Recept je z minulého roku.Pečiem ho každé Vianoce.Je z kysnutého cesta a preto ho chystám tesne pred Vianocami. Tento bohatý a chutný koláč plnený všetkými Zobraziť celý popisRecept je z minulého roku.Pečiem ho každé Vianoce.Je z kysnutého cesta a preto ho chystám tesne pred Vianocami. Tento bohatý a chutný koláč plnený všetkými dobrotami, si doprajeme naozaj len na vianočné sviatky.Nie že by na dobroty nebolo.No u nás je to vianočný koláč.Vtedy na sviatočnom stole nesmie chýbať.Je to jeden zo symbolov našich Vianoc.
príprava
na 160-150 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 500 g |
|
| 1 ks |
|
| medzi prsty |
|
| 70 g |
|
| 80 g |
|
| 20 g |
|
| 3 dcl |
|
| 1 ks ,na potretie |
|
| Orechová plnka: | |
| 120 g mleté |
|
| 100 g |
|
| trochu na rozriedenie |
|
| 1ks |
|
| Maková plnka: | |
| 120 g mletý |
|
| 100 g |
|
| pre chuť,trochu |
|
| na rozriedenie |
|
| lyžičku strúhaná |
|
| Lekvárová plnka: | |
| 150 g |
|
| na rozriedenie,trochu |
|
| 40 g |
|
| pol lyžičky |
|
| 2 lyžice |
|
| Tvarohová plnka: | |
| 150 g |
|
| 2 lyžice |
|
| 1 ks |
|
| 1 lyžica |
|
| celé |
|
| 1 lyžica |
|
| 1 lyžica na potretie plechu. |
|
Postup
-
1
Ingrediencie na spracovanie cesta.Pripravíme kvások.Má to byť dosť husté kysnuté cesto.Spracujeme ho rukou.Má byť pekné,lesklé.Keď vykysne,rozdelíme ho na päť dielov.
-
2
Vykysnuté cesto.
-
3
Prvé cesto vyváľkame a preložíme na pomastený plech.Natrieme orechovou plnkou. Ingrediencie orechovej plnky zmiešame a varíme asi 2 minúty.Mala by byť konzistencie na rozotretie.Rozotierame letnú plnku. Vyváľkame ďaľší plát a zakryjeme orechovú plnku,cestom.
-
4
Potrieme makovou plnkou.Spracujeme ju tak,ako orechovú plnku.Nasleduje ďaľší plát,na ktorý nanesieme lekvárovú plnku.
-
5
Plát potretý lekvárovou plnkou.Na posledný plát nanesieme tvarohovú plnku.Cukor vymiešame s žĺtkom,vanilkovým cukrom.Pridáme do tvarohu,premiešame,pridáme citr.kôru,múku a nakoniec sneh z jedného bielka.
-
6
Posledná,tvarohová plnka.Zakryjeme koláč posledným plátom.
-
7
Povrch koláča potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme upiecť.Pečieme na 160 stupňov asi hodinu.Teplotu a povrch koláča sledujeme,aby sme ho nepopálili.
-
8
Hotový a upečený koláč,bez ktorého by sa naše Vianoce nerátali.
-
9
Pochúťka,samých dobrôt.









tvarohové náplně, protože moje děti i vnuci mají alergii na mléko.
Chcela som len podotknúť tie jednotlivé cestá,musia byť na tenko vyváľkané.Aj tak cesto narastie.
poslednú dávam tvarohovú plnku, na to mriežku z cesta a sem tam do mriežok dávam hrozienka,pre chuť,aj pre farebne pre oči
Pripájam štedrák z tohtoročných Vianoc.
Aj ja tebe a tvojej rodinke želám pekné a pokojné Vianoce.