Štrúdľa s piškotovo-ovocnou plnkou fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 31. júla 2012

Ďalšia štrúdľa zo štrúdľového festivalu v Maďarsku.Je jemná, krehká a lahučká.Ovocie môže byť použité akékoľvek, záleží od vás.Ja som použila záhradné ostružiny pre farbu Zobraziť celý popisĎalšia štrúdľa zo štrúdľového festivalu v Maďarsku.Je jemná, krehká a lahučká.Ovocie môže byť použité akékoľvek, záleží od vás.Ja som použila záhradné ostružiny pre farbu a pomedzi ne som dala pokrájané jablčka na kocky.

70 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

cesto 1:
15 lyžíc
250 g alebo hera
1, 1/2 dl
štipka
2 lyžice /alebo ocot
1 ks
1 ks celé na potretie
piškotové cesto:
4 ks
200 g
200 g
1/2 sáčku
1 lyžica
4 pol.lyžice




Postup

  1. 1

    Najprv si preosejem múku, pridám do nej vajce,1.1/2 dl smotany a soľ..použijem iba 10 lyžíc hladkej múky..zbytok potrebujem na potretie..

    Štrúdľa s piškotovo-ovocnou plnkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    a vypracovala som polotuhé nelepivé cesto...poriadne som ho vymiesila..

    Štrúdľa s piškotovo-ovocnou plnkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Roztopila som 250 g. masla a pridala som do neho 5 lyžíc hladkej múky a 2 lyžice ocot...masu som dobre premiešala..

    Štrúdľa s piškotovo-ovocnou plnkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    štrúdlové cesto som rozvaľkala..

    Štrúdľa s piškotovo-ovocnou plnkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    celú plochu rozvaľkaného cesta som potrela zmesou masla s múkou a octom..

    Štrúdľa s piškotovo-ovocnou plnkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto som zrolovala do tvaru rolády..

    Štrúdľa s piškotovo-ovocnou plnkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    potom som ju rozdelila na 5 častí a uložila do chladničky na pol hodinu..

    Štrúdľa s piškotovo-ovocnou plnkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pokial sa cesto chladilo, nazbierala som si ovocie umyla a pokrájala na menšie kúsky..zároveň som si pripravila piškotové cesto..200g cukru a 4 celé vajcia som vyšlahala do peny..

    Štrúdľa s piškotovo-ovocnou plnkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pridala som 4 lyžice vody a lyžicu citronovej šťavy..

    Štrúdľa s piškotovo-ovocnou plnkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    pridala som polohrubú múku zmiešanú a práškom do pečiva...

    Štrúdľa s piškotovo-ovocnou plnkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    štrúdľové cesta som po jednom vyberala z chladničky, vyvaľkala na úplne tenko a potrela som celé cesto piškotovým cestom...na jeden kus je treba dať 2-3 lyžice ..

    Štrúdľa s piškotovo-ovocnou plnkou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    poukladala som na cesto ovocie ..doporučujem nedávať príliš veľa ovocia..ovocia má dať iba výbornú chuť a zdobiť farebne..najprv som dávala celé ostružiny, ale som prišla na to, že je lepšie ich prekrojiť na polovičky..na štrúdlovom festivale som ochutnala aj takú, ktorá bola premočená od ovocia a mne to nechutilo...vlastne piškotové cesto napuchne a drží tvar celej štrúdle..štrúdlové cesto treba vyvaľkať na tenúčko, bude sa krásne lístkovať..bude úplne krehké, presne tak, ako to mám pri 7vrstvovej štrúdli..

    Štrúdľa s piškotovo-ovocnou plnkou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    zrolovala a uložila na pekáč vystlaný pečiacim papierom..zrolovanú štrúdľu som potrela rozšlahaným vajíčkom..

    Štrúdľa s piškotovo-ovocnou plnkou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    upiekla na 180 st. 20 min. upečené som pokrájala na šikmé rezy a posypala práškovým cukrom..

    Štrúdľa s piškotovo-ovocnou plnkou (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    no práve sa mi pokazil foťák, takže tie zábery sú nie najkrajšie...ale táto štrúdľa nemá chybu..je výborná, zamatová a pokiaľ použijete šťavnaté ovocie, je aj šťavnatá a sýtejšia, ako bežné štrúdle....prajem vám dobrú chuť.-)

    Štrúdľa s piškotovo-ovocnou plnkou (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

zdezda
jeeeej aj toto sa vola strudla? zaujimave 2 cesta, ukladam si a vyskusam
izabella929
@zdezda ,,,toto je nebíčko v papuľke,,,,úžasné pečivo, no paráda, treba vyskúšať iba.-)))vrele doporučujem.-)
izabella929
@michsamant , ver mi,že sa to zdá zložité, ale ide to dosť rýchle...oplatí sa urobiť, dlho vydrží krehký...obyčajná štrúdľa je na druhý deň ploská, ale táto zostane rovnaká...) chutný koláčik fakt.-)
irenaw
peknučké, žasnem, kedy to všetko stíhaš, nemáš ty predplatené 48 hodinové dni ;-)
ola111
O takejto štrúdle som ani nechyrovala,ale vyzerá fantasticky...
tetrisss
No to je rozpravka, to musi byt pochutka, cesto poznam, je jemne a chrumkave, ale piskotom to plnit, to by ma nepadlo, to musel vymysliet riadny maskrtnik :)
paeva
pochopila som to dobre? z 10, resp. 15 lyžíc múky sa spravií 5 štrúdí? inak vyzerajú silne jedlo, cez víkend idem na to.
izabella929
@paeva ,ano je to tak...z 10 lyžíc sa urobí cesto a 5 lyžíc múky ide pomiešať s roztopeným maslom a octom...treba ho vyvaľkať na tenko..je pravda, že som múku nevážila, takto som dostala recept, tak som upiekla, ale je to niečo výborné..potom mi napíš, ako vám chutilo..dík.-)
izabella929
@irenaw , nuž je toho teraz dosť veľa, ale ono sa to pomaly míňa...ale je to tak každý rok..únava sa vždy dostaví...dík za komentár a spolusúcitenie.-)
gabculka
Tento recept vyzerá fantasticky. Asi ho cez víkend otestujem na rodine. Vrela vďaka...
3sandra3
jééého,,, zaujímavý recept na štrúdľu... to je niečo nové...
astheart
Opravdu vypadá prudce jedlý! Určitě vyzkouším! Už je v KK.
zifi
Originalny postup, nezvycajne. Urcite skusim.
kata50
Je to novinka a veľmi zaujímavá. Ďakujem za recept :-))
kata50
@izabella929 , prosím, oprav si malú zámenu v recepte. Čas pečenia a teplotu. Všetko máš perfektné..., tak pre poriadok :-))
izabella929
@kata50 , veľmi pekne ďakujem za komentár.-))aj za upozornenie, tak ma rozčúlil ten foťák, že som sa aj pomýlila..prepáčte prosím.-) budem sa veľmi tešiť, ako ho upečieš a napíšeš aký bol.-) dík..
izabella929
Milé Varecháčky, úprimná vďaka vám, za vaše milé príspevky..))))Tewším sa na správy, ako vám chutilo.-)) ja som si teraz dala ku kávičke 2 kúsky, no paráda.-)))
orchidea
zase ďalšia štrúdla od teba už mám uloženú aj sedemrstvovú, ukladám aj túto, hádam raz budem mať odvahu vyskúšať, zatiaľ som robila iba vaľkanú ale aj tá mi chutí...:)
drquinova2
rozhodne vyskúšam, snaď v sobotu. napíšem ako som to zvládla a ako chutila.ukladám.Dík.
fialka49
Milá Izabella929, musím sa ti priznať, na aký vysoký stupeň bola dnes povznesená štrúdľa podľa tohto tvojho receptu: u ž i b a t a k ú t o! A to je môj syn zástancom klasiky, doteraz nebolo nad pivovú štrúdľu.
izabella929
@fialka49 ,veľmi si ma potešila a verím, že ak vyskúšate všetky moje recepty, budete nadšení.-))ja sem dávam, iba kvalitné recepty a všetky odskúšané...nech sa ti darí.-))) a ďakujem pekne.-)))
fialka49
Ešte mám odporúčania aj na dvojfarebné jablkovo-ríbezľové kompóty, práve sme domaškrtili vanilkovú zmrzlinu s drobným ovocím v koňaku, neteriným deťom minulý týždeň bodli pásikavé palacinky, ktoré pohotovo nazvali kotúľačky-zebričky, chutia nám rezy alá Izabell, ale aj slané pečivko. Vďaka tebe som obohatila nielen moju kuchársku knihu, ale recepty si poodpisovali snáď všetci, ktorých som prekvapila niečím novým od teba. Ešte raz - ďakujem a teším sa zas na niečo nové.
Nech sa ti darí v kulinárii, v chuti podeliť sa s úspechmi s nami a mnoho zdravia.
jerica
Moja milá @izabella929 , aké pekné priznanie, mať tak tých 40 , prajem ti k tak krásnym 40tim narodeninám , veľa zdravia , lásky , šťastia , nech všetko tvoje kulinárium sa rozrastá tvojimi výbornými receptami s ktorými nás potešuješ.
izabella929
@jerica , veľmi pekne ďakujem...teším sa, že práve dnes dostávam poďakovania za vyskúšané moje recepty.-) je to pre mňa veľká pocta a teším sa tiež, že ste všetci úžasní.-)) mám veľa nových receptov, ale tento týždeň som mala veľa starostí s prípravami, takže už budúci týždeň začnem zase piecť a pridávať..)
fialka49
Milá Izabellka, prajem ti úprimne, aj keď oneskorene ku krásnym okrúhlym narodeninám: nech máš všetko, čo chceš mať, nech nestratíš chuť sa smiať. Ešte niečo? A koľko? Buď šťastná, len toľko! Tvoja fialka
mariaklara
I keď trochu oneskorene o to srdečnejšie blahoželám, recept si už aj ukladám, určite vyskúšam.
jozka2
Izabella,tusim,ze ty nechybas ani na jednom madarskom festivale to j uzastne sla by som tam s tebou milujem madarsku kuchyna a ten ich chleba,to boli casy ked sa tam chodilo nakupovat.
izabella929
@jozka2 , no bola som niekoľkokrát....súhlasím s tebou, že ich kuchyňa je skvelá a veľmi chutná...)no a chlebík, tak je jedna báseň.krehký, lahučký ako páper a vyzerá a vonia priam božsky.-))dík za komentár..potešil ma.-)
tefalka
..tak toto som skúsila,a dosť ma to sklamalo,každý máme iné chute,dosť suché ale z litrom kávy sa dá.....
izabella929
@tefalka ,mrzí ma, že ťa tento recept sklamal...je pravda, že je potrebné pridať viac ovocia, aby piškóta nebola suchá...ja som kôli foteniu nemohla dať veľa ovocia, aby sa mi to nenamočilo...koláč som od vtedy piekla už viac krát a bol vynikajúci...Ďakujem pekne, že si sa ozvala...)
bambulkaaa
Ja som už raz tiež skúšala taký recept neviem už z akej stránky no nebola to sláva ale ak to ešte raz budem robiť tak určite podľa teba lebo Ty máš dobré receptíky ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia