Štedrák (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Recept je z minulého roku.Pečiem ho každé Vianoce.Je z kysnutého cesta a preto ho chystám tesne pred Vianocami. Tento bohatý a chutný koláč plnený všetkými dobrotami, si doprajeme naozaj len na vianočné sviatky.Nie že by na dobroty nebolo.No u nás je to vianočný koláč.Vtedy na sviatočnom stole nesmie chýbať.Je to jeden zo symbolov našich Vianoc.

60 minút
príprava
60 minút
na 160-150 °C

Suroviny

Postup

  1. Ingrediencie na spracovanie cesta.Pripravíme kvások.Má to byť dosť husté kysnuté cesto.Spracujeme ho rukou.Má byť pekné,lesklé.Keď vykysne,rozdelíme ho na päť dielov.
  2. Vykysnuté cesto.
  3. Prvé cesto vyváľkame a preložíme na pomastený plech.Natrieme orechovou plnkou. Ingrediencie orechovej plnky zmiešame a varíme asi 2 minúty.Mala by byť konzistencie na rozotretie.Rozotierame letnú plnku. Vyváľkame ďaľší plát a zakryjeme orechovú plnku,cestom.
  4. Potrieme makovou plnkou.Spracujeme ju tak,ako orechovú plnku.Nasleduje ďaľší plát,na ktorý nanesieme lekvárovú plnku.
  5. Plát potretý lekvárovou plnkou.Na posledný plát nanesieme tvarohovú plnku.Cukor vymiešame s žĺtkom,vanilkovým cukrom.Pridáme do tvarohu,premiešame,pridáme citr.kôru,múku a nakoniec sneh z jedného bielka.
  6. Posledná,tvarohová plnka.Zakryjeme koláč posledným plátom.
  7. Povrch koláča potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme upiecť.Pečieme na 160 stupňov asi hodinu.Teplotu a povrch koláča sledujeme,aby sme ho nepopálili.
  8. Hotový a upečený koláč,bez ktorého by sa naše Vianoce nerátali.
  9. Pochúťka,samých dobrôt.