Štolverkové rezy s karamelom fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 2. augusta 2014

Pre moju návštevu som upiekla skvelé štolverkové rezy s karamelom...

16
porcií
50 minút
príprava
5x8 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
1 ks
150 g
1 ČL
50 g
2 PL
1 PL
Krém:
150 g
2 bal. (prášok smot.)
500 ml
150 g
Na vrch:
2 bal.
2 bal.
1 PL
50 g na karamel. zdobenie
1 dl na potretie




Postup

  1. 1

    Na pracovnú dosku som preosiala hladkú múku...pridala som vajce,sódu bikarbonu,práškový cukor,mäkké maslo a pridala som 2 plné lyžice smotany...pripravila som si aj mlieko, ak by som mala málo smotany..ale použila som z neho iba niekoľko kvapiek...napokon som pridala kakao a vymiesila som vláčne cesto...

    Štolverkové rezy s karamelom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    cesto som rozdelila na 5 častí a rozvážila...

    Štolverkové rezy s karamelom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pripravila som si 5 kusov pečiaceho papriera...cestá som rozvaľkala na veľkosť podnosu 22x33 cm.. vaľkala som ich priamo na papieri, lebo tenké cesto by sa mi trhalo...popichala vidličkou a uložila na pečiace plechy..

    Štolverkové rezy s karamelom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    trúbu som nechala vyhriať na 180 st. a každý diel sa piekol 8 min.upečené som nechala vychladiť na papieroch..

    Štolverkové rezy s karamelom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pokiaľ sa cesto chladilo, pripravila som si krém...do misy som dala kryštálový cukor a nechala som ho skaramelizovať...miešala som na slabom plameni, až kým sa mi cukor úplne neroztopil a to preto, lebo do karamelu pridám v mlieku vymiešané pudingové prášky...treba stiahnuť teplotu, stále miešať, aby postupne začal krém hustnúť...ked je úplne hustý má chuť ako štolverky...treba ho nechať vychladiť za občasného premiešania...

    Štolverkové rezy s karamelom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pridala som v mlieku vymiešané pudingy..treba stále miešať...

    Štolverkové rezy s karamelom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    karamelový puding som nechala vychladiť a potom som k nemu pridala maslo...mixérom som všetko vymiešala do hladka..

    Štolverkové rezy s karamelom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    krém som uložila do chladničky stuhnúť...keď stuhol, rozdelila som ho presne po lyžiciach na rovnaké 4 časti..aby sa všede ušlo rovnako...

    Štolverkové rezy s karamelom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    vychladnutý plát som položila na podnos...potrela som ho vajcovým likérom a nechala ho vsiaknúť do cesta..

    Štolverkové rezy s karamelom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    potom som tento plát potrela krémom..uložila ďalší plát a pokračovala som až do podledného rovnako..

    Štolverkové rezy s karamelom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    všetky časti som naplnila a vrchný plát som potrela tiež likérom...koláč som uložila na noc do chladničky...pokiaľ sa vám pláty pokrivia pri pečení, po naplnení ich treba na pár hodín zaťažiť, aby boli rovné..

    Štolverkové rezy s karamelom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    na zákusok som pripravila šľahačku v prášku, lebo je veľmi teplo, aby sa mi klasická šľahačka nepokazila...potrela som zákusok a posypala drveným karamelom...dobrú chuť..

    Štolverkové rezy s karamelom (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

safran
veľmi príjemná fotka a prezentácia, Izka.
daguska
Velmi pekný recept,krásna prezentácia.Ruzicka na záver,super.
daguska
Velmi pekný recept,krásna prezentácia.Ruzicka na záver,super.
sracz
Tento Tvoj, opäť skutočne perfect rcp, @izabella929 majmilšia, použijem ako "štartovacie bloky" pre moje nastávajúce "new iniciatives" na našej Vareške! Krásna prezentácia, super poctivá práca šikovnej domavej pani a predpoklad úžasného pohladkania chuťových kanálikov!!!
mariamka
@izabelka ja ti lasku nevyznam, ale tento kusok by som hned cmajzla z obrazovky, nadhera!, toto musi vyhrat! :)
gubics
Perfektný zákusok, musím si ho vyskúšať.
tiginko
tie musia byť fantastické, len škoda, že mne ich nemá kto napiecť. Ja veru nie som taká trpezlivá v pečení ako ty Izka. Ako vždy, skláňam sa pred tvojim cukrárskym umením. Nuž @katka78 to už ani laser nebude, hádam vodný lúč - videla som ním krájať zákusky voľakedy dávno na Agrokomplexe, rezy vyzerali presne takto :-)
nezbednicok
Wauu parádne foto ako z kuchárskej knihy, krásny záber. Takéto rezy mať ráno ku kávičke, to by som bol iný kajnšmentke :)
salinka
Perfektné ako vždy! Ja tiež stále dumám, ako dokážeš tak úhľadne, s takou presnosťou nakrájať rezy. Ty by si mohla projektovať výškové budovy:-)
izabella929
@katka78...nem ám laser...mám taký nôž, ktorý mi dobre sedí v ruke a tak dokáže krájať rovno...a hlavne je vždy namočený v horúcej vode...to je celé tajomstvo...ďakujem za komentár.-)
izabella929
@safran... @kukulienka71... @daguska... @zuzanka1367... @gubics... @nikola166... @stefik... @medulienka166... @mesiar50... @marianne... @tiginko...nem ám žiaden vodný lúč...mám iba presnú ruku...)@nezebdnicok... @salinka..m áš pravdu, vidím milimetrové nerovnosti...u mňa nesmie byť obrus, ani dečka ani milimeter nakrivo, lebo ma to vyrušuje...Som nesmierne šťastná, že vás tento výborný zákusok zaujal...ja vám z úprimného srdiečka ďakujem pekne za veľmi milé komentáre...) ste úžasní ľudia a preto vás mám rada...)
izabella929
@sracz...Ferko , teba som si nechala na záver už aj preto, že som ťa dávno tu nevidela...ďakujem pekne za milé slová, ktoré ma hrejú pri srdiečku...pekne si ocenil moju prácu..ďakujem ti veľmi pekne...zostať navždy taký, aký si...človek s veľkým srdiečkom...)
elisticka
Izabelka hned som vedela ze kolacik je tvoj :-) pracny a krasny :-)
brambora
toto je neskutocne... nic krajsie som este asi nevidela. vy si naozaj zasluzite vyhrat kazdy mesiac... zlate ruky a pevne nervy hlavne!!!
tatranka
Krásny a aj zaujimavý koláčik.Škoda len,že k tvojej návšteve som nepatrila aj ja.Veru by som si takúto dobrotu dala. 5*
elysa
nádherne rezy... a podľa ingrediencií aj chutné... aj môj obdiv Ti patrí Izabelka :)
ivav
Bez komentára - jednoducho nádhera!
izabella929
@brambora..nechcem vyhrávať každý mesiac..výhru si zaslúžia aj iní varecháči a varecháčky, pre ktorých ju s láskou prepustím...rada pečiem a varím a dám do toho celé srdce a fantáziu...to je všetko..@manya..te ší ma.-)@tatranka...aj teba by som si uctila, aj na cestu pribalila...dobre si uhádla , ide o veľkú dobrotu..@elysa... ďakujem pekne za tvoj obdiv, vážim si to...)@ivav...te ší ma...)@margaretka28...si milá a teším sa...) Vám všetkým, ktorí ste nakukli do môjho receptu a pridali komentár veľmi pekne ďakujem...)
brambora
@izka bolo to myslene v dobrom. ja viem, ze po vyhrach netuzite, ale vase recepty su robene s citom a presnostou, ze ludia sa len cuduju ;) pre mna ste jedna z top "varechaciek". prajem vam v zivote len to dobre.
izabella929
@brambora ...moja milá ja som to v dobrom aj pochopila...pokiaľ ma to baví, robím to tak,aby to pekne aj vyzeralo ,ale aj chutilo..ďakujem pekne za vaše prianie.....) tiež vám želám veľa zdravia a šťastia v živote..
babkamt
Chválim ako vždy, pregĺgam sliny. Samozrejme *****
orchidea
Veľmi pekné rezy...poznám ich aj som ich už robila ale tá šľahačka na vrchu je pre mňa novinka a vynikajúci nápad...určite vyskúšam.
marienka44
@Izabella929 ,milá Izka, neviem, ako by som vyjadrila svoj obdiv k Tvojej práci, jednoducho KRÁSA.
Možno by som vyskúšala Tvoj recept, bude dosť príležitostí. Ale momentálne nemám vaj. koňak. Mohla by som ho nahradiť aj rumom? Viem, že to už nebude originál...
jamarlen
toto by som si nezveril ani na pokrájanie….:)
a zase ten chrumkavý tanieri, dnes aj s ružou….krása
havino
karamelový krém s krehkým cestom som ešte nepiekla, ale chuť si viem predstaviť, ja do karamelového základu na krém pridávam karamelové pudingové prášky, chuť je ešte karamelovejšie, ak uvidíš v obchode skús, do veterníkov už len ten dávam, krásne foto Izka, veľmi chutný zákusok musel byť
izabella929
@marienka44...pokojne ho môžeš potrieť aj rumom..čo máš po ruke...bude to vynikajúce...veľa úspechov k pečeniu..)@jamarlen..ur čite by si to zvládol...napíš mi, že krájaš a ja ti budem držať palce.-)@havino...viem o tomto pudingu karamelovom, len ja kupujem rôzne pudingy vo veľkom množstve a vtedy ho nemali na pultoch...mám s rôznymi príchuťami aj z Maďarska...teší ma, že sa ti zákusok páči...mojim milým veľmi chutil...ďakujem vám obom za veľmi milé komentáre.-)
jamarlen
nuž, @izabella , ak by si mi ešte aj palce pridŕžala, asi by som si porezal niektorý iný prst, len neviem, či by potom mohli koláčik vegetariáni:)
zuzkabluzka
hoci by som sa teraz nemala na takéto parády ani pozerať, len chvíľu poslintám a uložím na lepšie časy, krásne rezy, ako vždy Izka :)
aroooo
krása, čo dodať, hore povedali všetko, 5* a recept do chlievika VIP receptov a pri najbližšej príležitosti určite vyskúšam
frezia68
Krása na entú :-)))))))) ***** a to je málo,ale nemám viac.
askadaniela
@Izabelka , pripájam sa k všeobecnému obdivu :-) Karamelové rezy mám najradšej, Tvoje nie sú náročné na suroviny, určite ich najbližšie vyskúšam. Ďakujem Ti veľmi pekne za ďalší karamelový kúsok v mojej zbierke :-) Ešte by som rada vedela - ako sa volá Tvoja ružička na foto? Mám podobnú doma, volá sa Remy Martin :-)
izabella929
@jamarlen...tak ho predsa napokon musím pokrájať ja...iste by si bol spokojný.-) pršteky si nekrájaj, tie ešte budeš potrebovať....@zuzkabluzka..ob čas tu aj ja zaslintám...to nie je hanba...teší ma, že sa ti zákusok páči.-)@aroooo..nech sa páči a hlavne nech všetkým chutí...)@frezia68...nap ísala si to skrátka a jasne...potešila si ma.-)@te ím sa tvojmu obdivu..na dnes ešte zostali zákusky a znovu som mala návštevu...boli vychválené a zjedené...) ruža je tá, ktorú máš aj ty...Remy Martin...je prekrásna a voňavá...ruže sú tie, ktoré mi dávajú silu prežiť útrapy, ktoré mi život hádže pod nohy...)@mamatata...je to krásne vyznanie...) Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre...)ste úžasní všetci a ja vás mám rada....
)
luciak
Stolverky...slovo, ktore neodmyslitelne patrilo k mojej starkej (genialnej cukrarke). Vdaka za pripomenutie, dnes ho uz pouziva malokto ;) Rezy vyzeraju rkasne, hoci ja karamel rpave nemusim, ochutnala by som.
hanak
@izabelka , Tvoj zákusok je taký krásny....ako aj to dieťa, ktoré má v profile @akeber. A takéto karamelové ja mám veľmi rád. Si neskutočne šikovná.
izabella929
@akeber..ve ľmi pekne ďakujem za pochvalu.-)@hanak...te ším sa, že sa ti môj zákusok páči...bol veľmi chutný a mnohými ľuďmi, ktorí ho ochutnali pochválený...ďakujem ti za milé slová..prišli mi práve vhod...)
medovnicek
Izka ešte šťastie, že tu dávajú výhercov, inak by mi tento tvoj skvelý recept ušiel, gratulujem ti a recept si ukladám, to foto máš úžasné
dzejsik
akurát som koláčik na žiadosť kamarátky dokončila, naozaj echt karamelový je ten krém :) (škoda, že karamel desne nemám rada :D ) len čo by si poradila na vrch? videla som aj poliaty čokoládou - ak si to skúšala i tak, čo považuješ za chutnejšie? čoko polevu alebo tá šľahačka chutne zjemní karamelovosť?
izabella929
@dzejzik...som rada, že vám chutil zákusok s karamelovým krémom...môže sa iba posypať cukrom, alebo dať čoko polevu...nám chutilo so šľahačkou....ďakujem pekne za komentár.-)
brambora
@dzejsik tak klobuk dolu... sikovna si. si asi prva co sa odhodlala tento kolacik vyskusat ;) vydaril sa ti nadherne...
amelie
...niéééé... kto má všetky tie tvoje dobroty stihnúť?!!!! tak si zas uložím... musím sa poistiť pre sklerózou... v zime bude viac času na sladkosti:-)))
izabella929
@amelie , na tento zákusok veľmi rada spomínam..bola veľká oslava ešte doma v rodnom kraji..potešila si ma, že si mi pripomenula toto všetko.-)ďakujem pekne za milý komentár.-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia