Strapatá sekaná fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 29. augusta 2020
Strapatá sekaná (fotorecept)
Foto: kvakac

Je to sekaná s kyslou kapustou.

5
porcií
15 minút
príprava
120 minút
na 180 °C

Suroviny

600 g
250 g
150 g
20 g
1 KL
1 PL
1 PL
1 PL (domáce)
3 - 4 PL
2 ks
1 KL
810 g (plechovka)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mäso zomelieme a pridáme koreniny, vajcia a strúhanku. Strúhanku pridávame podľa toho, aby hmota mäsa nebola riedka. Mäso môžeme použiť čisto bravčové plece, ja to mám radšej keď pomiešam mäso. Miesto grilovacieho korenia môžete dať majorán. Všetko to dobre premiešame.

    Strapatá sekaná (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Táto kapusta je veľmi vhodná na túto sekanú. Je vínna, bez korenín.

    Strapatá sekaná (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do mäsovej zmesi pridáme kapustu (bez tekutiny). Znovu to spolu vymiešame, najlepšie rukami. Ak by to bolo moc husté, tak pridáme tekutinu z kapusty. Naopak ak je to dosť riedke, pridáme strúhanku. Musí to byť jedna zlepená masa.

    Strapatá sekaná (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Najlepšie sa to pečie v rímskom hrnci. Ten pred pečením na pol hodinu namočíme do vody. Do hrnca naložíme mäso. Hrniec ničím nepotierame, pretože on si pustí vodu a mäso v ňom neprihorí. Teraz len zakryjeme vrchnákom a pečieme v rúre pri 180 °C 90 minút. Potom vrchnák dáme preč a ešte pripečieme pri 200 °C tak pol hodinu. Upozorňujem - teplotu a čas si dolaďte podľa svojej rúry.

    Strapatá sekaná (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po tejto dobe je to pekne prepečené a takto sa to na nás usmieva. Necháme dobré vychladnúť. Nebojte sa počká to na vás, neutečie to.

    Strapatá sekaná (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po vychladnutí môžeme krájať. Mne to pekne držalo spolu, nedrobilo sa.

    Strapatá sekaná (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Veľmi vhodný je k tomu cibuľový šalát. No dá sa to jesť aj s chlebom, jednoducho čo vám chutí. Prečo strapatá? Tá kapusta to mäso tak rozstrapatí a mierne okyslí.

    Strapatá sekaná (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

kvakac
Vďaka za komenty @Farbu ška a @Terinka55 . Je to chutné aj na studeno dokonca aj do fazuľovej kyslej polievky si ju dávame. Už som skúšal aj z hovädzieho ju robiť aj tá je dobrá. S tou kyslou kapustou chutí ohromne. Ja som robil z dvojitej dávky.
haji
Povedená sekaná, vyšperkovaná do detailu. Krásná práce, díky za super receptík! Přeji hezkou poslední prázdninovou neděli!
kvakac
@haji (30.8.2020 10:23)

Vďaka za milé slova. S tou kapustou je to trochu iná chuť. Nuž veru aj detí sa už tešia do školy - há - há. Trochu si vydýchnene od nich už sú akési divé. Pekný zvyšok nedele. U nás je voľno aj utorok tak si každý bral dovolenku na pondelok. Takže predlžený víkend.
kvakac
@pivonka (30.8.2020 09:11)

Vďaka za koment. Nechcem sa chváliť, nie že len vyzerá, ale aj je chutná. Teraz na druhy deň je ešte chutnejšia, to robí asi tá kyslá kapusta.
drajan
Recept ma zaujal. Dala by sa použiť aj "klasická" kvasená domáca kapusta? dakujem...
1x kvakac
kvakac
@drajan (30.8.2020 19:20)

Vďaka za koment. Pravdaže dá sa, len tá je už ochutená, tak treba potom prispôsobiť korenie. Dať ho menej.
1x drajan
skotova
Sekanou mám velmi ráda, zejména na studeno. Se vzdáleně podobným receptem jsem se kdysi setkala v Aši. Dozvěděla jsem se tam, že zelná pačeně (tak se pokrm jmenoval) patři k tradiční kuchyni Oberfranken. Jen místo vepřového použili mleté hovězí a zelí bylo možno použít jak syrové nebo naopak nakládané. Tvůj zajímavý recept a stojí za vyzkoušení.
1x kvakac
kvakac
Vďaka za koment. Už som to robil aj hovädzieho, tiež je to dobré, ale prasiatko je len prasiatko. Oplatí sa to upiecť je to ozaj chutné.
sracz
Fašírku, vrátane sekanej, na bársaký štýl a zo všetkých kútov Európy, vrátane ruskej à la „Залевная фаршированная рыба” smiem, môžem a mám rád (a veľmi). Aj tento Tvoj spôsob vyzerá "prudko jedlo"!
1x kvakac