Staročeský povidloň fotorecept

mojack - fotkamojack, 11. mája 2014
Staročeský povidloň (fotorecept)
Foto: mojack

... tvarohová plnka je jednoduchá a bez masla. U nás dostal 1+

20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

230 g
100 g
500 ml
štipka
1/2 ks
5 ks
Ďalej potrebujeme:
150 - 200 g (povidla)
2 ks
1 ks
2 - 3 PL
500 g
podľa potreby na zriedenie
2 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vodu, soľ a tuk necháme prejsť varom a za stáleho miešania prisypávame muku, až uvaríme hustú kašu. Necháme trochu vychladiť a potom postupne zašľahávame vajíčka, nakoniec prášok do pečiva. Cesto rozotrieme do tenkej vrstvy na 2 plechy vyložené pečiacím papierom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C asi 15 -20 min bez otvárania, až má cesto ružovú farbu a naskočí ako venčeky. Dáme vychladiť.

    Staročeský povidloň (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si krém. Tvarohy zmiešame s 2 lyžicami práškového cukru a vanilkovým cukrom. Vmiešame vyšľahanú šľahačku spolu so stužovačom.

    Staročeský povidloň (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Jeden plát cesta potrieme povidlami s umom, ďalej rozotrieme tvarohový krém

    Staročeský povidloň (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a priložíme druhý plát cesta. Trochu pritlačíme a povrch posypeme práš. cukrom. Necháme odležať do druhého dňa. Dobrú chuť.

    Staročeský povidloň (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

49 komentárov k receptu
parádny tvarohový, také u nás môžu byť stále. Cesto poznám, robievam s ním tzv. Veľhory. Nabudúce dám túto plnku. Vdaka za tip.
Tak tento musí byť famózny, tá plnka vďaka tvarohu svieža, povidla k tomu... no jedna báseň. Ukladám, tiež veľmi rada vyskúšam. Ďakujem za skvelú inšpiráciu :)
k tým dvom šľahačkám, tuku v ceste, žĺtkoch, aj tvarohu, už naozaj maslo netreba:)
nepochybne je krásny, a vďaka tomu aj isto chutí….
afataga, malý preklep na konci slova :-(( , myslela som na tvarohovú plnku. Pridávala som to večer pri hokeji a asi bola napatá golová priležitosť a nielen hokejisti to pokazili ale aj ja .:-()
@mojack , jakživ som nejedla kombináciu odpaľovaného cesta s tvarohovo šľahačkovou plnkou a už vôbec nie so slivkovým lekvárom, som milo prekvapená, maškrta premaškrta je to, odporúčam každému túto kombináciu, aj cesto máš veľmi dobré, použijem na veterníky niekedy, lebo ho je viac, ako mám ja u seba, dokončila som ho pred hodinou, všetko vychladené už skladala a už sa aj nakladalo, cesto som pol na pol so špaldovou, do plnky zero a brezový cukor, výborný je, lekvár mám svoj ešte vianočný, prevoňaný, vdaka za recept, nepiekla som ho posledný krát



chcela by som sa opýtať, aký je tento parádny koláč, keď postojí 2 dni. chcem ho urobiť na 2 oslavy, no musím upiecť cesto vo štvrtok večer, naplniť v piatok večer a krájať sa bude jeden v sobotu, čo bude akurát 1 deň odležaný a druhý až v nedeľu. myslíte, že to bude OK? nemyslím, že by to mal byť problém, no pre istotu sa pýtam :-)
takže dostala som sa ku vyskúšaniu až dnes, oslava sa odložila.
cesto som dala asi na väčšie plechy, takže ho mám o dosť tenšie ako vy. piekla som ho včera a nocovalo jemne prikryté fóliou (nechala som ho trochu "dýchať", aby úplne nezvlhlo). dnes som plnila. keďže mám väčšie pláty, nevyšla mi tá plnka tak na vysoko ako vám, no vôbec to nevadí. po troch hodinkách som musela ochutnať, lebo mi to nedalo a je naozaj naozaj výborný. trochu som sa bála, či bude tá plnka dosť sladká, lebo sama osebe moc sladká nebola,ale s lekvárom som nešetrila a ešte ho zajtra pocukrujem, tak sa to krásne vyrovnalo.
ďakujem za recept a odporúčam vyskúšať aj ostatným. toto bolo moje prvé odpaľované cesto a vydarilo sa ukážkovo (max. 3mm hrubé, pekne zvlnené) :-)
Dakujem za komentarik.... gratulujem k prvému úspešnému úspechu s odpaľovaným cestom. Si šikovná ..tak nech chutí :-)))
@dogagaor , ja mám veterníkov, venčekov, banánikov, odpečených už 25 rokov, pečiem ich bez obáv a zábran, boli časy aj každý víkend, mám aj tu recept na karamelové veterníky, ja si cesto viem upraviť, aj tu pri povidloň som nedala hrubú múku, ale polohrubú a bez prášku do pečiva, cestu odpaľovanému rozumiem, viem, akú má mať konzistenciu a toto malo akú má mať a hlavne o čo mi išlo a prečo som to napísala, že je z 5 vajec a urobím viac veterníkov, ako z mojej dávky a nemusím moju dávku násobiť dvojmo, čiže z 8 vajec, ja mám zo 4 vajec a mávam tak 25 veterníkov, no len aj to je tu už málo niekedy, ked mladší syn objedná 11 ks, ved skúsim a prípadne aj napíšem, ako sa mi darilo
Takýto zákusok predávali v jednej kaviarni ako "jogurtový". Bol výborný, ten kontrast slivkového lekváru a sladkokyslej plnky bol úžasný, a vždy som mala podozrenie, že je tvarohový, čo sa teraz potvrdilo. :) Keďže kaviareň zatvorili a inde ho nedostať, som rada, že si ho môžem upiecť. Díki za rcp.
@mojack , piekla som ho dnes na plechu 34x38cm, cesto som nanášala na papier veľmi tenulinko, aj tak sa pekne nafúklo, je úplne skvelé. Plnka takisto, fajnová, použila som pod ňu marhuľový džem. Výborný zákusok z výborného receptu. Samozrejme, nevydržali sme do zajtra, plnka ešte nie je preto dosť stuhnutá:-) Ďakujem pekne.

Kukulienka71 milé od teba, že si priložila aj krásne foto. Dakujem. Dnes kávička už bola ale tomuto koláčiku ani ja neodolám....tvaroh mám a nič nebráni tomu aby som sa do toho pustila.

Pridaj komentár k receptu: