Foto: izabella929
Ďalšia štrúdľa zo štrúdľového festivalu v Maďarsku.Je jemná, krehká a lahučká.Ovocie môže byť použité akékoľvek, záleží od vás.Ja som použila záhradné ostružiny pre farbu Zobraziť celý popisĎalšia štrúdľa zo štrúdľového festivalu v Maďarsku.Je jemná, krehká a lahučká.Ovocie môže byť použité akékoľvek, záleží od vás.Ja som použila záhradné ostružiny pre farbu a pomedzi ne som dala pokrájané jablčka na kocky.
príprava
na 180 °C
Suroviny
cesto 1: | |
15 lyžíc |
|
250 g alebo hera |
|
1, 1/2 dl |
|
štipka |
|
2 lyžice /alebo ocot |
|
1 ks |
|
1 ks celé na potretie |
|
piškotové cesto: | |
4 ks |
|
200 g |
|
200 g |
|
1/2 sáčku |
|
1 lyžica |
|
4 pol.lyžice |
|
Postup
-
1
Najprv si preosejem múku, pridám do nej vajce,1.1/2 dl smotany a soľ..použijem iba 10 lyžíc hladkej múky..zbytok potrebujem na potretie..
-
2
a vypracovala som polotuhé nelepivé cesto...poriadne som ho vymiesila..
-
3
Roztopila som 250 g. masla a pridala som do neho 5 lyžíc hladkej múky a 2 lyžice ocot...masu som dobre premiešala..
-
4
štrúdlové cesto som rozvaľkala..
-
5
celú plochu rozvaľkaného cesta som potrela zmesou masla s múkou a octom..
-
6
Cesto som zrolovala do tvaru rolády..
-
7
potom som ju rozdelila na 5 častí a uložila do chladničky na pol hodinu..
-
8
Pokial sa cesto chladilo, nazbierala som si ovocie umyla a pokrájala na menšie kúsky..zároveň som si pripravila piškotové cesto..200g cukru a 4 celé vajcia som vyšlahala do peny..
-
9
pridala som 4 lyžice vody a lyžicu citronovej šťavy..
-
10
pridala som polohrubú múku zmiešanú a práškom do pečiva...
-
11
štrúdľové cesta som po jednom vyberala z chladničky, vyvaľkala na úplne tenko a potrela som celé cesto piškotovým cestom...na jeden kus je treba dať 2-3 lyžice ..
-
12
poukladala som na cesto ovocie ..doporučujem nedávať príliš veľa ovocia..ovocia má dať iba výbornú chuť a zdobiť farebne..najprv som dávala celé ostružiny, ale som prišla na to, že je lepšie ich prekrojiť na polovičky..na štrúdlovom festivale som ochutnala aj takú, ktorá bola premočená od ovocia a mne to nechutilo...vlastne piškotové cesto napuchne a drží tvar celej štrúdle..štrúdlové cesto treba vyvaľkať na tenúčko, bude sa krásne lístkovať..bude úplne krehké, presne tak, ako to mám pri 7vrstvovej štrúdli..
-
13
zrolovala a uložila na pekáč vystlaný pečiacim papierom..zrolovanú štrúdľu som potrela rozšlahaným vajíčkom..
-
14
upiekla na 180 st. 20 min. upečené som pokrájala na šikmé rezy a posypala práškovým cukrom..
-
15
no práve sa mi pokazil foťák, takže tie zábery sú nie najkrajšie...ale táto štrúdľa nemá chybu..je výborná, zamatová a pokiaľ použijete šťavnaté ovocie, je aj šťavnatá a sýtejšia, ako bežné štrúdle....prajem vám dobrú chuť.-)
Nech sa ti darí v kulinárii, v chuti podeliť sa s úspechmi s nami a mnoho zdravia.