Štrúdľa z neťahaného cesta (fotorecept)

Autor receptu: brmbuska

Milujem veci, čo výborne chutia, dlho vydržia, ľahko sa robia a každý ich zvládne a toto je jeden z nich.

30 minút
príprava
35 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr si nachystáme plnku, ja som robila jablkovú. Na každú štrúdľu treba 3 stredne veľké jablká. Očistila som, postrúhala, pridala škoricu a cukor podľa chuti a povarila 10 minút, aby zmäkli.
  2. Do misky si dáme všetky suroviny, teda múku, vajce, soľ, mlieko a zmäknuté maslo.
  3. Všetko rukou rýchlo zmiešame, ide to bleskovo, miska aj ruka zostane pekne čistá a cesto rozdelíme na tri rovnaké časti. Ja som zvyknutá na kysnuté cesto a keď som toto miesila prvý krát, zdalo sa mi "mokré", ale pracuje sa s ním dokonale.
  4. Každú časť si natenúčko vyvaľkáme na pomúčenej podložke a potrieme olejom a posypeme klasickou strúhankou.
  5. Na strúhanku nanášame vareškou tretinu jablkovej plnky, nie až úplne k okrajom...
  6. Zavinieme, položíme na vymastený plech a potrieme dobre olejom.
  7. Plech dávame do vyhriatej rúry na cca 180 - 200 stupňov, každý podľa toho, ako si pozná rúru a nechávame piecť kým nie je povrch mierne ružovkastý. Mne to trvá cca 35 - 40 minút. Ak štrúdľa praskne pri pečení, vôbec to nevadí, posype sa nahrubo práškovým cukrom a nie je to po nakrájaní vôbec vidno.
  8. Plnka sa môže použiť podľa chuti, ja ich robievam na slano, vtedy na olej nedávam už strúhanku, ale šunku, syr, kečup, posekané olivy, kukuricu a koreniny.. Predstavivosti sa medze nekladú :-) dobrú chuť :-)