Stroganov z Paríža (fotorecept)

Autor receptu: alexdidi

Stroganov je veľmi známe a fantastické jedlo. Aj na jeho prípravu existuje mnoho receptov s menšími či väčšími odchýlkami. Nedávno som bola na návšteve u mojich priateľov v Paríži, ktorí sú veľkými milovníkmi dobrého jedla. Keďže už predtým im ten môj Stroganov móc chutil a požiadali ma, či by som ho znovu nepripravila, rozhodla som sa, že sa aj s vami podelím o ten môj recept.

4
porcie
60 minút
príprava
15-20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Parížske šampiňóny sú vlastne hnedé šampiňóny, ktoré sú ale viac aromatické a pri krájaní mi pripomínajú takmer dubáky. Nakrájame si ich na plátky a na oleji a šalotke prudko orestujeme na silnejšom ohni, aby nepustili vodu. Potom osolíme a okoreníme. Zatiaľ odložíme stranou. Samozrejme, že Stroganov je výborný aj bez šampiňónov, ale mi ho máme radi takto.
  2. Pripravíme si mäso. Najlepšia je hovädzia sviečková, ale dobrý je aj napr. z roštenca.Hlavne to má byť mäso kvalitné, ktoré sa hodí na minútky. My sme mali krásny kus hov.sviečkovej.
  3. Mäso si narežeme na plátky hr.takmer 1cm a opačnou stranou noža naklepeme.
  4. Potom ho narežeme na tenké rezance, posypeme čerstvo mletým čiernym korením, pokvapkáme olejom a asi 30minút necháme odležať v chladničke.
  5. Mäso narýchlo na silnejšom plameni opekáme na oleji, ale len po malých častiach, nie všetko naraz, lebo nám pustí vodu a bude sa dusiť a nie opekať. Až po opečení ho posolíme.
  6. Keď sme už všetko mäso poopekali, do výpeku pridáme podľa potreby ešte olej a opečieme na ňom nadrobno pokrájanú šalotku do sklovita.
  7. Vrátime opečené mäso, pridáme papriku, par. pretlak, kyslú uhorku pokrájanú nadrobno, prilejeme trochu vývaru a podusíme asi 10minút.
  8. Na záver pridáme horčicu, maslo, cukor, korenie a pripravené šampiňóny.Podusíme už len asi 2 minútky. Maslo nám šťavu príjemne dochutí a zahustí. Ak máme iné mäso ako sviečkovú, čas prípravy - dusenia preddĺžime podľa potreby, aby mäso bolo mäkké, ale zase len tak al dente.
  9. Podávame s lyžicou creme fraiche alebo hustej kyslej smotany.Ako prílohu som zvolila ryžu, lebo tak to majú radi moji priatelia. Ja mám radšej so zemiakovými hranolkami. K tomu ešte pohár dobrého červeného vína a už len DOBRÚ CHUŤ!