Foto: honestka
Taketo tvarozniky piekla mama davno v nasej domacej vekej pekarenskej peci, kde sa ich zmestilo aj 30 plechov len tie boli okruhle. Pekavali sa na Zobraziť celý popisTaketo tvarozniky piekla mama davno v nasej domacej vekej pekarenskej peci, kde sa ich zmestilo aj 30 plechov len tie boli okruhle. Pekavali sa na svatby, alebo viaceri znamy si ich objednali takto piect pri slavnostnych dnoch. Boli fantasticke aj po niekolkych dnoch vzdy ked sa trosku prihriali a aj ked mi chut z drevom vyhrievanej pece dopredu chyba dodnes, vzdy si na nom pochutime aj z nasej plynovej rury.
príprava
na 170°C °C
Suroviny
Cesto: | |
1-1,5- pohara podla toho aka je muka sucha |
|
|
|
|
|
|
|
2,5 pohara |
|
Plnka tvarohova: | |
3/4 kg |
|
2 |
|
2 |
|
1 pohar |
|
1 balicek |
|
podla chuti |
|
Postup
-
1
Urobime si riedke kysnute cesto, ktore vylejeme na vymasteny a mukou vysypany plech a lahko ho rozotrieme na celu plochu. Pridame rozmiesanu tvarohovu napln a tuto roztrieme tak, aby nam ostali ciste okraje aspon 1 cm hrube.
- 2
Navrch postruhame tenke pruzky masla (ako vidno na obrazku a posypeme krystalovym cukrom). Vsetko nechame nakysnut na plechu asi 20 minut na teplom mieste. Plech dame do vyhriatej rury (170°C) a pecieme 30-40 minut.
- 3
Kolac je hotovy ak su okraje pekne zlatiste a tvaroh sadnuty, aj ked sa zda, ze je troska mokry. Tento vychladnutim stuhne dalej.
- 4
Pretoze u nas nemaju radi hrozienka, tak na mojom kolaci nevidite tieto dary slnka, ja osobne ich rada a tak si obycajne vzdy dam na kusok kolaca iba pre seba. Kolac je velmi jednoduchy na pripravu tym, ze nepotrebuje cas na osobitne kusnutia a valkanie cesta, je hotovy velmi rychlo. Taketo cesto robievam aj na kolac s cucoriedkami alebo slivkovy, ktory naviac posypem maslovou posypkou. Dobru chut!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Aj moja babicka sa narodia v r. 1870 a zomrela ked mala 100 rokov, takze tradicia z rozpravania je velmi bohata v nasej rodine, skoda, ze to nikto nezapisoval.
Pridávam aj foto, ako sa mi vydaril a ešte sa chcem opýtať, ty si dávala na aký veľký plech? Ja som dávala s rozmerom 36x26 cm a podľa cesta sa mi videlo že som mohla dať aj na menší, lebo tvoj podľa fotky sa mi vidí menší
/pridala som ti rcpt. na domaci sirup/. pozdravujem!
ked je upeceny tak ho mozete radsej posyat vanilkovym cukrom. dobru chut zelam a hojny a zdravy Novy Rok.
posielam pozdrav do dalekej cudziny...:-)chcem podakovať za tento jednoduchý-surovinami i postupom-koláč..dnes som ho upiekla..je to on-čo nám ho svokra pekávala desaťročia..hoci ešte žije-92 rokov-už nepečie-a má problémy spomenúť si na recept...hoc je 150 km daleko-vdaka tvojmu receptu je tu dnes akoby s nami..aký je ten svet malý...vdaka internetu a VARECHE-sme si blízki...želám všetko dobré z považia...moja úcta...:-))
áno-aj ja som rada-že som ho tu objavila..recept tak jednoduchý..chutný..temer bezprácny...
už som takto -myslím cesto-piekla opakovane..
všetkým radosť z koláčika želám...
som rada, ze jednudochost zaujala aj vasl, je to vynikajuci a rychly sposob pecenia kolacika.
Ja ho dnes robim s marhulami a drobenkou. a ked ostane aj prihriadty je enonuno.
dakujem!
Ja som zase pozabudla a dala som ho na väčší plech, ale to nevadí, je chuťovo výborný, ako od našej babky :-)
teraz som upiekla slivkový s drobenkou s týmto jednoduchým liatym cestom..pozdravujem zo Slovenska...máme krásne svieže slnečné ráno..
Prijemnu pohodu pri priprave tvojich krasnych a dobrych zvykov a receptov, ktore tak vhodne pouzivas pre uspokojenie svojich najmilsich.
Prijemnu pohodu pri priprave tvojich krasnych a dobrych zvykov a receptov, ktore tak vhodne pouzivas pre uspokojenie svojich najmilsich.