Foto: alexdidi
Stroganov je veľmi známe a fantastické jedlo. Aj na jeho prípravu existuje mnoho receptov s menšími či väčšími odchýlkami. Nedávno som bola na návšteve Zobraziť celý popisStroganov je veľmi známe a fantastické jedlo. Aj na jeho prípravu existuje mnoho receptov s menšími či väčšími odchýlkami. Nedávno som bola na návšteve u mojich priateľov v Paríži, ktorí sú veľkými milovníkmi dobrého jedla. Keďže už predtým im ten môj Stroganov móc chutil a požiadali ma, či by som ho znovu nepripravila, rozhodla som sa, že sa aj s vami podelím o ten môj recept.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
750 g |
|
2 ks |
|
5 ks, malé |
|
2 PL, (kečup) |
|
3 čl |
|
1 PL |
|
300 g, parížske |
|
|
|
|
|
5 PL |
|
1 PL |
|
|
|
1 kocka |
|
alebo kyslú smotanu |
|
Postup
-
1
Parížske šampiňóny sú vlastne hnedé šampiňóny, ktoré sú ale viac aromatické a pri krájaní mi pripomínajú takmer dubáky. Nakrájame si ich na plátky a na oleji a šalotke prudko orestujeme na silnejšom ohni, aby nepustili vodu. Potom osolíme a okoreníme. Zatiaľ odložíme stranou. Samozrejme, že Stroganov je výborný aj bez šampiňónov, ale mi ho máme radi takto.
-
2
Pripravíme si mäso. Najlepšia je hovädzia sviečková, ale dobrý je aj napr. z roštenca.Hlavne to má byť mäso kvalitné, ktoré sa hodí na minútky. My sme mali krásny kus hov.sviečkovej.
-
3
Mäso si narežeme na plátky hr.takmer 1cm a opačnou stranou noža naklepeme.
-
4
Potom ho narežeme na tenké rezance, posypeme čerstvo mletým čiernym korením, pokvapkáme olejom a asi 30minút necháme odležať v chladničke.
-
5
Mäso narýchlo na silnejšom plameni opekáme na oleji, ale len po malých častiach, nie všetko naraz, lebo nám pustí vodu a bude sa dusiť a nie opekať. Až po opečení ho posolíme.
-
6
Keď sme už všetko mäso poopekali, do výpeku pridáme podľa potreby ešte olej a opečieme na ňom nadrobno pokrájanú šalotku do sklovita.
-
7
Vrátime opečené mäso, pridáme papriku, par. pretlak, kyslú uhorku pokrájanú nadrobno, prilejeme trochu vývaru a podusíme asi 10minút.
-
8
Na záver pridáme horčicu, maslo, cukor, korenie a pripravené šampiňóny.Podusíme už len asi 2 minútky. Maslo nám šťavu príjemne dochutí a zahustí. Ak máme iné mäso ako sviečkovú, čas prípravy - dusenia preddĺžime podľa potreby, aby mäso bolo mäkké, ale zase len tak al dente.
-
9
Podávame s lyžicou creme fraiche alebo hustej kyslej smotany.Ako prílohu som zvolila ryžu, lebo tak to majú radi moji priatelia. Ja mám radšej so zemiakovými hranolkami. K tomu ešte pohár dobrého červeného vína a už len DOBRÚ CHUŤ!
Pariz ti (v dobrom zmysle)zavidim.Boli sme tam pred par rokmi
a cely tyzden nam nestacil navstivit vsetky muzea a umelecke pamiatky.Jedlo bez konkurencie!Dufam,ze sa mi tam este podari vratit ;-)
Dnes som mal svieckovicu a tvoj vynikajuci recept.
Jedno velke mnaaammm a 5*