Starodávny tvarožník (fotorecept)

Autor receptu: honestka

Taketo tvarozniky piekla mama davno v nasej domacej vekej pekarenskej peci, kde sa ich zmestilo aj 30 plechov len tie boli okruhle. Pekavali sa na svatby, alebo viaceri znamy si ich objednali takto piect pri slavnostnych dnoch. Boli fantasticke aj po niekolkych dnoch vzdy ked sa trosku prihriali a aj ked mi chut z drevom vyhrievanej pece dopredu chyba dodnes, vzdy si na nom pochutime aj z nasej plynovej rury.

15 minút
príprava
30-40 minút
na 170°C °C

Suroviny

Postup

  1. Urobime si riedke kysnute cesto, ktore vylejeme na vymasteny a mukou vysypany plech a lahko ho rozotrieme na celu plochu. Pridame rozmiesanu tvarohovu napln a tuto roztrieme tak, aby nam ostali ciste okraje aspon 1 cm hrube.
  2. Navrch postruhame tenke pruzky masla (ako vidno na obrazku a posypeme krystalovym cukrom). Vsetko nechame nakysnut na plechu asi 20 minut na teplom mieste. Plech dame do vyhriatej rury (170°C) a pecieme 30-40 minut.
  3. Kolac je hotovy ak su okraje pekne zlatiste a tvaroh sadnuty, aj ked sa zda, ze je troska mokry. Tento vychladnutim stuhne dalej.
  4. Pretoze u nas nemaju radi hrozienka, tak na mojom kolaci nevidite tieto dary slnka, ja osobne ich rada a tak si obycajne vzdy dam na kusok kolaca iba pre seba. Kolac je velmi jednoduchy na pripravu tym, ze nepotrebuje cas na osobitne kusnutia a valkanie cesta, je hotovy velmi rychlo. Taketo cesto robievam aj na kolac s cucoriedkami alebo slivkovy, ktory naviac posypem maslovou posypkou. Dobru chut!