Starodávny tvarožník fotorecept

honestka - fotkahonestka, 8. apríla 2010
Starodávny tvarožník (fotorecept)
Foto: honestka

Taketo tvarozniky piekla mama davno v nasej domacej vekej pekarenskej peci, kde sa ich zmestilo aj 30 plechov len tie boli okruhle. Pekavali sa na Zobraziť celý popisTaketo tvarozniky piekla mama davno v nasej domacej vekej pekarenskej peci, kde sa ich zmestilo aj 30 plechov len tie boli okruhle. Pekavali sa na svatby, alebo viaceri znamy si ich objednali takto piect pri slavnostnych dnoch. Boli fantasticke aj po niekolkych dnoch vzdy ked sa trosku prihriali a aj ked mi chut z drevom vyhrievanej pece dopredu chyba dodnes, vzdy si na nom pochutime aj z nasej plynovej rury.

15 minút
príprava
30-40 minút
na 170°C °C

Suroviny

Cesto:
1-1,5- pohara podla toho aka je muka sucha
2,5 pohara
Plnka tvarohova:
3/4 kg
2
2
1 pohar
1 balicek
podla chuti




Postup

  1. 1

    Urobime si riedke kysnute cesto, ktore vylejeme na vymasteny a mukou vysypany plech a lahko ho rozotrieme na celu plochu. Pridame rozmiesanu tvarohovu napln a tuto roztrieme tak, aby nam ostali ciste okraje aspon 1 cm hrube.

  2. 2

    Navrch postruhame tenke pruzky masla (ako vidno na obrazku a posypeme krystalovym cukrom). Vsetko nechame nakysnut na plechu asi 20 minut na teplom mieste. Plech dame do vyhriatej rury (170°C) a pecieme 30-40 minut.

  3. 3

    Kolac je hotovy ak su okraje pekne zlatiste a tvaroh sadnuty, aj ked sa zda, ze je troska mokry. Tento vychladnutim stuhne dalej.

  4. 4

    Pretoze u nas nemaju radi hrozienka, tak na mojom kolaci nevidite tieto dary slnka, ja osobne ich rada a tak si obycajne vzdy dam na kusok kolaca iba pre seba. Kolac je velmi jednoduchy na pripravu tym, ze nepotrebuje cas na osobitne kusnutia a valkanie cesta, je hotovy velmi rychlo. Taketo cesto robievam aj na kolac s cucoriedkami alebo slivkovy, ktory naviac posypem maslovou posypkou. Dobru chut!

Diskusia k receptu

evas13
Honestka ten koláčik si veru teraz na nedeľu pripravím. Teším sa naň a prekvapím aj sestrinu rodinu, ktorá príde k nám. :-)))
evusik
vyzerá to dobre, jednoduché, rýchle a určite dobré. Ja by som vyskúšala aj slivky, aj tvaroh, aj posýpku. Ukladám.
gittka
je dobre,že sa nemusí čakat ký nám cesto nakysne.je to šikovne spravené a bez velkej námahy.putuje do kk.
veronika353
Moje prababička taky pekla takové koláče, akorát to těsto dělala trochu hustější a rukama ho roztlačila na plech.Někdy dala i posýpku a my jsme to měli strašně rádi.Už jsem to dávno nepekla, díky za recept. Ta moje prababička se narodila v roku 1875.Svoji dceru, moji babičku, měla ve 42 letech a tak se nám ty generace trošku posunuly.
honestka
dakujem za comment veronika- cesto je velmi jednoduche prave preto, ze sa nemusi valkat, kedze je riedke tak sa velmi jednoducho roztlaci na plech a mozu sa z neho piect vselijake aj ovocne kolace s posypkou.
Aj moja babicka sa narodia v r. 1870 a zomrela ked mala 100 rokov, takze tradicia z rozpravania je velmi bohata v nasej rodine, skoda, ze to nikto nezapisoval.
orchidea
Tento tvarožník nesmie chýbať u nás na Vianoce je ozaj výborný, ja dávam na vrch hrozienka ale samozrejme každý podľa chuti. Tiež mi pripomína detstvo, keď ho robievala moja starká, potom mama a teraz ho robím ja.
zdezda
je to aj náš rodinný koláč, najprv nám ho z láskou robievala babička, teraz moja maminka a ja sa už tiež priúčam, dúfam, že dokým budem babkou, ho tiež úspešne zvládnem :-)))
cica2
fííha, tak tento recept je zaujimavý...kk :-)....fakt krásne vydarený tvarožník
honestka
dakujem Cica2, je velmi dobry prave sa bude piect vo forme vacsich "moravskych kolacikov"
cica2
@honestka tak dneska som tvoj tvarožník vyskúšala a mám obrovskú radosť že je presne taký, ako ho robievala moja babka :-)))) Lebo predtým som vyskúšala viac receptov, ale stále to nebolo ono, asi aj preto že s kysnutým cestom sa velmi nekamarátim a radšej využívam na kysnuté cestá pekárničku.....ale pri tvojom recepte je úžasné to, že je rýchla príprava a zvládla som to aj ručne a výsledok koláča splnil moje očakávania, je presne ako babkin, preto ti velmi pekne ďakujem za výborný recept





Pridávam aj foto, ako sa mi vydaril a ešte sa chcem opýtať, ty si dávala na aký veľký plech? Ja som dávala s rozmerom 36x26 cm a podľa cesta sa mi videlo že som mohla dať aj na menší, lebo tvoj podľa fotky sa mi vidí menší






dorisa
jeeeeeeeeeeeeej, to je perfektny koláčik, ukladám, dievčence dakujem
honestka
@cica2 : wow, len sa do neho zahryznut, vyzera akoby bol vytiahnuty z pekarenskej peci - takto vyzerali tie, co sme doma v mamkinom dome pekavali na svatby aj na ine sviatky. /tie byvali vzdy okruhle a vonalo pol dediny ked sa vybrali von, naraz sa ich zmestilo aj 50 ks. Som potesena, ze si spokojna a plech odmeriam a doplnim info.
/pridala som ti rcpt. na domaci sirup/. pozdravujem!
cica2
@honestka to by som brala keby som mala takú pec, to je už iné pečenie v tých peciach, aj to pečivo omnoho lepšie chutilo....ja mám len plynovú rúru.....wau 50ks, tak to musela byť úžasná vôňa :-)) ja som len jeden, tento úžasný tvarožník piekla a už mi suseda búchala, že čo dobré pečiem :-)) ......a ďakujem ti!!! :-))
vicus
Super! U nás celá rodina zbožnuje tvaroh a toto vyzerá jednoducho a veľmi chutne! :)
honestka
@bbmoncabb , ano cukor rozmiesat s tvarohom.
ked je upeceny tak ho mozete radsej posyat vanilkovym cukrom. dobru chut zelam a hojny a zdravy Novy Rok.
bbmoncabb
dakujem aj ja úprajem aj ked trosku oneskorene vsetko naj v novom roku a dnes som tam pridala aj orechovu plnku to bude delikatesa :D
radost
@honestka
posielam pozdrav do dalekej cudziny...:-)chcem podakovať za tento jednoduchý-surovinami i postupom-koláč..dnes som ho upiekla..je to on-čo nám ho svokra pekávala desaťročia..hoci ešte žije-92 rokov-už nepečie-a má problémy spomenúť si na recept...hoc je 150 km daleko-vdaka tvojmu receptu je tu dnes akoby s nami..aký je ten svet malý...vdaka internetu a VARECHE-sme si blízki...želám všetko dobré z považia...moja úcta...:-))
radost
škoda-neviem tu pridávať foto-by bol dôkaz...:-)
sovka62
Tento recept mi ušiel, keď bol zverejnený, ešte som nebola na Vareche. Teraz som o ňom našla zmienku v diskusii. Tak som si ho vyhľadala a zapáčil sa mi, hneď som šla miesiť a pred chvíľou som ho vytiahla z rúry. Vyzerá nádherne, vonia nádherne a nepochybne tak bude i chutiť. Už sa naň teším a ďakujem.
modrykamen
Recept ako lusk, patrí do zlatej knihy babičkovských receptov. Aj u nás sa robieval a aj dodnes robieva. Na Vianoce musí byť každý rok, chcú ho aj moje deti, aj vnuci. Akurát robím trošku hustejšie cesto a na vrchu musí byť aspoň kilo tvarohu. My tomu nadávame " lepeň ". Strašne dávno sa piekol u starkej v murovanej peci.
radost
@sovka62
áno-aj ja som rada-že som ho tu objavila..recept tak jednoduchý..chutný..temer bezprácny...
už som takto -myslím cesto-piekla opakovane..
všetkým radosť z koláčika želám...
honestka
@ @ sovka62, modrykamen, radost:
som rada, ze jednudochost zaujala aj vasl, je to vynikajuci a rychly sposob pecenia kolacika.
Ja ho dnes robim s marhulami a drobenkou. a ked ostane aj prihriadty je enonuno.
dakujem!
ywett
@honestka-Hanka , tvoj recept na tento tvarožník, nemá chybu a ešte raz ďakujem :-)....a chýbaš mi tu!....dúfam, že sa máte dobre, srdečne pozdravujem a prajem všetko dobré! :-)





Ja som zase pozabudla a dala som ho na väčší plech, ale to nevadí, je chuťovo výborný, ako od našej babky :-)
radost
@honestka
teraz som upiekla slivkový s drobenkou s týmto jednoduchým liatym cestom..pozdravujem zo Slovenska...máme krásne svieže slnečné ráno..
slavka2012
Dalsia spomienka na detstvo, tento pre zmenu robievala moja babka z domaceho tvarohu, po vrchu ho posypala mletymi orechami a susenymi a na prasok rozdrvenymi hruskami. Volali sme ho kachlicka.
honestka
dakujem Slavka. Poklady nasich babiciek stoji zato "oprasit" a nanovo zverejnit. Vedeli zo skromnosti vytvorit zazraky a o chuti dnes mozeme len snivat.
Prijemnu pohodu pri priprave tvojich krasnych a dobrych zvykov a receptov, ktore tak vhodne pouzivas pre uspokojenie svojich najmilsich.
honestka
dakujem Slavka. Poklady nasich babiciek stoji zato "oprasit" a nanovo zverejnit. Vedeli zo skromnosti vytvorit zazraky a o chuti dnes mozeme len snivat.
Prijemnu pohodu pri priprave tvojich krasnych a dobrych zvykov a receptov, ktore tak vhodne pouzivas pre uspokojenie svojich najmilsich.
violeta
Zaujímavé cesto @honestka , ešte som sa s takým nestretla, robievam klasické kysnuté s rôznym plnením....Ďakujem za pripomenutie receptu, určite vyskúšam...
katko
veľmi dobrý koláč, mám ho vyskúšaný, a skúsila som aj na slaný spôsob. Slaná plnka: 1 tvaroh, 1 kyslá smotana, 2 vajcia, čierne korenie, vegeta, syr ( niva, bryndza, údený salámový syr) podľa chuti. Je veľmi dobrý. Ďakujem za pôvodný recept.
evinka2006
Dobrý deň. Tvaroznik bol koláč môjho detstva. Skúsila som ho dva krát piecť podľa Vášho receptu ale raz mi padol tvaroh dole a cesto zostalo hore a druhý krát mi tiež vytvorilo veľké bubliny v strede a tvaroh presunulo len do určitých častí. Neviete mi poradiť kde robím chybu?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia