotografická zásada, že fotí sa v smere dopadajúceho svetla. S fotením proti svetlu majú problém aj najlepšie foťáky, nie to mobil za 1 euro. Skús @sovka nabudúce fotiť z opačného smeru, či to nebude lepšie.
sovka62
Ďakujem, Alenka za radu, máš pravdu za tanierom bolo okno (ale štrúdľa bola čierna hlavne od maku, hehe..). Cesto som nemrazila, v tom ti neporadím, u nás štyri nohy vydržia maximálne do druhého dňa, aj keď nikto nepríde a sme len dvaja.
Radšej by som skúsila spraviť cesto z polovičnej dávky, vajce síce nerozdelíš, asi by som dala celé a mlieko až na koniec, troška, podľa potreby, aby si dostala vláčne cesto. Držím palce, nech ti to vyjde.
janci60
Super komentár. Vtipný. Idem, spraviť. Jabĺčka už čakajú.
jansam
Tak a je v rúre, recept moc dobrý,práca s cestom ohromná a dúfam,že bude famozna aj tá moja,teším sa na to a ďakujem za tento recept.Už je v KK.
aleana
Tak sa hlásim @sovka ako sa mi to podarilo, resp.nepodarilo...bála som sa, že sa mi urobia veľké "nohy", ale moje obavy sa nenaplnili, práve naopak. Použila som špaldovú múku a asi preto sa mi cesto nevyvaľkalo na takú veľkosť ako tebe, bolo polovičné, takže aj nohy boli menšie, také "nôžky" :-) ani neboli také pokrčené. Budem musieť trochu viac experimentovať so špaldovou múkou, prípadne pridať ešte nejakú inú, napr. pohánkovú...v každom prípade to bola zaujímavá skúsenosť, lebo štrúdľu som teraz robila prvý raz. Ale určite nie posledný :-)
sovka62
Ale veď ich máš dosť veľké, od kraja plechu po druhý kraj. Len tá jedna sa rozhodla akosi nezodpovedne a rozišla sa. Na prvý pokus sú veľmi vydarené. So špaldovou múkou skúsenosti nemám, mne výtvory z nej veľmi nechutia, takže neporadím, ale myslím, že časom sa dopracuješ k žiadúcemu výsledku.
aleana
@sovka ale ten plech má rozmery 24x28 cm, ty si na akom piekla?
@katka ďakujem za vloženie obrázku.
sovka62
Môj plech má vnútorné rozmery 38x35cm, takže je o dosť väčší, máš pravdu.
marikahr
vyskusala som tvoju strudlu a mozem potvrdit, ze sa s cestom pracuje velmi dobre, vyzera velmi dobre a aj chuti :-)
motyka
@sovka62 - pozdravujem. Vraciam sa občas k tvojim receptom. Mäsko z jaštera robí už celá moja rodina a známi. Díky.
Teraz zase chválim štrudľu. Cesto je super. Aj plnky. Aj keď tie občas mením podľa toho, čo mám doma. Dokonca som vyskúšala aj na slano. Výborné. Aj tento receptík zaraďujem na trvalo do svojej kuchyne a veeeľmi ďakujem, že môžem obohatiť svoju kuchyňu. Ešte raz vďaka.
sovka62
@motyka , ani neviem, či som tu niekde už nespomínala, ale keď hovoríš, že meníš plnky, pridám recept ešte na jednu - kokosovú. Napadla mi, keď som mala zvyšné bielky. Do jednej nohy štrúdle som vyšľahala dva bielky so šiestimi PL kryštálového cukru (môže sa aj menej, my máme kokosové radi presladené) a primiešala som 80 g kokosu. Bola toho dosť veľká kopa, ledva som ju na cesto poupratovala a zavinula som ju veľmi zľahka. Oproti ostatným trom nohám bola oveľa hrubšia, tak som jej pridelila samostatný plech, aby sa prepiekla. Bola výborná.
monalyda
Strudlucky sa pecu v rure, rodinka sa nevie dockat kedy budu hotove! Cesto bolo krasne vlacne pri valkani, ale pri miesni som pridavala muku, bolo velmi lepkave. Neviem kolko muky bolo celkovo treba nakoniec, mozno som mala vacsie vajce. A s plnkami som improvizovala zo surovin co som mala doma a zelania dcery, urobila som 2 plnky: makovo - mandlovu a jablkovo - bananovu (sem som pridala aj struhanku aby moc nevytekala. Samotne boli velmi chutne, Verim, ze budu aj upecene :;)
monalyda
@sovka62 Tak po upeceni mozem len skonstatovat, ze sa jedna o najlepsie strudlove cesto co som kedy urobila!! Dakujem sovka62! Moji sa idu zblaznit z jablkovo-bananovej plnky, nech akokolvek divne znie je skutocne vyborna.
sovka62
No výborne, som rada, že si spokojná. U nás je favoritom maková s višňami a čerešňami, ale jablkovo-bannová tiež nemusí byť na zahodenie, hehehe...
Nabudúce skús nepridávať múku. Keď budeš cesto zmiesené, posyp si dosku múkou, vyklop cesto na dosku a posyp ho múkou aj zvrchu. Rozdeľ na štyri kúsky a uvidíš, že už sa lepiť nebude a štrúdľa bude rovnako tenučká ako ťahaná.
lilith66
milá @sovka62 , dnes som sa inšpirovala tvojím receptom, len namiesto mlieka + masla som dala 150g stečenej kyslej smotany a 1 PL oleja, cesto bolo krásne vláčne, radosť vaľkať, makovo-čerešňová, najlepšia :-) ďakujem
sovka62
Ja sa už teším na makovú s višňami a čerešňami, o chvíľu budú zrelé. Som rada, že si spokojná.
tiginko
@sovka62 musím ti poďakovať za tento skvelý recept, konečne na staré kolená som sa naučila aj ja robiť "ťahanú" štrúdľu. Lebo fakt sa vyrovná ťahanej, vzhľadom aj chuťou. S cestom sa nádherne pracuje, ľahúčko sa rozvaľká do priesvitna. Odporúčam aj začiatočníkom. Robila som s čerstvými višňami a včera na rodinnej párty mala obrovský úspech :-)

sovka62
Neúrekom, máš ju parádnu! A dobre, že si pripomenula, prišiel štrúdľový čas, lebo čerešne, višne, letné jablká a robila som už aj makovú s riadne zrelými marhuľami. Výborná kombinácia, kto chce, nech vyskúša.
dormella
Delam leta prakticky stejne testo, jen misto mleka pouzivam kefir ci acidofilni mleko, maslo v kazdem pripade ano, zadny jiny tuk by mi tam "nevonel". Vposledni dobe pouzivam i celozrnnou spaldovou mouku v pomeru 1: 1 s moukou hladkou, pochopitelne nutno pridat o malinko vice tekutiny, recept nema chybu!
dogagador
@sovka : nestiham vidiet vsetky recepty. Dnes tam je strudla a Ty si pridala link na Tvoju. Som rada, ze som ho otvorila. Ja som mala len rcept na tahanu od mojej mamy a to je narocne. Preto som ju malo robila. Totu vyskusam urcite. Vdaka. Uz teraz mam na nu chut! :)
dzejsik
Ďakujem, ďakujem, za skvelé cesto. Veľmi dobre sa s ním pracuje a štrúdličky sú fajnové. :)
marienka44
@Sovka62 , ukladam do KK. Nepraskli strúdle pocas pecenia na bokoch? Len aby plnka nevytiekla na plech, bola by jej škoda. :-)
sovka62
@marienka , ako kedy, občas niektorá na boku povolí, ale plnka veľmi nevyteká, hádam tak za lyžičku, takže žiadny problém.
palokuchki
@Sovka62 ja som este tento tvoj recept nevyskusala, ale som mala tu cest tuto strudlu, vlastne strudle u teba ochutnat. Vsetky boli VYNIKAJUCE. Vsetkym vrelo doporucujem.
veronikkka
@sovka62 , robila som už viackrát cesto podľa teba, plnila rôznymi plnkami a musím povedať, že to cesto je tak fantastické, vyrovná sa spokojne ťahanej štrúdli a úžasne sa s ním pracuje.
dakujem za recept
gordonko
..... STRAŠNÝ ... toľký čas tu máš takýto recept a ja ho nájdem až po rokoch , ale nevadí ,práve začínajú dozrievať čerešne a višne a makú mám ... ojojóój
sovka62
Tak len do toho @gordonko , a hlavne tie čerešne višne vykôstkuj, aby štrúdľa nebola "pľuvacia". Tak ju nazvala moja dcéra keď bola malá a ja som jej predložila štrúdľu s ovocím s kôstkami.
kucharka
Tak som dnes robila tuto valkanu strudlu...ale hotova pohroma! Chcela som urobit z polovicnej davky, teda dve strudle, ale vobec sa mi cesto nedalo vyvalkat na jemno a tie "suky z dosky" vobec nepresvitali, dokonca sa mi to stale cele trhalo. Uffff... Tak som sa nastvala, dve gulky zmackala do jednej, vyvalkala ako sa dalo a urobila jednu strudlu. A myslela si, ze je vsetko v pohode. Az dokedy som ju nevytiahla z rury. Cela popraskana. Nevadi, aj tak je vyborna, makova s jablkami. Jedine, co mi podla tvojho receptu islo dobre bolo to nakladanie na plech - slanina na bruchu pomohla. Aspom cosi... Dakujem.


sovka62
Nuž ale čo sa to stalo?! Neviem o nikom, komu by sa nepodarila, nakniec stačí pozrieť predošlé komentáre. Lámem si hlavu, napadá mi len, že možno cesto nebolo dosť prepracované, lebo 125 g múky (polovica dávky) je naozaj troška. Skús niekedy z celej dávky a daj vedieť.
kucharka
Mila Sovka, asi som sa zle vyjadrila.... nemyslela som, ze recept je zly, to ja som sem tam take "motovidlo". Ja sa len tak lahko nevzdam, budem skusat dalej.
sovka62
Dúfam, že nabudúce to vyjde, veď ja som si myslela, že tento recept sa musí vydariť vždy, taký je jednoduchý.
salinka
Milá @Sovi čka, tvoju štrúdľu robievam už päť rokov. Veľmi sme si ju obľúbili. Už ani neskúšam naťahovať sa s cestom po stole. Chcem dať do pozornosti tvoj recept aj pre novších varecháčov, preto znova píšem komentár. Tentokrát maková a kakaovo-kokosová. Vďaka.


sovka62
Jéj, ďakujem ti, máš ju parádnu. Minulý týždeň som robila aj ja, dostala som krésne zrelé čerešne o d @jericy , tak boli dve makovo-čerešňové,dve orechovo-čerešňové aa spravila som o štvrtinu cesta viac, aby som mohla sprav iť aj kokosovú. Len sa tak zaprášilo...
sovicka46
@sovka62 Tak som sa konecne aj ja odhodlala vyskusat takuto dobrotu, doposial len moja mamina pekava strudle na vsetky rodinne oslavy, a uz mi dlho vrtal v hlave tento recept :) cesto vynikajuce, ozaj, mozem potvrdit, velmi dobre sa s nim pracovalo, lahucko sa vyvalkalo...robila som 3 makove a 1 tvarohovu, nuz, mala som si skor pozriet vsetky komentare, hlavne tie o pouziti OLE kremu do tvarohovej plnky, lebo sa mi samozrejme trosku "roztiekla", akoze chutovo bola vynikajuca (pouzila som este zavarane maliny, mnamka neskutocna!) ale tvarovo nic moc B-) len tie makove, mam poznamku.... sovka pises v recepte, ze nedavas vela roztopeneho masla navrch makovej plnky, tak ja som dala trochu, a dala som aj nastruhane jablka a napriek tomu bola plnka sucha, skoro sa mi mak rozsypaval ako som ju krajala... tak neviem, viac masla este navrch alebo viac jablk resp. ineho ovocia kvoli stave? inak, mala uspech a teda, trvanie dlhe tiez veru nemala ;) vdaka za recept :)
redakcia
@Sovicka46 (14.3.2018 16:04)

Posielame odpoveď od autorky receptu @sovka62 :

Lámem si hlavu, rozmýšľam nad príčinou, pre ktorú by mak mal zostať suchý, ešte sa mi to nestalo. Napadá mi, že príčinou by mohol byť príliš na hrubo zomletý mak, možno menej jabĺk (na jednu štrúdľu dávam tri priemerne veľké jablká), možno jablká neboli na maku rovnomerne navrstvené, lebo oni spolu s cukrom pustia šťavu a mak zvlhčia. Dôležité je aj, aby sa strúhali priamo na mak, nie do misy, lebo z misy sa už rovnomerne rozdeliť nedajú. A používam aj iné ovocie, najradšej vykôstkované čerešne a višne, pol na pol (aj kompótované, na štyri štrúdle po jednom 7 dcl pohári z každého), už som robila aj kompótovanými marhuľami, každá bola dobrá.
No, či už tak či tak, nabudúce to možno vyjde lepšie a podstatné je, že sa zjedla a že chutila.
Srdečne pozdravujem a ďakujem, že si skúsila môj recept.
siisa
Dnes som robila jablkový koláč. Načistila som si viac jabĺk, lebo niektoré sú pri jadrách červivé. Rátala som teda s veľkým odpadom. Medzi jablkami bolo však iba jedno jediné červivé a tak bolo jabĺk veľa. Máme radi štrudle a tak som googlila a našla tvoj recept milá @sovka62 . Pokiaľ sa mi dopiekol koláč, už som aj mala štrúdle na plechu. S cestom sa úžasne pracuje a štrúdle sú fantastické. Miznú z plechu jedna za druhou a koláč... ten je ešte celý :) Nabudúce určite urobím aj makové a aj orechové. Ďakujem ti za tento úžasný recept.


siisa
Milá @redakcia poprosila by som otočiť obrázok v mojom komentári. Ďakujem.
siisa
Som tu opäť s mojím výtvorom podľa tvojho receptu. Tentokrát som použila domácu špaldovú múku a som bola veľmi milo prekvapená, že to funguje aj s ňou. Cesto je perfektné, nechala som ho dlhšie postáť, vaľkalo sa perfektne, vôbec sa netrhalo a chuťovo tiež super. Ešte raz ďakujem za úžasný receptík :)


1x haji
staja
@Siisa (18.11.2018 20:54)

No krása aj so špaldovou. Ale zaujala ma tá domáca špaldová - to ako sa dá? Snáď si nezačala pestovať špaldu.
siisa
@Redakcia (18.11.2018 21:33)

Milá redakcia, ďakujem za otočenie mojej foto :)
siisa
@Staja (19.11.2018 09:30)

Tá foto je ešte pred upečením. Vôbec sa to cesto netrhalo a to som ho vyvaľkala fakt na tenko. Úžasný toto recept. No a s tou špaldovou múkou je to tak, že ju pestuje jeden ujo na takých lazoch a ja si ju chodím ku nemu kupovať. Tá múka nemá chybu.
majkl
Tak tato trudlicka ma uplne najlepsie cesto.
anulienka1
Zbožňujem rubriku "pamätáte si" a od dnes zbožňujem tento recept. Pre ortodoxných štrudliarov - cesto sa dá perfektne aj ťahať. @sovka62 ďakujem.
sovka62
@sovka62 (15.10.2012 07:08)

Hrabem sa v starych receptoch a ked som citala tvoj komentar, kde radis pouzit Creme Ole, pozrela som sa na datum. Zistila som, ze 10 rokov sa drzim tejto tvojej rady, aj vcera som piekla tvarohove buchty a samozrejme, pridala som ho. Dakujem aj po rokoch za skvelu radu, vyuzila som ju najmenej 100 razy
violeta
Vynikajúci recept milá @sovka , odkedy som ju upiekla prvý krát, stále ju naši pýtajú. Je sezóna jabĺk, tak jablkové. Tisíckrát ďakujem ❤


marcelka40
Ja stále neviem ako dokážete urobiť štyri štrúdle ☺️ mne stále vychádzajú len tri a to sa mi zdá,že strašne na tenko ich vyvaľkám.Niekde robím určite chybu 😃. Nič sa však nemení na tom , že Vaša štrúdľa je neskutočná a inú už ani nerobím lebo všetci sa s ňou idú zadrhnut😃.Ďakujem za krásny recept ❤️
kukulienka71
@sovka62 milá, prišla som poďakovať, cesto je neskutočne kvalitné, dobre sa s ním pracuje. Plnku som dala len odoka, maslo už navrch nie, vôbec to nie je suché. A jasné, že som z nej jedla ešte za horúca😃ale vychladnutá je lepšia.




1x kimlo




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia