Šťavnatý hamburger (fotorecept)

Autor receptu: mrnousik

Jedného dňa sme dostali chuť na hamburger a rozhodli sme si spraviť taký domáci, masový, šťavnatý, presne podľa chuti. Podaril sa hneď na "prvú šupu" a chutil výborne, odvtedy si ho robievame tak raz do mesiaca iba s menšími obmenami. Pridávam recept, ktorý sme si robili naposledy a nevedeli sme sa objesť.

6
porcií
15 minút
príprava
7 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé si začnem pripravovať mäso. Mleté stredne mastné hovadzie mäso zmiešam s polkou polievkovej lyžice mletého korenia, lyžičkou soli, lyžičkou majoránky a polkou lyžičky prášku do pečiva. Dobre to rozmiešam rukou, približne 5 minút. Masko nechám v izbovej teplote max 30 minút, to je doba, kým si nachystám ostatné suroviny a prášok zatial zapracuje.
  2. Rozohrejem si trúbu na 220 stupňov na gril. Tam budem opekať žemle pred kompletizovaním burgerov. Žemle si zvyknem nakrajať na polky a v sáčku tieto polky dať do chladničky, keď sa bude už dorábať masko aj slanina, tak ich vytiahnem a na 5-7 minút položím odrezanou časťou do truby smerom na gril.
  3. Nakrájam si cherry paradajky a kyslú uhorku na plátočky, šalátové listy väčšinou roztrham na take slíže a cibuľku na tenučké kolieska alebo na plátečky. Radšej to mám nachystané, lebo pri hambáčoch mi logistika príde dosť náročná, ak chcem zachovať šťavnatosť masa a slaninky.
  4. Tak isto si nachystam aj plátky slaninky a odbalím si plátky syra (na foto je množstvo na dve porcie).
  5. Na jedenj panvici si rozpalim asi 3 lyžice oleja. Z masa urobim placky presahujúce veľkosť žemličiek o jeden centimeter o hrubke 5 mm. Položím na rozpálený olej a keď je jedna strana jemne osmáhla otočím na druhú stranu, nech sa mi šťava uzavre vo vnútri. Potom už otáčam tak, aby z každej strany bolo masko pekne hnedkave. V tejto fáze už do rozpálenej rúry ukladám žemle odkrojenou časťou smerom ku grilu. (žemle dávam do rúry, keď masko "uzavrem", teda po dvoch otoceniach rýchlych).
  6. Počas prípravy masa na druhej panvici ktorá je rozpálená, začnem chystať slaninu do chrumkava.
  7. Keď už je masko hotove, vyberiem ho z panvice a prikrijem alobalom (masku vzdy urobi dobre 5 minut odstáť), u slaninky len vypnem šporák. Vyberiem žemle z rúry (mali by byť jemne z odkrojenej strany do zlatova). Položím na ne syr, do stredu dam kečup a horčicu a masko.
  8. Položím na to masko, ktore syr ešte viac roztopi. V tejto fáze este masko trochu posolim a okorením.
  9. Na masko poukladám plátky rajčiny a kyslej uhorky, preložím plátkom syra na ktorý dám plátky slaniny. Na slaninu poukladám kolieska cibuľky a žemlu, ktorou to cele prikrijem, pokvapkam vypekom zo slaniny. (foto časti postupu, slaninka sa dosť zcvrkne, preto platnky su na začiatku väčsie)
  10. Hotovo! Je to fakt chutne a pri dodržaní vrstiev, tak aj kompaktné, nerozpadáva sa to a drží to pohromade. Chuťovo úplna mňamka :)
  11. Suroviny s receptom v kóde do mobilu.