Štrúdľa s piškotovo-ovocnou plnkou (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Ďalšia štrúdľa zo štrúdľového festivalu v Maďarsku.Je jemná, krehká a lahučká.Ovocie môže byť použité akékoľvek, záleží od vás.Ja som použila záhradné ostružiny pre farbu a pomedzi ne som dala pokrájané jablčka na kocky.

70 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si preosejem múku, pridám do nej vajce,1.1/2 dl smotany a soľ..použijem iba 10 lyžíc hladkej múky..zbytok potrebujem na potretie..
  2. a vypracovala som polotuhé nelepivé cesto...poriadne som ho vymiesila..
  3. Roztopila som 250 g. masla a pridala som do neho 5 lyžíc hladkej múky a 2 lyžice ocot...masu som dobre premiešala..
  4. štrúdlové cesto som rozvaľkala..
  5. celú plochu rozvaľkaného cesta som potrela zmesou masla s múkou a octom..
  6. Cesto som zrolovala do tvaru rolády..
  7. potom som ju rozdelila na 5 častí a uložila do chladničky na pol hodinu..
  8. Pokial sa cesto chladilo, nazbierala som si ovocie umyla a pokrájala na menšie kúsky..zároveň som si pripravila piškotové cesto..200g cukru a 4 celé vajcia som vyšlahala do peny..
  9. pridala som 4 lyžice vody a lyžicu citronovej šťavy..
  10. pridala som polohrubú múku zmiešanú a práškom do pečiva...
  11. štrúdľové cesta som po jednom vyberala z chladničky, vyvaľkala na úplne tenko a potrela som celé cesto piškotovým cestom...na jeden kus je treba dať 2-3 lyžice ..
  12. poukladala som na cesto ovocie ..doporučujem nedávať príliš veľa ovocia..ovocia má dať iba výbornú chuť a zdobiť farebne..najprv som dávala celé ostružiny, ale som prišla na to, že je lepšie ich prekrojiť na polovičky..na štrúdlovom festivale som ochutnala aj takú, ktorá bola premočená od ovocia a mne to nechutilo...vlastne piškotové cesto napuchne a drží tvar celej štrúdle..štrúdlové cesto treba vyvaľkať na tenúčko, bude sa krásne lístkovať..bude úplne krehké, presne tak, ako to mám pri 7vrstvovej štrúdli..
  13. zrolovala a uložila na pekáč vystlaný pečiacim papierom..zrolovanú štrúdľu som potrela rozšlahaným vajíčkom..
  14. upiekla na 180 st. 20 min. upečené som pokrájala na šikmé rezy a posypala práškovým cukrom..
  15. no práve sa mi pokazil foťák, takže tie zábery sú nie najkrajšie...ale táto štrúdľa nemá chybu..je výborná, zamatová a pokiaľ použijete šťavnaté ovocie, je aj šťavnatá a sýtejšia, ako bežné štrúdle....prajem vám dobrú chuť.-)