Štedrák so zemiakovo-orechovým cestom fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 10. októbra 2019
Štedrák so zemiakovo-orechovým cestom (fotorecept)
Foto: kvakac

Brutálno-lukulská almázia. Niečo na želanie dcéry, bez kvasníc, málo múky a vraj aby to bolo mňam. Tu je výsledok - viac plnky ako cesta.

8
porcií
40 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Na cesto:
250 g
400 g varené
1 ks
250 g
Na makovú plnku:
250 g
100 g
250 g (alebo džem)
200 g
Navrch:
 čerstvé (alebo slivky)
Na potretie formy:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ja som použil takúto posýpku plus mleté orechy s cukrom.

    Štedrák so zemiakovo-orechovým cestom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Uvarené zemiaky, orechy, múku plus vajce dáme do misy a poriadne vymiešame. Až sa cesto začne oddeľovať od ruky a misy. Nepridávame viac múky ako je napísané v surovinách.

    Štedrák so zemiakovo-orechovým cestom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto dáme do chladu trochu stuhnúť. Zatiaľ si pripravíme makovú plnku.

    Štedrák so zemiakovo-orechovým cestom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mletý mak s cukrom, lekvár, smotanu a hrozienka zmiešame.

    Štedrák so zemiakovo-orechovým cestom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vytvorí sa nám takáto plnka. Keď ju budete robiť všetkých vyžeňte preč, lebo vám budú na ňu chodiť a bude málo na koláč.

    Štedrák so zemiakovo-orechovým cestom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hrniec natrieme olejom a cesto v ňom roztiahneme tak, aby kraje cesta boli vyššie.

    Štedrák so zemiakovo-orechovým cestom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    To je kvôli makovej plnke, ktorú dáme na cesto. Na vrch plnky dáme vykôstkované ringloty alebo slivky.

    Štedrák so zemiakovo-orechovým cestom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cele to dáme do horúcej rúry na 180 °C na 45 minút. Čas a teplotu si prispôsobte vlastnej rúre. Keď to začne pekné voňať, tak to už bude hotové. Nechajte pekne vychladnúť. Potom krájajte na trojuholníky a môžte vychutnávať. Kto chce, môže vrch posypať ešte práškovým cukrom. No podľa mňa netreba, je to sladké až až.

    Štedrák so zemiakovo-orechovým cestom (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

9 komentárov k receptu
Zajímavý recept i fajn suroviny. Jsi fakt šikovný, milý @kvakac ! Vidím prvně orechovú posýpku v pytlíku - jeden se pořád učí. Plnka má úžasné složení a o chuti tvého štědráku nepochybuji! Můžeš, prosím, upřesnit rozměr formy/hrnca? Krásná, prudce jedlá fota!
@haji (10.10.2019 10:55)

Vďaka za koment. Hrniec ma 24 cm. Ono na štedrak sa plnky dajú vedľa seba. Ja to robím ako to robila starká. Zmiešala plnku spolu a orechy dávala do cesta. Jej od kvaseného cesta bolo ťažko, tak robila naň takéto cesto. Kto nemôže kvasené tak toto je náhrada.
Brutálno-lukulská almázia.....tak to som ešte nepočula, ale iste to vystihuje tvoj štedrý koláč, aj by sa tak mohol volať :). A tá zmiešaná plnka je ozaj zaujímavá.
@evanaaa (11.10.2019 21:00)

Vďaka za koment. Ten vyraz som počul od deti. To nestačím otvárať hubu, aké majú slova. Ja polovine slov nerozumiem a majú z toho zábavu . Ja som si myslel ako všetko viem a veru nie. A najlepšie je keď dcérine spolužiačky mi začali hovoriť ujko. V tú ránu je po mladosti. Tá plnka je aj chutná, nie len zaujímavá. Suseda povedala, koláč je ako sex, tak dobrý. Že teraz už nepotrebujem chlapa, keď už viem koláč spraviť, tak chlapa zaženiem preč, aj tak len zavadzia. Stačí len výplatu poslať. Aj takto sa navzájom prekárame. Život je hneď krajší, keď je kopec srandy.

Pridaj komentár k receptu: