Šťavnatý hamburger (fotorecept)
Autor receptu: mrnousik
Jedného dňa sme dostali chuť na hamburger a rozhodli sme si spraviť taký domáci,
masový, šťavnatý, presne podľa chuti. Podaril sa hneď na "prvú šupu" a chutil výborne,
odvtedy si ho robievame tak raz do mesiaca iba s menšími obmenami. Pridávam recept,
ktorý sme si robili naposledy a nevedeli sme sa objesť.
6 porcií |
15 minút príprava |
7 minút tepelná úprava |
Postup
- Ako prvé si začnem pripravovať mäso. Mleté stredne mastné hovadzie mäso zmiešam s polkou polievkovej lyžice mletého korenia, lyžičkou soli, lyžičkou majoránky a polkou lyžičky prášku do pečiva. Dobre to rozmiešam rukou, približne 5 minút. Masko nechám v izbovej teplote max 30 minút, to je doba, kým si nachystám ostatné suroviny a prášok zatial zapracuje.
- Rozohrejem si trúbu na 220 stupňov na gril. Tam budem opekať žemle pred kompletizovaním burgerov. Žemle si zvyknem nakrajať na polky a v sáčku tieto polky dať do chladničky, keď sa bude už dorábať masko aj slanina, tak ich vytiahnem a na 5-7 minút položím odrezanou časťou do truby smerom na gril.
- Nakrájam si cherry paradajky a kyslú uhorku na plátočky, šalátové listy väčšinou roztrham na take slíže a cibuľku na tenučké kolieska alebo na plátečky. Radšej to mám nachystané, lebo pri hambáčoch mi logistika príde dosť náročná, ak chcem zachovať šťavnatosť masa a slaninky.
- Tak isto si nachystam aj plátky slaninky a odbalím si plátky syra (na foto je množstvo na dve porcie).
- Na jedenj panvici si rozpalim asi 3 lyžice oleja. Z masa urobim placky presahujúce veľkosť žemličiek o jeden centimeter o hrubke 5 mm. Položím na rozpálený olej a keď je jedna strana jemne osmáhla otočím na druhú stranu, nech sa mi šťava uzavre vo vnútri. Potom už otáčam tak, aby z každej strany bolo masko pekne hnedkave. V tejto fáze už do rozpálenej rúry ukladám žemle odkrojenou časťou smerom ku grilu. (žemle dávam do rúry, keď masko "uzavrem", teda po dvoch otoceniach rýchlych).
- Počas prípravy masa na druhej panvici ktorá je rozpálená, začnem chystať slaninu do chrumkava.
- Keď už je masko hotove, vyberiem ho z panvice a prikrijem alobalom (masku vzdy urobi dobre 5 minut odstáť), u slaninky len vypnem šporák. Vyberiem žemle z rúry (mali by byť jemne z odkrojenej strany do zlatova). Položím na ne syr, do stredu dam kečup a horčicu a masko.
- Položím na to masko, ktore syr ešte viac roztopi. V tejto fáze este masko trochu posolim a okorením.
- Na masko poukladám plátky rajčiny a kyslej uhorky, preložím plátkom syra na ktorý dám plátky slaniny. Na slaninu poukladám kolieska cibuľky a žemlu, ktorou to cele prikrijem, pokvapkam vypekom zo slaniny. (foto časti postupu, slaninka sa dosť zcvrkne, preto platnky su na začiatku väčsie)
- Hotovo! Je to fakt chutne a pri dodržaní vrstiev, tak aj kompaktné, nerozpadáva sa to a drží to pohromade. Chuťovo úplna mňamka :)
- Suroviny s receptom v kóde do mobilu.