Strapatá marinovaná krkovička na cibuli a rozmaríne fotorecept

eviana - fotkaeviana, 1. decembra 2013
Strapatá marinovaná krkovička na cibuli a rozmaríne (fotorecept)
Foto: eviana

...ďalšia z variácií na plnenú krkovičku, teraz tak trošku roztopašne - strapatú :)

6-7
porcií
20 minút
príprava
120 minút
na 180-200 °C

Suroviny

1,2 kg
1 plátok (0,5 cm)
2 plátky
2 plátky
2 ks
3 ks
1 dl (na podliatie)
Marináda:
1 PL
1 ČL
1 ČL
1 - 2 ks
1 ČL
1/2 ČL
3 - 4 PL




Postup

  1. 1

    Bravčovú krkovičku umyjeme a osušíme.

    Strapatá marinovaná krkovička na cibuli a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...ostrým nožom do nej spravíme veľa zárezov - ako keby na prešpikovanie

    Strapatá marinovaná krkovička na cibuli a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...zo surovín si vymiešame marinádu

    Strapatá marinovaná krkovička na cibuli a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...zárezy nožom som porozťahovala

    Strapatá marinovaná krkovička na cibuli a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...a marinádu na mäso napatlala (nech pozateká aj do dier). Takto namarinované mäso som odložila do chladničky - marinovala som ho večer, takže bolo v chladničke cca 10 hodín.

    Strapatá marinovaná krkovička na cibuli a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...pripravíme si suroviny na prešpikovávanie, resp. vypľňanie dier

    Strapatá marinovaná krkovička na cibuli a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...nakrájame na hrubšie pásiky. TIP: aby sa lepšie strkali do mäsa, doporučujem ich dať na chvíľku stuhnúť do mrazničky.

    Strapatá marinovaná krkovička na cibuli a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...napcháme ich do vytvorených dier tak, aby časť z nich trčala von - preto ten názov - strapatá krkovička :)

    Strapatá marinovaná krkovička na cibuli a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...pripravíme si pekáč - lôžko pod mäso - jemne pekáč pokvapkáme olejom, nakrájame na hrubo dve cibule, pridáme zvyšné kúsky pásikov, ktoré sme vkladali do krkovičky a tri halúzky rozmarínu.

    Strapatá marinovaná krkovička na cibuli a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...vložíme mäso, podlejeme vodou a dáme ho piecť. Hodinu a pol pečieme prikryté, potom podľa rúry a potreby odokryjeme - cca 20-30 minút dopečieme do chrumkava.

    Strapatá marinovaná krkovička na cibuli a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...takto vyzerá hotové upečené, krásne vonia :)

    Strapatá marinovaná krkovička na cibuli a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...takto vyzerá v reze

    Strapatá marinovaná krkovička na cibuli a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...no a u nás dnes bolo s ryžou a miešaným šalátom z paradajky, cibule a uhorky... nám veľmi chutilo :)

    Strapatá marinovaná krkovička na cibuli a rozmaríne (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

kukulienka71
určite veľmi chutné mäsko.Mne by ale bolo ľúto hodnotnej šťavy z mäska pri popichaní -deravení,aj keď to je kvôli tomu,aby sa to lepšie marinovalo.
eviana
@kukulienka , ďakujem za Tvoj komentár... Ale nerozumiem, prečo by Ti bolo ľúto šťavy z mäska? Nič som nevyhodila, nevyliala, všetko zostalo vo výpeku, ktorým sme si podlievali mäsko aj ryžu.
kukulienka71
Ano,viem,že si tú šťavu použila,len je to iné,keď zostane v mäse.Preto sa neodporúča ani pri pečení(vyprážaní)pichať vidličkou do mäsa,aby nevytiekla šťava,radšej sa má podoberať lopatkou.Ja už to mám takto v krvi,nechcela som sa ťa dotknúť:-)
havino
si si popichala teda neúrekom, ale pozdáva sa mi strapatá, @kukulienka krkovička sa napichala ešte pred pečení, čiže v každom kúsku mäsa, mimo dierok tá šťava v mäse zostala po zatiahnutí sa v rúre, to je to isté, ako keby sa pokrájala a tak piekla, tiež sa každý kúsok zatiahne
salinka
Táto tvoja strapatá roztopašnica vyzerá veľmi lákavo:-)
eviana
@kukulienka71 , nie som ješitná a kritiku ak je konštruktívna viem prijať, ja som len nechápala o akej šťave vravíš :) Veď týmto spôsobom by bolo škoda aj rezne z mäsa nakrájať... môžem Ťa uistiť, že mäsko bolo štavnaté, vôbec nie suché - preto som aj zvolila krkovičku, mám ju na pečenie najradšej. Keď bola v rúre, už som do nej neštuchala, "márovala" som ju v sobotu večer, piekla v nedeľu :) Ďakujem Ti, že si sa pristavila pri mojom recept... aj že sme si pekne pokvákali :)
eviana
@havino , sa rehocem ako kvoň... som si popichala :))) Som rada, že sa Ti strapatica pozdáva :)
eviana
@salinka , ďakujem za milé slová, som rada, že Ťa roztpašnica strapatá zaujala :)
kukulienka71
tak ešte jeden "kvak"odomňa: havino mi to dala po lopate,eviana,už som teraz osvietená,prepáč:-)z pečeného mám aj ja najradšej krkovičku.
pusta
@eviana milá, toto je jedlo po mojej chuti, po našej chuti :-)))))
posielam 5*****, ako ináč :-)))))
no nehovor @eviana :D tak si si popichala - hahahahaha a čo také si si popichala???? :D :D :D
eviana
@kukulienka71 , naozaj nie je dôvod na prepáč, v pohode sme si všetko vydiskutovali, si u mňa vítaná hocikedy :)
eviana
@pusta , som rada, že som sa Ti, resp. Vám do chuti trafila :) Ďakujem za Tvoje milé slová aj hviezdičky :) Tým pichaním ma @havino rozrehnila... aaaale šak ma poznáš :)
sracz
... "ňama probľema", že strapatá, veď v brušku sa učeše do "nádkerna" a pred tým aj jazyku ulahodí!!! Táto Tvoja dobrota, milá @eviana môže byť smelo podávaná v luxusných zariadeniach s 5 michellins!!!
eviana
@sracz milý, ďakujem za Tvoje slová uznania... ale bola naozaj tak trošku roztopašne strapatá, chcelo by to popracovať na prezentácii, ale chuťovo bola fajná, aj keď na michelinky to zasa nee. Ale usmial si ma znova, zdiaľky spoza mora... moja vďaka z juhu Tvojej rodnej hrudy si k Tebe cestu snová :)
fi0na
z krkovičky nič nevytečie aj keby bola poprepichovaná úplne :) zo svojej šťavnatosti nič nestratí iba ak zlým pečením :) najradšej ju mám s veľa cibuľou, cesnakom a rascou :) ale túto tvoju krásnu určite najbližšie vyskúšam :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia