Štedrák ako závin fotorecept
Foto: rika111
Recept na tento koláčik som dostala kedysi dávno od svojej kolegyne v práci. Práve sa blížili Vianoce a tak som ho hneď aj Zobraziť celý popisRecept na tento koláčik som dostala kedysi dávno od svojej kolegyne v práci. Práve sa blížili Vianoce a tak som ho hneď aj vyskúšala. Odvtedy ho pečiem pravidelne každé sviatky a aj mimo nich. Názov dostal pretože má štedrú náplň. Dnes ho sem ukladám pre Vás všetkých ale hlavne pre kamarátky z tohoročného liečenia v Nimnici Vlastičku a Helenku. Je to veľmi jednoduchý recept a keď som ho zvládla ja dokáže to každý. Ja ho vždy pečiem iba z polovičnej dávky. Prajem Vám krásne a požehnané Vianoce!
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
Cesto: | |
1 kg |
|
3,5 dl |
|
0,5 l |
|
1 bal. |
|
3 PL |
|
1 KL |
|
1 bal. |
|
3 ks |
|
Plnka: | |
800 g |
|
500 g mletý |
|
500 g mleté |
|
500 g |
|
podľa chuti |
|
2 ks |
|
5 bal. |
|
podľa chuti |
|
štipka |
|
Postup
-
1
Použila som tieto ingrediencie:
-
2
Do misky dáme 3 PL múky, 1 KL cukru, 1 kocku droždia = 42 g a zalejeme vlažným mliekom a necháme vykysnúť kvások. Do preosiatej múky pridáme ostatné ingrediencie a vykysnutý kvások. Vypracujeme cesto.
-
3
Mne cesto kyslo trošku dlhšie ale opatí sa počkať.
-
4
Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 častí. Každú z nich postupne vyvaľkáme na veľkosť plechu, na ktorom budeme koláčik piecť. Cesto vyvaľkáme na tenko. Následne natrieme slivkovým lekvárom.
-
5
Na polovicu cesta navrstvíme makovú plnku (mak+ kryštálový cukor) a na druhú polovicu orechovú plnku (orechy + kryštálový cukor) kto chce, môže pridať aj vanilkový cukor.
-
6
Orechovú stranu cesta stočíme do stredu tak isto aj makovú stranu aby medzi oboma rolkami zostal 2 cm priestor. A uložíme na plech.
-
7
Takto postupne uložíme na plech všetky záviny. Medzeru v každom závine vyplníme tvarohovou plnkou ( tvaroh, vanilkový cukor, hrozienka, kryštálový cukor, žĺtky a citrónová kôra), kto chce môže pridať aj škoricu. Množstvá cukru do plniek neuvádzam, pretože každý z nás má rád inú sladkosť.
-
8
Na jeden plech sa uložia tri záviny. Plech, ktorý som použila ja má rozmery 40x33 cm. Takto pripravený koláčik necháme chvíľku podkysnúť a miesta kde je cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom. Potom vložíme do vopred vyhriatej rúry. Ja som piekla v elektrickej rúre pri teplote 170 °C 25 minút. Ale každá z vás pozná kedy je koláčik už upečený. Môj vyzeral takto.
-
9
Aby nezostali nevyužité suroviny - 2 bielky vyšľaháme s kryštálovým cukrom to tuhého snehu a navrstvíme na tvarohovú plnku každého závinu. Koláčik dáme znova do rúry a sneh necháme mierne zapiecť.
-
10
Koláčik po upečení necháme vychladnúť na plechu. Po vychladnutí ho nakrájame a s chuťou sa do neho celá rodina pustíme.
Šikovná a ještě skromná! Že jednoduché na prípravu - jak pro koho. Pro mě je to vyšší level.
Nemusíš mať strach nie je to nijako náročné. Ked´ to vyskúšaš uvidíš sama, že je to oveľa ľahšie ako sa na prvý pohľad zdá.
Pekný deň, som rada, že sa ti recept páči. Ja ho naozaj pečiem už desiatky rokov a nikdy nesklamal. Vždy sa prvý zjedol. Aj ja som skúšala recept s lístkovým cestom, ale nakoniec som sa vrátila k osvedčenému a rokmi
overenému receptu.
Pekný deň, naozaj sú rôzne varianty štredráka , ale tá úžasná chuť zostáva.
Pekný sviatočný deň, je to naozaj dobrota možno aj preto ho nepečiem iba na Vianoce.
Pekný deň, áno mak aj orechy sa zomelú a zmiešajú s krištáľovým cukrom , teda žiadne varenie. Ďakujem, dúfam, že vám bude chutiť :-)