Štedrák ako závin fotorecept

rika111 - fotkarika111, 11. decembra 2018 15:22
Ďalšie recepty »
Štedrák ako závin (fotorecept)Foto: rika111

Recept na tento koláčik som dostala kedysi dávno od svojej kolegyne v práci. Práve sa blížili Vianoce a tak som ho hneď aj vyskúšala. Odvtedy ho pečiem pravidelne každé sviatky a aj mimo nich. Názov dostal pretože má štedrú náplň. Dnes ho sem ukladám pre Vás všetkých ale hlavne pre kamarátky z tohoročného liečenia v Nimnici Vlastičku a Helenku. Je to veľmi jednoduchý recept a keď som ho zvládla ja dokáže to každý. Ja ho vždy pečiem iba z polovičnej dávky. Prajem Vám krásne a požehnané Vianoce!

60
porcií
60 min
príprava
35 min
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
1 kg
3,5 dl
0,5 l
1 bal.
3 PL
1 KL
1 bal.
3 ks
Plnka:
800 g
500 g mletý
500 g mleté
500 g
podľa chuti
2 ks
5 bal.
podľa chuti
štipka
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Použila som tieto ingrediencie:

    Štedrák ako závin (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misky dáme 3 PL múky, 1 KL cukru, 1 kocku droždia = 42 g a zalejeme vlažným mliekom a necháme vykysnúť kvások. Do preosiatej múky pridáme ostatné ingrediencie a vykysnutý kvások. Vypracujeme cesto.

    Štedrák ako závin (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mne cesto kyslo trošku dlhšie ale opatí sa počkať.

    Štedrák ako závin (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 častí. Každú z nich postupne vyvaľkáme na veľkosť plechu, na ktorom budeme koláčik piecť. Cesto vyvaľkáme na tenko. Následne natrieme slivkovým lekvárom.

    Štedrák ako závin (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na polovicu cesta navrstvíme makovú plnku (mak+ kryštálový cukor) a na druhú polovicu orechovú plnku (orechy + kryštálový cukor) kto chce, môže pridať aj vanilkový cukor.

    Štedrák ako závin (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Orechovú stranu cesta stočíme do stredu tak isto aj makovú stranu aby medzi oboma rolkami zostal 2 cm priestor. A uložíme na plech.

    Štedrák ako závin (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Takto postupne uložíme na plech všetky záviny. Medzeru v každom závine vyplníme tvarohovou plnkou ( tvaroh, vanilkový cukor, hrozienka, kryštálový cukor, žĺtky a citrónová kôra), kto chce môže pridať aj škoricu. Množstvá cukru do plniek neuvádzam, pretože každý z nás má rád inú sladkosť.

    Štedrák ako závin (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na jeden plech sa uložia tri záviny. Plech, ktorý som použila ja má rozmery 40x33 cm. Takto pripravený koláčik necháme chvíľku podkysnúť a miesta kde je cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom. Potom vložíme do vopred vyhriatej rúry. Ja som piekla v elektrickej rúre pri teplote 170 °C 25 minút. Ale každá z vás pozná kedy je koláčik už upečený. Môj vyzeral takto.

    Štedrák ako závin (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Aby nezostali nevyužité suroviny - 2 bielky vyšľaháme s kryštálovým cukrom to tuhého snehu a navrstvíme na tvarohovú plnku každého závinu. Koláčik dáme znova do rúry a sneh necháme mierne zapiecť.

    Štedrák ako závin (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Koláčik po upečení necháme vychladnúť na plechu. Po vychladnutí ho nakrájame a s chuťou sa do neho celá rodina pustíme.

Recept je zaradený do tagov:




TOPlist