Foto: mojack
Písal sa rok 1935. V malej dedinke Štôla pod Vysokými Tatrami sa stretávali po večeroch ženičky na Kurzy varenia. A varili aj Zobraziť celý popisPísal sa rok 1935. V malej dedinke Štôla pod Vysokými Tatrami sa stretávali po večeroch ženičky na Kurzy varenia. A varili aj túto polievku ...varím ju aj ja hoci je rok 2013.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Zemiaky nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody.
-
2
Z hrubej múky, vajíčka a soli urobíme cesto, ktoré rozvaľkáme na tenko, a nakrájeme na hrubé rezance. Keď sú zemiaky skoro uvarené, pridáme rezance a ešte trošku povaríme.
-
3
Slaninu nakrájame a
-
4
opražíme,
-
5
pridáme hladkú múku
-
6
popražíme do tmava,
-
7
odstavíme zo sporáka a zalejeme studenou vodou.
-
8
Rozmiešame a vlejeme do polievky , necháme prevariť ak je potrebné tak dosolíme a
-
9
podávame z kyslou smotanou alebo kyslým mliekom ( kyškou).
-
10
Dôkazom je aj tento zošit : Kurz varenia vo Štôle z roku 1935.
-
11
Je od mojej starej mamy, občas prelistujem a som prekvapená ako jednoducho sa varilo z toho čo doma bolo. Neutekali do obchodu ....nebol a isť pešo kilometre...
-
12
už aj vtedy sa vedelo pekne písať :)))
a ako to vtedy chutilo tiez len takto bez zeleninky iba ona posypala cervenou paprikou a rascou. Veru poklady vyludili takmer z nicoho a preto mam rada tieto starodavne recepty. dobre je ich oprasovat. dakujem za pripomienku.
Slovenská klasika, ktorá každému chutí a dá sa s malými obmenami variť často, takže sa nikdy nezunuje.
Som rád,že si zverejnila tento rcp.Polievka vyzerá viac ako lahodne.Skopírujem do kk.Pekne ďakujem
krásne "spomienkovo"...
ancicka,- na Spiši odkiaľ pochádza moja mama varili niečo podobné. Volali to PAPCUN- ale namiesto širokých rezancov dávali do polievky - rajbaničku.
Ďakujem, mám rada jednoduché jedlá z mála surovín, aj toto mi bude chutiť.
Ak v písanke ešte nájdeš podobné skvosty, pridaj ich, prosím ťa, iste sa nám zavďačíš.
Dakujem všetkým za príspevky.