Foto: salinka
Recept som našla v prílohe novín Nachrichten. Je to síce tisíci recept na jablkové pité, ale ja ho robím najradšej. Má menej tuku, aj Zobraziť celý popisRecept som našla v prílohe novín Nachrichten. Je to síce tisíci recept na jablkové pité, ale ja ho robím najradšej. Má menej tuku, aj cukru ako iné a oveľa viac jabĺk. Takže pre môjho drahého zase držiak na jablká:-)
porcie
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
300 g |
|
60 g |
|
100 g |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
1/2 bal |
|
1 ks |
|
4 PL (alebo smotana) |
|
Plnka: | |
1,5 kg |
|
70 g (podľa kyslosti jabĺk) |
|
1/2 ks |
|
4 ks |
|
z 1/2 citróna |
|
150 ml (alebo šťava) |
|
Postup
-
1
Jablká ošúpeme, vykrojíme jaderník a pokrájame na kocky. Spolu s ostatnými surovinami dusíme neprikryté za občasného miešania domäkka. Nie však rozvariť na kašu, ponecháme kúsky jabĺk. Mnozstvo cukru si upravte podľa seba, ja dávam len okolo 50 gr.
-
2
Zo surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme oddýchnuť v chladničke, pokým sa nám vychladí jablková zmes.
-
3
Cesto rozdelíme na polovicu. Prvú vyvaľkáme a prenesieme pomocou valčeka do vymastenej a vysypanej koláčovej formy. Ja som použila s priemerom 27 cm. Navrstvíme vychladnuté jablká,
-
4
prikryjeme druhou polovicou cesta.
-
5
Potrieme mliekom, popicháme vidličkou a dáme piecť na 30 minút.
-
6
Necháme vychladnúť, podľa chuti posypeme práškovým cukrom. Výbornú chuť:-)
robievam z dvojnásobnej dávky-na plech...jablká podusím opatrne,krátko v troške bieleho vína..dodá kyslosť i dobrú chuť..tak si niekedy s dedkom urobíme troška kompotu-ako maškrtu...pité je dobrota...:-)
@Maska , nech sa ti páči, koláčik už pošiel, ale dnes som robila pagáče, pohostím ťa:-) A ďakujem za hviezdice.
@Mesiar , @Luclup , ďakujem vám:-)
@Monty neboj, spolu to dáme! Ty zatancuješ, ja zaspievam:-)
@Rados ť, to ma teda nenapadlo, dusiť to s vínom. Ja džús veľmi nemusím, tak tam pridávam jablkovú šťavu. Skúsim s vínom, vďaka:-)
@Afataga , ja tiež hneď bez rozmýšľania uberiem cukor. Keď som v tomto recepte čítala, že do plnky ide 150 gr, hneď sa môj metabolizmus cukru naplašil. A čo sa týka pomeru cesta a plnky, ako píšem, pre moju polovičku je to len držiak na jablká. Mne to tak chutí, on nech si dá k tomu chlieb:-)
@Siisa , @Frezia , ďakujem pekne za pochvalu:-)