Foto: sovka62
Ja viem, že na Vareche bude už asi stá, niektoré z pridaných som aj vyskúšala, ale vrátila som sa k receptu, ktorý používam asi Zobraziť celý popisJa viem, že na Vareche bude už asi stá, niektoré z pridaných som aj vyskúšala, ale vrátila som sa k receptu, ktorý používam asi 40 rokov. Každá líška svoj chvost chváli a v zmysle tohto slovenského príslovia je tá moja najlepšia (aspoň pre mňa). Možno sa niekomu zapáči.
príprava
na 170 °C
Postup
-
1
Fotoaparát máme v oprave, použila som mobil a podľa toho to aj vyzerá, ale čo by som chcela od mobilu za 1 € (aj keď v paušále nám to operátor zráta). Tak prepáčte a zapojte svoju obrazotvornosť. Z prvých piatich surovín vypracujte cesto. V miske sa vám bude trošku lepiť, ale keď ho preložíte na pomúčenú dosku, umúdri sa a bude sa vám s ním dobre pracovať. Je ho len kúsok, ale neľakajte sa, bude stačiť.
-
2
Aj keď je ho len troška, rozdeľte ho na štyri časti, z každej budete robiť jednu "nohu" štrúdle. Cesto na doske prikryte utierkou a nechajte chvíľu odpočinúť, nie dlho, len kým stihnete ošúpať jablká, prípadne vykôstkovať čerešne. To druhé som zverila manželovi, on chcel štrúdľu, tak nech sa zapojí. A možno sa nájde aj čerešňa s kôstkou, lebo som ho nemilosrdne vyrušila od lyžovania v TV, tak sa aj s čerešňami presťahoval do obývačky a veľmi pochybujem, že pozeral do misy!
-
3
Tri časti cesta vráťte do misky, v ktorej ste miesili. Ak ste príliš horliví a misku ste už strčili do drezu a namočili (ako ja), vezmite si inú, nejakú iste ešte nájdete. Dosku dobre pomúčte (aj počas vaľkania) a jednu štvrtinu cesta rozvaľkajte na tenučko. Dá sa naozaj na tenučko, na obrázku nevidieť, že cez cesto presvitajú suky z dosky, ale podľa veľkosti rozvaľkaného plátu a toho, že v tej štvrtine je len 65 gramov múky je jasné, že je tenké. Keby som mala väčšie plechy, dalo by sa rozvaľkať i viac.
-
4
Ak chcete mať štrúdle rovnako hrubé, spravte ako ja. 600g zomletého maku som si rozvážila do štyroch kompótových misiek po 150 g a rovnako som rozvážila aj cukor. Za misku z každého si rozprestrite na cesto, najprv mak, na to cukor, poprskajte roztopeným maslom (ja šetrím, dávam naozaj máličko) a pridajte jablká. Jablká som len ošúpala, nekrájala som ich ani nevykrajovala jadrince, aspoň som ich pri strúhaní mala za čo držať. Nikdy jablká nestrúham vopred do misy (jednak mám už plný drez použitých misiek, jednak pustia šťavu a je problém ich rovnomerne rozdeliť na ten cukor).
-
5
Kraje sprava i zľava trošku prehnite cez plnku, aby sa vám pri rolovaní nevysýpala a od vrchu môžete začať rolovať.
-
6
Jednu (alebo aj všetky) môžte spraviť aj s čerešňami z kompótu, výborná je aj kombinácia čerešní a višní a už som robila aj s marhuľových kompótom a tá kyselkavá chuť bola úžasná.
-
7
Keď štrúdľu zviniete, oprite si kraj plechu (ja som vyložila papierom, budem mať menej umývania) o kraj dosky a druhý kraj plechu o brucho, aby ste mali obe ruky voľné a mohli štrúdľu preniesť do plechu. Tie, čo sa stravujete zdravo a máte dosť pohybu, si zavolajte niekoho na pomoc, my lepšie živené pomoc nepotrebujeme, slaninka na bruchu plech udrží. Na plech najprv uložte dve prostredné štrúdle, potom dve vonkajšie. Potrite zvyškom roztopeného masla a strčte do vyhriatej rúry.
-
8
Moja teplovzdušná rúra ich upiekla za 35 minút pri teplote 170 st. C, v iných rúrach bude treba pridať 20 st. a čas pečenia bude tiež o niečo dlhší. A nehlcte ju, prosím vás, vrelú hneď po vytiahnutí z rúry (ako moja krajšia polovička, ledva som stihla odfotiť), lebo vám bude zle (môjmu nebolo, ten má žalúdok kačací a aj vrelú štrúdľu prežil v plnom zdraví). Prajem vám dobrú chuť.
@izabella , nabudúce vyskúšam podľa teba. Aj keď si myslím, že keby som mala dlho plieskať, to sa už rovno môžem pustiť do ťahanej, naša mama tvrdila, že na nej najdôležitejšie práve to plieskanie.
Ukladam.
Páči sa mi veselé a ľahké sprievodné slovo k receptu.A že si fotila s mobilom? Ak by si to nenapísala,veru by som si to ani nevšimla.Celý recept je perfektne spracovaný.
dakujem za skvelý recept
Nuž veru, keď dvaja robia to isté, nie je to to isté.
@sovka , dnes som vyskúšala Tvoju štrúdľu a musím povedať, že cesto je jednoduché, dobre sa s ním pracuje a výsledok je vynikajúci, väčšinou robievam tú moju so zásmažkou, ale minula sa mi masť, tak som hľadala iný recept a tento je výborný, dakujem a prajem pekný deň :-)
@margaretka , pekné ich máš, ja som bola prvý krát aj druhý trochu nešťastná, že ich mám akési pokrčené, ale ked sa pokrájalo, nemali páry
tak ďakujem za výborný recept, a aj za radu.;)
Ďakujem za recept, s cestom sa pracovalo perfektne, na budúce z dvoch dávok :-)
Radšej by som skúsila spraviť cesto z polovičnej dávky, vajce síce nerozdelíš, asi by som dala celé a mlieko až na koniec, troška, podľa potreby, aby si dostala vláčne cesto. Držím palce, nech ti to vyjde.
@katka ďakujem za vloženie obrázku.
Teraz zase chválim štrudľu. Cesto je super. Aj plnky. Aj keď tie občas mením podľa toho, čo mám doma. Dokonca som vyskúšala aj na slano. Výborné. Aj tento receptík zaraďujem na trvalo do svojej kuchyne a veeeľmi ďakujem, že môžem obohatiť svoju kuchyňu. Ešte raz vďaka.
Nabudúce skús nepridávať múku. Keď budeš cesto zmiesené, posyp si dosku múkou, vyklop cesto na dosku a posyp ho múkou aj zvrchu. Rozdeľ na štyri kúsky a uvidíš, že už sa lepiť nebude a štrúdľa bude rovnako tenučká ako ťahaná.
dakujem za recept
Tešíme sa s Vami :-)
Posielame odpoveď od autorky receptu @sovka62 :
Lámem si hlavu, rozmýšľam nad príčinou, pre ktorú by mak mal zostať suchý, ešte sa mi to nestalo. Napadá mi, že príčinou by mohol byť príliš na hrubo zomletý mak, možno menej jabĺk (na jednu štrúdľu dávam tri priemerne veľké jablká), možno jablká neboli na maku rovnomerne navrstvené, lebo oni spolu s cukrom pustia šťavu a mak zvlhčia. Dôležité je aj, aby sa strúhali priamo na mak, nie do misy, lebo z misy sa už rovnomerne rozdeliť nedajú. A používam aj iné ovocie, najradšej vykôstkované čerešne a višne, pol na pol (aj kompótované, na štyri štrúdle po jednom 7 dcl pohári z každého), už som robila aj kompótovanými marhuľami, každá bola dobrá.
No, či už tak či tak, nabudúce to možno vyjde lepšie a podstatné je, že sa zjedla a že chutila.
Srdečne pozdravujem a ďakujem, že si skúsila môj recept.
Nech sa páči:
Ďakujem :)
No krása aj so špaldovou. Ale zaujala ma tá domáca špaldová - to ako sa dá? Snáď si nezačala pestovať špaldu.
Milá redakcia, ďakujem za otočenie mojej foto :)
Tá foto je ešte pred upečením. Vôbec sa to cesto netrhalo a to som ho vyvaľkala fakt na tenko. Úžasný toto recept. No a s tou špaldovou múkou je to tak, že ju pestuje jeden ujo na takých lazoch a ja si ju chodím ku nemu kupovať. Tá múka nemá chybu.
Hrabem sa v starych receptoch a ked som citala tvoj komentar, kde radis pouzit Creme Ole, pozrela som sa na datum. Zistila som, ze 10 rokov sa drzim tejto tvojej rady, aj vcera som piekla tvarohove buchty a samozrejme, pridala som ho. Dakujem aj po rokoch za skvelu radu, vyuzila som ju najmenej 100 razy
Úžasné! Si ma navnadila, štrúdľu zbožňujem! 😋