Foto: mrnousik
Jedného dňa sme dostali chuť na hamburger a rozhodli sme si spraviť taký domáci, masový, šťavnatý, presne podľa chuti. Podaril sa hneď na "prvú Zobraziť celý popisJedného dňa sme dostali chuť na hamburger a rozhodli sme si spraviť taký domáci, masový, šťavnatý, presne podľa chuti. Podaril sa hneď na "prvú šupu" a chutil výborne, odvtedy si ho robievame tak raz do mesiaca iba s menšími obmenami. Pridávam recept, ktorý sme si robili naposledy a nevedeli sme sa objesť.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g |
|
6 ks veľkých listov |
|
6 ks |
|
2 ks veľke |
|
1 ks veľká |
|
najlepšie ostrý |
|
|
|
6 ks |
|
na toast |
|
18 ks plátkov |
|
0,5 ČL |
|
podľa chuti |
|
|
|
|
|
1,5 ČL |
|
Postup
-
1
Ako prvé si začnem pripravovať mäso. Mleté stredne mastné hovadzie mäso zmiešam s polkou polievkovej lyžice mletého korenia, lyžičkou soli, lyžičkou majoránky a polkou lyžičky prášku do pečiva. Dobre to rozmiešam rukou, približne 5 minút. Masko nechám v izbovej teplote max 30 minút, to je doba, kým si nachystám ostatné suroviny a prášok zatial zapracuje.
-
2
Rozohrejem si trúbu na 220 stupňov na gril. Tam budem opekať žemle pred kompletizovaním burgerov. Žemle si zvyknem nakrajať na polky a v sáčku tieto polky dať do chladničky, keď sa bude už dorábať masko aj slanina, tak ich vytiahnem a na 5-7 minút položím odrezanou časťou do truby smerom na gril.
-
3
Nakrájam si cherry paradajky a kyslú uhorku na plátočky, šalátové listy väčšinou roztrham na take slíže a cibuľku na tenučké kolieska alebo na plátečky. Radšej to mám nachystané, lebo pri hambáčoch mi logistika príde dosť náročná, ak chcem zachovať šťavnatosť masa a slaninky.
-
4
Tak isto si nachystam aj plátky slaninky a odbalím si plátky syra (na foto je množstvo na dve porcie).
-
5
Na jedenj panvici si rozpalim asi 3 lyžice oleja. Z masa urobim placky presahujúce veľkosť žemličiek o jeden centimeter o hrubke 5 mm. Položím na rozpálený olej a keď je jedna strana jemne osmáhla otočím na druhú stranu, nech sa mi šťava uzavre vo vnútri. Potom už otáčam tak, aby z každej strany bolo masko pekne hnedkave. V tejto fáze už do rozpálenej rúry ukladám žemle odkrojenou časťou smerom ku grilu. (žemle dávam do rúry, keď masko "uzavrem", teda po dvoch otoceniach rýchlych).
-
6
Počas prípravy masa na druhej panvici ktorá je rozpálená, začnem chystať slaninu do chrumkava.
-
7
Keď už je masko hotove, vyberiem ho z panvice a prikrijem alobalom (masku vzdy urobi dobre 5 minut odstáť), u slaninky len vypnem šporák. Vyberiem žemle z rúry (mali by byť jemne z odkrojenej strany do zlatova). Položím na ne syr, do stredu dam kečup a horčicu a masko.
-
8
Položím na to masko, ktore syr ešte viac roztopi. V tejto fáze este masko trochu posolim a okorením.
-
9
Na masko poukladám plátky rajčiny a kyslej uhorky, preložím plátkom syra na ktorý dám plátky slaniny. Na slaninu poukladám kolieska cibuľky a žemlu, ktorou to cele prikrijem, pokvapkam vypekom zo slaniny. (foto časti postupu, slaninka sa dosť zcvrkne, preto platnky su na začiatku väčsie)
-
10
Hotovo! Je to fakt chutne a pri dodržaní vrstiev, tak aj kompaktné, nerozpadáva sa to a drží to pohromade. Chuťovo úplna mňamka :)
-
11
Suroviny s receptom v kóde do mobilu.
Co sa tyka tych PL a CL, tak to ano, to mi tam uslo, samozrejme ze menej korenia :) a majoranka? co ja viem, mne tam chuti, pekne prevonia, ale kazdy podla chuti :)