Stredňajšia fazuľovica

jody - fotkajody, 19. mája 2010
Stredňajšia fazuľovica
Foto: jody

Jedna z mnohých fazuľovíc, ktoré varievam.

20 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Všetku zeleninu nakrájame na menšie kúsky, cesnak a pór nadrobno. Pór a polovicu vňate odložíme bokom. Ostatné spolu s fazuľou namočenou cez noc (aj s vodou), klobásou, kožou zo slaniny, polovicou petržlenovej vňate a jednou lyžicou masti dáme variť. Nesolíme. Keď sa masť na povrchu roztopí nasypeme do nej za lyžičku papriky, aby v nej pustila farbu. Varíme domäkka. Posolíme až keď je fazuľa polomäkká.

  2. 2

    Tesne pred dokončením nasypeme do polievky pór nakrájaný na drobno a zvyšok vňate a necháme prejsť varom. Klobásu nakrájame na menšie kúsky a vrátime do polievky (teda aspoň niečo :-)). Ako prílohu podávame zemiakovú babu opraženú na panvici. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

sjuz
ja fazuľu vždy a na každý spôsob:). Práve mám namočenú veľkú strakatú tmavú, rozmrazuje sa mi údené koleno, a tečú mi slinky..:))
cistinka
Jody ty si ako ja....tiež mám rada zmenu a fazuľu robím na veľa spôsobov...ale vždy sa všetko zmastí...krásny obrázok :-)
jody
Potom prihoď recept, aby som slintala aj ja. :-)
jody
@cistinka , ja vlastne vždy uvarím niečo iné, ale to vlastne každý, kto nevarí presne podľa receptov a obmieňa ingrediencie...
cistinka
veru máš pravdu...a ja aj keď robím misy, tak mám vždy iné, nové a vždy sa mi zdajú krajšie :-) nemám rada stereotyp
frezia68
To je jedlo u varecháčov obľúbené s rôznymi obmenami a ja fazuľovicu,guláš a segedín by som jedla aj týždeň a nevadí :-)) ,raz chlieb,inokedy knedľu.......a do fazuľovice párok,klobása a vrchol blaha je údené koleno a preto zajtra idem k SJUZ,lebo údené nekupujem :-)))
bojar
fazulu možem na každý sposob. sá si pestujem 17 druhov fazule. najviac však zbožňujem fazulový prívarok
používateľ nemá avatar
dry
dry
Fazula patrí aj u nás k oblúbeným jedlám. Polievky varíme na rôzne spôsoby. Ale najradšej máme polievku z bôbov, ktoré si pestujeme a oberáme ešte pred usušením. Z vylúskaných bôbov varíme polievku so zeleninou a "čipetkou". Ak nám dozreje naraz veľa bôbov dáme ju do mrazničky na zimu, v sáčkoch vhodných do mrazničky, porciované na jednu polievku.
hannah22
tak fazuľu a koleno som varila dnes, bude aj na zajtra a keď zvýši doje sa aj v sobotu, jednoducho fazuľu vždy môžem, @dry čo je prosím "čipetka"pouč nevedomého , dík .... :))
equus
čipetka je mrvenička aj moja svokra ju zavára do fazuľovej a veľmi nám chutí
sovka62
A teda čipetka? Starká vravievala pekne nárečím čipetke (tak ako haluške, topánke, viničke a pod.)
jody
Aj náš Starý ocko vravieval drobnému cestu čipetky.
pavas
Moja mama keď varila fazuľovú polievku tak dala viac fazule. Keď bola fazuľa uvarená tak z nej odobrala, zmiešala s uvarenou ryžou a omastila najlepšie husacou masťou ale stačí aj bravčovou. Ako príloha kyslá uhorka.
jody
U nás sa to je s krúpami a voláme to Šumajster. :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia