Steak z vysokej roštenky s fazuľkou

Peter Duranský
chef de cuisine Camouflage restaurant, 5. augusta 2011
Steak z vysokej roštenky s fazuľkou
Foto: Z KNIHY ŠÉFKUCHÁR V PALÁCI, vydavateľstvo IKAR

Suroviny

Na steaky:
1 ks, vysoká
2 PL
1 ks
2 hrste
1 lyžica
1/2 šálky
Na bernskú omáčku:
3 zrniečka
2 PL
2 PL
3 stonky
4 ks
250 ml




Postup

  1. 1

    Steaky: Z roštenky nakrájame asi 250–gramové steaky, z obidvoch strán ich okoreníme čerstvo zomletým korením a potom ich prudko opečieme na rozohriatom oleji z oboch strán. Potom ich posolíme hrubou soľou a vložíme do rúry predhriatej na 100 °C a pomaly dopekáme asi 8 minút. Vtedy budú steaky akurát medium až medium rare. (Ak chceme prepečenejšie steaky, necháme ich v rúre dlhšie, ale teplotu nezvyšujeme, aby nevyschli.)

  2. 2

    Kým sa mäso dopeká, v panvici si rozpálime olivový olej a opražíme na ňom šalotku pokrájanú nadrobno. Pridáme fazuľku, zľahka pocukrujeme, podlejeme trochou vývaru a necháme odpariť. Nakoniec dochutíme soľou a čerstvo zomletým korením.

  3. 3

    Bernská omáčka: Do kastrólika dáme guľôčky celého korenia, ktoré sme predtým nahrubo rozdrvili v mažiariku. Zalejeme octom a vodou a pridáme posekané estragónové stonky (lístky si odložíme na neskôr). Uvedieme do varu, vyvaríme na polovicu a dáme vychladnúť. Vychladnutú tekutinu precedíme cez sitko do ohňovzdornej misy, pridáme žĺtky a vo vodnom kúpeli (voda by mala mať asi 68 °C) vyšľaháme na hustú penu, pričom dávame pozor, aby sa žĺtky nezrazili.

  4. 4

    Potom misu vyberieme z vodného kúpeľa, položíme na navlhčenú utierku a pomaly za stáleho šľahania pridávame rozpustené maslo zohriate na 45 °C. Ak je omáčka priveľmi hustá, pridáme pár kvapiek vody. Nakoniec dochutíme soľou a bielym korením a vmiešame posekané estragónové lístky.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia