Stroganov z Paríža fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 10. novembra 2010
Stroganov z Paríža (fotorecept)
Foto: alexdidi

Stroganov je veľmi známe a fantastické jedlo. Aj na jeho prípravu existuje mnoho receptov s menšími či väčšími odchýlkami. Nedávno som bola na návšteve Zobraziť celý popisStroganov je veľmi známe a fantastické jedlo. Aj na jeho prípravu existuje mnoho receptov s menšími či väčšími odchýlkami. Nedávno som bola na návšteve u mojich priateľov v Paríži, ktorí sú veľkými milovníkmi dobrého jedla. Keďže už predtým im ten môj Stroganov móc chutil a požiadali ma, či by som ho znovu nepripravila, rozhodla som sa, že sa aj s vami podelím o ten môj recept.

4
porcie
60 minút
príprava
15-20 minút
tepelná úprava

Suroviny

750 g
2 ks
5 ks, malé
2 PL, (kečup)
3 čl
1 PL
300 g, parížske
5 PL
1 PL
1 kocka
 alebo kyslú smotanu




Postup

  1. 1

    Parížske šampiňóny sú vlastne hnedé šampiňóny, ktoré sú ale viac aromatické a pri krájaní mi pripomínajú takmer dubáky. Nakrájame si ich na plátky a na oleji a šalotke prudko orestujeme na silnejšom ohni, aby nepustili vodu. Potom osolíme a okoreníme. Zatiaľ odložíme stranou. Samozrejme, že Stroganov je výborný aj bez šampiňónov, ale mi ho máme radi takto.

    Stroganov z Paríža (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si mäso. Najlepšia je hovädzia sviečková, ale dobrý je aj napr. z roštenca.Hlavne to má byť mäso kvalitné, ktoré sa hodí na minútky. My sme mali krásny kus hov.sviečkovej.

    Stroganov z Paríža (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mäso si narežeme na plátky hr.takmer 1cm a opačnou stranou noža naklepeme.

    Stroganov z Paríža (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom ho narežeme na tenké rezance, posypeme čerstvo mletým čiernym korením, pokvapkáme olejom a asi 30minút necháme odležať v chladničke.

    Stroganov z Paríža (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mäso narýchlo na silnejšom plameni opekáme na oleji, ale len po malých častiach, nie všetko naraz, lebo nám pustí vodu a bude sa dusiť a nie opekať. Až po opečení ho posolíme.

    Stroganov z Paríža (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď sme už všetko mäso poopekali, do výpeku pridáme podľa potreby ešte olej a opečieme na ňom nadrobno pokrájanú šalotku do sklovita.

    Stroganov z Paríža (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vrátime opečené mäso, pridáme papriku, par. pretlak, kyslú uhorku pokrájanú nadrobno, prilejeme trochu vývaru a podusíme asi 10minút.

    Stroganov z Paríža (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na záver pridáme horčicu, maslo, cukor, korenie a pripravené šampiňóny.Podusíme už len asi 2 minútky. Maslo nám šťavu príjemne dochutí a zahustí. Ak máme iné mäso ako sviečkovú, čas prípravy - dusenia preddĺžime podľa potreby, aby mäso bolo mäkké, ale zase len tak al dente.

    Stroganov z Paríža (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Podávame s lyžicou creme fraiche alebo hustej kyslej smotany.Ako prílohu som zvolila ryžu, lebo tak to majú radi moji priatelia. Ja mám radšej so zemiakovými hranolkami. K tomu ešte pohár dobrého červeného vína a už len DOBRÚ CHUŤ!

    Stroganov z Paríža (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

tatranka
Recept je ukážkový.A to krásne mäsko! Určite je k tomu vítaný aj pohár červeného vína.Veru by som si vedela pochutnať.
1x sumec
babav
Este ma napadlo,tie parizske hribiky sa u nas volaju ,baby bella.
Pariz ti (v dobrom zmysle)zavidim.Boli sme tam pred par rokmi
a cely tyzden nam nestacil navstivit vsetky muzea a umelecke pamiatky.Jedlo bez konkurencie!Dufam,ze sa mi tam este podari vratit ;-)
nocho
Recept je bez komentára výborný. Dnes sme robili viac chodov z teľaciny a hovädziny a vyhral tento recept.Podávali sme ho s ryžou a nemalo to chybu. Namiesto parížských šampionov sme dali horské šampióny - bezva.
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
Kúpila som krásne hovädzie mäso a špekulovala, čo dobré uvariť. Google mi našiel tento recept, takže sme Stroganov mali dnes na obed s opekaným zemiakmi - a bolo to výborné! Ďakujem.
gubics
Robievam stroganof, ale trochu odlišne. So šampiónmi som ešte neskúšala. Práve sa ho chystám urobiť, tak som si ten tvoj recept vyguglila. Dúfam, že bude aj tak výborný ako vyzerá. Ďakujem za recept.
alexdidi
@gubics ,ver mi,že chutilo lepšie,ako to vyzerá.Dôležité je kvalitné mäsko.Nech vám tiež chutí....
trencanka
Dnes som robila ale bez hub, ja huby nemôzem. Vyborne, chutilo nam moc.
modrykamen
Pravý Stroganov - bez kečupu, smotany (len na tanier pri servírovaní),vegety a pomalé postupné opekanie mäsa (keď sviečkovú, tak takto). Alexdidi, si gurmánka a päťhviezdičková kuchárka. Recept ako remeň, potešil ma.
norikadz
fakt špičkové. Presne ako napísal/a/ modrykamen... Neznášam tie kečupové "stroganovy". Mali by sa volať "iba" soté :D
lavacka
Poradi mi niekto prosim VAS, kde najdem Stroganova od cistinky, alebo som nieco zmeskala a uz ho nenajdem ?, dlhsie som nebola na vareche. VDAKA.
laurisia
Čistinka odišla z Varechy ... poslala som Ti link do správy - pozri si.
lavacka
laurisia, dakujem velmi, ale prosim kde najdem tu spravu ?
laurisia
Vpravo hore na stránke "Varecha" máš Tajné správy ... je to v skúšobnej prevádzke, tak dúfam, že si to dostala.
rulik
pekný recept, na nič sa nehrá, je to to ako sa volá
megi9
Vynikajuci recept, dakujem! Preluskala som niekolko desiatok receptov na stroganov, ale tento u mna vyhral, uz aj vyskusany a veru nesklamal ;)
slonikvzoo
V minulosti som skusal vela krat "SF"
Dnes som mal svieckovicu a tvoj vynikajuci recept.
Jedno velke mnaaammm a 5*






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia