Kysnutný závin
Kysnutný závin

Štedrák ako závin fotorecept

rika111 - fotkarika111, 11. decembra 2018
Štedrák ako závin (fotorecept)
Foto: rika111

Recept na tento koláčik som dostala kedysi dávno od svojej kolegyne v práci. Práve sa blížili Vianoce a tak som ho hneď aj vyskúšala. Odvtedy ho pečiem pravidelne každé sviatky a aj mimo nich. Názov dostal pretože má štedrú náplň. Dnes ho sem ukladám pre Vás všetkých ale hlavne pre kamarátky z tohoročného liečenia v Nimnici Vlastičku a Helenku. Je to veľmi jednoduchý recept a keď som ho zvládla ja dokáže to každý. Ja ho vždy pečiem iba z polovičnej dávky. Prajem Vám krásne a požehnané Vianoce!

60
porcií
60 minút
príprava
35 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
1 kg
3,5 dl
0,5 l
1 bal.
3 PL
1 KL
1 bal.
3 ks
Plnka:
800 g
500 g mletý
500 g mleté
500 g
podľa chuti
2 ks
5 bal.
podľa chuti
štipka

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Použila som tieto ingrediencie:

    Štedrák ako závin (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misky dáme 3 PL múky, 1 KL cukru, 1 kocku droždia = 42 g a zalejeme vlažným mliekom a necháme vykysnúť kvások. Do preosiatej múky pridáme ostatné ingrediencie a vykysnutý kvások. Vypracujeme cesto.

    Štedrák ako závin (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mne cesto kyslo trošku dlhšie ale opatí sa počkať.

    Štedrák ako závin (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 častí. Každú z nich postupne vyvaľkáme na veľkosť plechu, na ktorom budeme koláčik piecť. Cesto vyvaľkáme na tenko. Následne natrieme slivkovým lekvárom.

    Štedrák ako závin (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na polovicu cesta navrstvíme makovú plnku (mak+ kryštálový cukor) a na druhú polovicu orechovú plnku (orechy + kryštálový cukor) kto chce, môže pridať aj vanilkový cukor.

    Štedrák ako závin (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Orechovú stranu cesta stočíme do stredu tak isto aj makovú stranu aby medzi oboma rolkami zostal 2 cm priestor. A uložíme na plech.

    Štedrák ako závin (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Takto postupne uložíme na plech všetky záviny. Medzeru v každom závine vyplníme tvarohovou plnkou ( tvaroh, vanilkový cukor, hrozienka, kryštálový cukor, žĺtky a citrónová kôra), kto chce môže pridať aj škoricu. Množstvá cukru do plniek neuvádzam, pretože každý z nás má rád inú sladkosť.

    Štedrák ako závin (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na jeden plech sa uložia tri záviny. Plech, ktorý som použila ja má rozmery 40x33 cm. Takto pripravený koláčik necháme chvíľku podkysnúť a miesta kde je cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom. Potom vložíme do vopred vyhriatej rúry. Ja som piekla v elektrickej rúre pri teplote 170 °C 25 minút. Ale každá z vás pozná kedy je koláčik už upečený. Môj vyzeral takto.

    Štedrák ako závin (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Aby nezostali nevyužité suroviny - 2 bielky vyšľaháme s kryštálovým cukrom to tuhého snehu a navrstvíme na tvarohovú plnku každého závinu. Koláčik dáme znova do rúry a sneh necháme mierne zapiecť.

    Štedrák ako závin (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Koláčik po upečení necháme vychladnúť na plechu. Po vychladnutí ho nakrájame a s chuťou sa do neho celá rodina pustíme.

Diskusia k receptu

15 komentárov k receptu
Páči sa mi, urobím ho k Vianociam - je tam všetko, čo dávam do klasického štedráka, našich určite prekvapím. Ďakujem za skvelý nápad. Aj ja prajem krásne a požehnané Vianoce.
Rika ďakujem za skvelý recept.. Mám štedrák veľmi rada, ale sme iba dvaja aj na vianoce a je toho veľa, tak skúsim jeden tento tvoj závin...Mám odložený recept z internetu, na podobný, ale je s lístkovým cestom, temto tvoj recept je oveľa lepší...Pekné a pokojné sviatky ti prajem...
@Violetacamorova (13.12.2018 12:27)

Pekný deň, som rada, že sa ti recept páči. Ja ho naozaj pečiem už desiatky rokov a nikdy nesklamal. Vždy sa prvý zjedol. Aj ja som skúšala recept s lístkovým cestom, ale nakoniec som sa vrátila k osvedčenému a rokmi
overenému receptu.
Recept na cesto mám podobný, len pečiem v okruhlej forme, alebo na plechu plnky do riadkov. Až budem piecť pridám foto. Nápad v tvare takéhoto závinu sa mi veľmi páči a určite vyskúšam
Dobrý den, prosím ten mák se tam dá suchý umletý, nebo se dělá maková náplň? Ořechy to samé? Děkuji. Moc se mi Vaše recepty líbí. Kája
@ibisek (8.11.2019 20:28)

Pekný deň, áno mak aj orechy sa zomelú a zmiešajú s krištáľovým cukrom , teda žiadne varenie. Ďakujem, dúfam, že vám bude chutiť :-)

Pridaj komentár k receptu: