Štolverkové rezy s karamelom (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Pre moju návštevu som upiekla skvelé štolverkové rezy s karamelom...

16
porcií
50 minút
príprava
5x8 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na pracovnú dosku som preosiala hladkú múku...pridala som vajce,sódu bikarbonu,práškový cukor,mäkké maslo a pridala som 2 plné lyžice smotany...pripravila som si aj mlieko, ak by som mala málo smotany..ale použila som z neho iba niekoľko kvapiek...napokon som pridala kakao a vymiesila som vláčne cesto...
  2. cesto som rozdelila na 5 častí a rozvážila...
  3. pripravila som si 5 kusov pečiaceho papriera...cestá som rozvaľkala na veľkosť podnosu 22x33 cm.. vaľkala som ich priamo na papieri, lebo tenké cesto by sa mi trhalo...popichala vidličkou a uložila na pečiace plechy..
  4. trúbu som nechala vyhriať na 180 st. a každý diel sa piekol 8 min.upečené som nechala vychladiť na papieroch..
  5. pokiaľ sa cesto chladilo, pripravila som si krém...do misy som dala kryštálový cukor a nechala som ho skaramelizovať...miešala som na slabom plameni, až kým sa mi cukor úplne neroztopil a to preto, lebo do karamelu pridám v mlieku vymiešané pudingové prášky...treba stiahnuť teplotu, stále miešať, aby postupne začal krém hustnúť...ked je úplne hustý má chuť ako štolverky...treba ho nechať vychladiť za občasného premiešania...
  6. pridala som v mlieku vymiešané pudingy..treba stále miešať...
  7. karamelový puding som nechala vychladiť a potom som k nemu pridala maslo...mixérom som všetko vymiešala do hladka..
  8. krém som uložila do chladničky stuhnúť...keď stuhol, rozdelila som ho presne po lyžiciach na rovnaké 4 časti..aby sa všede ušlo rovnako...
  9. vychladnutý plát som položila na podnos...potrela som ho vajcovým likérom a nechala ho vsiaknúť do cesta..
  10. potom som tento plát potrela krémom..uložila ďalší plát a pokračovala som až do podledného rovnako..
  11. všetky časti som naplnila a vrchný plát som potrela tiež likérom...koláč som uložila na noc do chladničky...pokiaľ sa vám pláty pokrivia pri pečení, po naplnení ich treba na pár hodín zaťažiť, aby boli rovné..
  12. na zákusok som pripravila šľahačku v prášku, lebo je veľmi teplo, aby sa mi klasická šľahačka nepokazila...potrela som zákusok a posypala drveným karamelom...dobrú chuť..