Steak z vysokej roštenky s fazuľkou
chef de cuisine Camouflage restaurant, 5. augusta 2011
Foto: Z KNIHY ŠÉFKUCHÁR V PALÁCI, vydavateľstvo IKAR
Suroviny
Na steaky: | |
1 ks, vysoká |
|
|
|
2 PL |
|
|
|
1 ks |
|
2 hrste |
|
1 lyžica |
|
1/2 šálky |
|
|
|
Na bernskú omáčku: | |
3 zrniečka |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
3 stonky |
|
4 ks |
|
250 ml |
|
|
|
|
Postup
-
1
Steaky: Z roštenky nakrájame asi 250–gramové steaky, z obidvoch strán ich okoreníme čerstvo zomletým korením a potom ich prudko opečieme na rozohriatom oleji z oboch strán. Potom ich posolíme hrubou soľou a vložíme do rúry predhriatej na 100 °C a pomaly dopekáme asi 8 minút. Vtedy budú steaky akurát medium až medium rare. (Ak chceme prepečenejšie steaky, necháme ich v rúre dlhšie, ale teplotu nezvyšujeme, aby nevyschli.)
- 2
Kým sa mäso dopeká, v panvici si rozpálime olivový olej a opražíme na ňom šalotku pokrájanú nadrobno. Pridáme fazuľku, zľahka pocukrujeme, podlejeme trochou vývaru a necháme odpariť. Nakoniec dochutíme soľou a čerstvo zomletým korením.
- 3
Bernská omáčka: Do kastrólika dáme guľôčky celého korenia, ktoré sme predtým nahrubo rozdrvili v mažiariku. Zalejeme octom a vodou a pridáme posekané estragónové stonky (lístky si odložíme na neskôr). Uvedieme do varu, vyvaríme na polovicu a dáme vychladnúť. Vychladnutú tekutinu precedíme cez sitko do ohňovzdornej misy, pridáme žĺtky a vo vodnom kúpeli (voda by mala mať asi 68 °C) vyšľaháme na hustú penu, pričom dávame pozor, aby sa žĺtky nezrazili.
- 4
Potom misu vyberieme z vodného kúpeľa, položíme na navlhčenú utierku a pomaly za stáleho šľahania pridávame rozpustené maslo zohriate na 45 °C. Ak je omáčka priveľmi hustá, pridáme pár kvapiek vody. Nakoniec dochutíme soľou a bielym korením a vmiešame posekané estragónové lístky.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu