Jablkový koláč
Jablkový koláč

Starodávny hrnčekový jablkový koláč fotorecept

helena10 - bez fotkyhelena10, 13. júna 2022
Starodávny hrnčekový jablkový koláč (fotorecept)
Foto: helena10

Fajnovo chutí s pohárom dobrej kávy, čaju i mlieka.

Suroviny

Cesto:
3 ks malé (veľké 2 ks)
1 hrnček (200 ml)
1/2 bal.
1 hrnček
1 hrnček (alebo jogurt)
2,5 hrnčeka (mix s polohrubou)
1 bal.
štipka
Jablková náplň:
10 ks stredne veľké
4 PL
1/2 bal.
1,5 bal.
1/2 bal.
2 PL
3 PL mleté
2 PL (múka hrubá)
Na posypanie koláča:
Okrem toho:
 (na vymastenie plechu)
 (na posypanie plechu)




Postup

  1. 1

    Ešte z našich domácich jabĺk. Trochu upravený, lebo voľakedy sa piekol z domáceho kyslého mlieka, masla, vajec, jabĺk, s trochou strúhanky a bez citrónu, orechov, hrozienok,... Hrnček má objem 2 dl.

  2. 2

    Pripravím si najprv jablkovú náplň: Očistené jablká nastrúham a dochucujem cukrami, hrozienkami, mletými orechmi. Pridávam aj detskú krupicu, lebo sú šťavnaté.

  3. 3

    Cesto: Vyšľahám celé vajcia (sú malé, dávam 3 ks) s cukrami. (Ja som z kryštálového cukru odobrala 1 kopcovitú PL). Potom miešam metličkou ručne. Prilievam olej, kyslé mlieko (nemala som dosť, pridala som biely jogurt) a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipkou soli.

  4. 4

    Viac ako polovicu cesta nalejem na vymastený a posypaný plech 22 x 35 cm a dám predpiecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov asi na 10 - 12 minút. Kontrolujem, aby sa cesto neupieklo celkom. Pečte podľa svojej rúry.

  5. 5

    Napoly upečené cesto vyberám z rúry a na celé rozložím pripravenú jablkovú náplň. Na vrch jablkovej náplne rozotriem zostatok cesta.

    Starodávny hrnčekový jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vrátim do horúcej rúry piecť na 180 stupňov cca 25 - 28 minút. Kontrola špáradlom.

  7. 7

    Upečený vychladnutý koláč nakrájam a posypem práškovým cukrom. Dobrú chuť!

    Starodávny hrnčekový jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Testovacia vzorka išla dobrým susedom.

    Starodávny hrnčekový jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

haji
Pěkný, praktický receptík, jablkové koláče miluju a tento vypadá prudce jedle! Díky za sdílení, jsi šikovná! A dobrá hospodyňka. U nás nejvíc frčel tažený štrúdl, tatínek ho miloval a dokázal pro něj i jablka oloupat a nastrouhat, jen aby mu ho maminka upekla! Krásný nový týden!
helena10
@haji , srdečná vďaka za milý komentár, ktorý poteší.
Aj manžel je niekedy ochotný očistiť a nakrájať jablká (nie strúhať), ak treba na jablkový koláč, lebo ľúbi jablkové koláče... a aj iné 😀
Želám pekný deň na Moravu.🌞

zahra
Tak tento recept na klasiku sa mi nesmierne paci, lebo je bez valkania, co znamena menej prace a neporiadku a vysledok vynikajuci. Velke dakujem autorke.
helena10
@zahra , ďakujem za pochvalu. Teší ma, že sa Ti recept páči.
Rada sa delím s receptami a podľa vlastných skúseností s jednoduchými. Viem, že keď som chodila do roboty a deti boli malé, veľmi som takéto recepty ocenila... Potom trebalo piecť na internáty... A teraz tiež rada upečiem rýchlo, jednoducho a chutne, to, čo máme radi. Väčšinou si recepty upravím na polovičnú alebo menšiu formu.
Vyskúšaj, oplatí sa. Pekný deň.🌞


beatacsontosova
Je famózny! Za 2 dni sme ho 4 spraskali jak nič, pomaly "boje" o posledné kúsky 🙈 absolútne nič nemenit, presne to sedí, výška koláčik akurát do papulky a ta fantastická jemnosť! Môj poloviciak, inak velky fanúšik pité, zahlásil, že kľudne môžem robiť tento namiesto pité, že lepší jablkový ešte nejedol🥰
helena10
@beatacsontosova , veľmi ma teší, že si upiekla tento koláč u nás obľúbený (recept je možno starší ako ja) a hlavne, že vám veľmi chutil. Pozdravujem srdečne a nezabudni na repete.😉





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia