Stroganov z Paríža fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 10. novembra 2010
Stroganov z Paríža (fotorecept)
Foto: alexdidi

Stroganov je veľmi známe a fantastické jedlo. Aj na jeho prípravu existuje mnoho receptov s menšími či väčšími odchýlkami. Nedávno som bola na návšteve u mojich priateľov v Paríži, ktorí sú veľkými milovníkmi dobrého jedla. Keďže už predtým im ten môj Stroganov móc chutil a požiadali ma, či by som ho znovu nepripravila, rozhodla som sa, že sa aj s vami podelím o ten môj recept.

4
porcie
60 minút
príprava
15-20 minút
tepelná úprava

Suroviny

750 g
2 ks
5 ks, malé
2 PL, (kečup)
3 čl
1 PL
300 g, parížske
5 PL
1 PL
1 kocka
 alebo kyslú smotanu

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Parížske šampiňóny sú vlastne hnedé šampiňóny, ktoré sú ale viac aromatické a pri krájaní mi pripomínajú takmer dubáky. Nakrájame si ich na plátky a na oleji a šalotke prudko orestujeme na silnejšom ohni, aby nepustili vodu. Potom osolíme a okoreníme. Zatiaľ odložíme stranou. Samozrejme, že Stroganov je výborný aj bez šampiňónov, ale mi ho máme radi takto.

    Stroganov z Paríža (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si mäso. Najlepšia je hovädzia sviečková, ale dobrý je aj napr. z roštenca.Hlavne to má byť mäso kvalitné, ktoré sa hodí na minútky. My sme mali krásny kus hov.sviečkovej.

    Stroganov z Paríža (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mäso si narežeme na plátky hr.takmer 1cm a opačnou stranou noža naklepeme.

    Stroganov z Paríža (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom ho narežeme na tenké rezance, posypeme čerstvo mletým čiernym korením, pokvapkáme olejom a asi 30minút necháme odležať v chladničke.

    Stroganov z Paríža (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mäso narýchlo na silnejšom plameni opekáme na oleji, ale len po malých častiach, nie všetko naraz, lebo nám pustí vodu a bude sa dusiť a nie opekať. Až po opečení ho posolíme.

    Stroganov z Paríža (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď sme už všetko mäso poopekali, do výpeku pridáme podľa potreby ešte olej a opečieme na ňom nadrobno pokrájanú šalotku do sklovita.

    Stroganov z Paríža (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vrátime opečené mäso, pridáme papriku, par. pretlak, kyslú uhorku pokrájanú nadrobno, prilejeme trochu vývaru a podusíme asi 10minút.

    Stroganov z Paríža (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na záver pridáme horčicu, maslo, cukor, korenie a pripravené šampiňóny.Podusíme už len asi 2 minútky. Maslo nám šťavu príjemne dochutí a zahustí. Ak máme iné mäso ako sviečkovú, čas prípravy - dusenia preddĺžime podľa potreby, aby mäso bolo mäkké, ale zase len tak al dente.

    Stroganov z Paríža (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Podávame s lyžicou creme fraiche alebo hustej kyslej smotany.Ako prílohu som zvolila ryžu, lebo tak to majú radi moji priatelia. Ja mám radšej so zemiakovými hranolkami. K tomu ešte pohár dobrého červeného vína a už len DOBRÚ CHUŤ!

    Stroganov z Paríža (fotorecept) - obrázok 9
Recept je zaradený do kategórií:
Hovädzie mäso, Francúzska kuchyňa, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Dusené

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Recept je ukážkový.A to krásne mäsko! Určite je k tomu vítaný aj pohár červeného vína.Veru by som si vedela pochutnať.
Výborný recept,pekný fotopostup,nedivím sa,že si mala úspech :-)))