Štrúdľa z neťahaného cesta (fotorecept)
Autor receptu: brmbuska
Milujem veci, čo výborne chutia, dlho vydržia, ľahko sa robia a každý ich zvládne a toto je jeden z nich.
30 minút príprava |
35 minút na 190 °C |
Postup
- Najskôr si nachystáme plnku, ja som robila jablkovú. Na každú štrúdľu treba 3 stredne veľké jablká. Očistila som, postrúhala, pridala škoricu a cukor podľa chuti a povarila 10 minút, aby zmäkli.
- Do misky si dáme všetky suroviny, teda múku, vajce, soľ, mlieko a zmäknuté maslo.
- Všetko rukou rýchlo zmiešame, ide to bleskovo, miska aj ruka zostane pekne čistá a cesto rozdelíme na tri rovnaké časti.
Ja som zvyknutá na kysnuté cesto a keď som toto miesila prvý krát, zdalo sa mi "mokré", ale pracuje sa s ním dokonale.
- Každú časť si natenúčko vyvaľkáme na pomúčenej podložke a potrieme olejom a posypeme klasickou strúhankou.
- Na strúhanku nanášame vareškou tretinu jablkovej plnky, nie až úplne k okrajom...
- Zavinieme, položíme na vymastený plech a potrieme dobre olejom.
- Plech dávame do vyhriatej rúry na cca 180 - 200 stupňov, každý podľa toho, ako si pozná rúru a nechávame piecť kým nie je povrch mierne ružovkastý. Mne to trvá cca 35 - 40 minút. Ak štrúdľa praskne pri pečení, vôbec to nevadí, posype sa nahrubo práškovým cukrom a nie je to po nakrájaní vôbec vidno.
- Plnka sa môže použiť podľa chuti, ja ich robievam na slano, vtedy na olej nedávam už strúhanku, ale šunku, syr, kečup, posekané olivy, kukuricu a koreniny.. Predstavivosti sa medze nekladú :-)
dobrú chuť :-)