Kysnutný závin
Kysnutný závin

Štedrák ako závin fotorecept

rika111 - fotkarika111, 11. decembra 2018
Štedrák ako závin (fotorecept)
Foto: rika111

Recept na tento koláčik som dostala kedysi dávno od svojej kolegyne v práci. Práve sa blížili Vianoce a tak som ho hneď aj Zobraziť celý popisRecept na tento koláčik som dostala kedysi dávno od svojej kolegyne v práci. Práve sa blížili Vianoce a tak som ho hneď aj vyskúšala. Odvtedy ho pečiem pravidelne každé sviatky a aj mimo nich. Názov dostal pretože má štedrú náplň. Dnes ho sem ukladám pre Vás všetkých ale hlavne pre kamarátky z tohoročného liečenia v Nimnici Vlastičku a Helenku. Je to veľmi jednoduchý recept a keď som ho zvládla ja dokáže to každý. Ja ho vždy pečiem iba z polovičnej dávky. Prajem Vám krásne a požehnané Vianoce!

60
porcií
60 minút
príprava
35 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
1 kg
3,5 dl
0,5 l
1 bal.
3 PL
1 KL
1 bal.
3 ks
Plnka:
800 g
500 g mletý
500 g mleté
500 g
podľa chuti
2 ks
5 bal.
podľa chuti
štipka




Postup

  1. 1

    Použila som tieto ingrediencie:

    Štedrák ako závin (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misky dáme 3 PL múky, 1 KL cukru, 1 kocku droždia = 42 g a zalejeme vlažným mliekom a necháme vykysnúť kvások. Do preosiatej múky pridáme ostatné ingrediencie a vykysnutý kvások. Vypracujeme cesto.

    Štedrák ako závin (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mne cesto kyslo trošku dlhšie ale opatí sa počkať.

    Štedrák ako závin (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 častí. Každú z nich postupne vyvaľkáme na veľkosť plechu, na ktorom budeme koláčik piecť. Cesto vyvaľkáme na tenko. Následne natrieme slivkovým lekvárom.

    Štedrák ako závin (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na polovicu cesta navrstvíme makovú plnku (mak+ kryštálový cukor) a na druhú polovicu orechovú plnku (orechy + kryštálový cukor) kto chce, môže pridať aj vanilkový cukor.

    Štedrák ako závin (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Orechovú stranu cesta stočíme do stredu tak isto aj makovú stranu aby medzi oboma rolkami zostal 2 cm priestor. A uložíme na plech.

    Štedrák ako závin (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Takto postupne uložíme na plech všetky záviny. Medzeru v každom závine vyplníme tvarohovou plnkou ( tvaroh, vanilkový cukor, hrozienka, kryštálový cukor, žĺtky a citrónová kôra), kto chce môže pridať aj škoricu. Množstvá cukru do plniek neuvádzam, pretože každý z nás má rád inú sladkosť.

    Štedrák ako závin (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na jeden plech sa uložia tri záviny. Plech, ktorý som použila ja má rozmery 40x33 cm. Takto pripravený koláčik necháme chvíľku podkysnúť a miesta kde je cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom. Potom vložíme do vopred vyhriatej rúry. Ja som piekla v elektrickej rúre pri teplote 170 °C 25 minút. Ale každá z vás pozná kedy je koláčik už upečený. Môj vyzeral takto.

    Štedrák ako závin (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Aby nezostali nevyužité suroviny - 2 bielky vyšľaháme s kryštálovým cukrom to tuhého snehu a navrstvíme na tvarohovú plnku každého závinu. Koláčik dáme znova do rúry a sneh necháme mierne zapiecť.

    Štedrák ako závin (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Koláčik po upečení necháme vychladnúť na plechu. Po vychladnutí ho nakrájame a s chuťou sa do neho celá rodina pustíme.

Diskusia k receptu

fialka49
Páči sa mi, urobím ho k Vianociam - je tam všetko, čo dávam do klasického štedráka, našich určite prekvapím. Ďakujem za skvelý nápad. Aj ja prajem krásne a požehnané Vianoce.
haji
Velmi pěkný receptík, krásný štědrák, musí být výborný! Jsi šikulka!
rika111
Ďakujem za pochvalu. Áno koláčik je naozaj veľmi chutný a jednoduchý na prípravu.
1x haji
haji
@Rika111 (12.12.2018 20:12)
Šikovná a ještě skromná! Že jednoduché na prípravu - jak pro koho. Pro mě je to vyšší level.
violetacamorova
Rika ďakujem za skvelý recept.. Mám štedrák veľmi rada, ale sme iba dvaja aj na vianoce a je toho veľa, tak skúsim jeden tento tvoj závin...Mám odložený recept z internetu, na podobný, ale je s lístkovým cestom, temto tvoj recept je oveľa lepší...Pekné a pokojné sviatky ti prajem...
rika111
@Haji (13.12.2018 12:03)

Nemusíš mať strach nie je to nijako náročné. Ked´ to vyskúšaš uvidíš sama, že je to oveľa ľahšie ako sa na prvý pohľad zdá.
1x haji
rika111
@Violetacamorova (13.12.2018 12:27)

Pekný deň, som rada, že sa ti recept páči. Ja ho naozaj pečiem už desiatky rokov a nikdy nesklamal. Vždy sa prvý zjedol. Aj ja som skúšala recept s lístkovým cestom, ale nakoniec som sa vrátila k osvedčenému a rokmi
overenému receptu.
diababka
Recept na cesto mám podobný, len pečiem v okruhlej forme, alebo na plechu plnky do riadkov. Až budem piecť pridám foto. Nápad v tvare takéhoto závinu sa mi veľmi páči a určite vyskúšam
rika111
@Diababka (14.12.2018 17:08)

Pekný deň, naozaj sú rôzne varianty štredráka , ale tá úžasná chuť zostáva.
rika111
@Kvakac (14.12.2018 18:50)

Pekný sviatočný deň, je to naozaj dobrota možno aj preto ho nepečiem iba na Vianoce.
ibisek
Dobrý den, prosím ten mák se tam dá suchý umletý, nebo se dělá maková náplň? Ořechy to samé? Děkuji. Moc se mi Vaše recepty líbí. Kája
rika111
@ibisek (8.11.2019 20:28)

Pekný deň, áno mak aj orechy sa zomelú a zmiešajú s krištáľovým cukrom , teda žiadne varenie. Ďakujem, dúfam, že vám bude chutiť :-)