Staročeský bravčový jazyk (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Nie každý je ochotný jesť bravčové jazyky a podobné veci, ale ten kto to ochutnal Vám potvrdí, že je to veľmi jemné, delikátne a iste aj diétne mäso... ja som ho varila na Nový rok a všetci si pochvaľovali...

6
porcií
15 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. moje štyri jazyky vážili niečo málo cez kilo a varím ich v tlakovom hrnci, normálne sa varia aj 2-3 hodiny, v tlakáči stačí hodina, hovädzí, aj ten môžete použiť, sa varí dlhšie... do hrnca dáme všetky koreniny, med, kúsok zázvoru, soľ a koreňovú zeleninu (2 mrkvy, 1 petržlen a kúsok zeleru) nakrájanú na drobno, zalejeme vodou a necháme zovrieť, potom vložíme jazyky a varíme do mäkka... vody dajte len toľko, aby boli jazyky zaliate
  2. uvarené jazyky vyberieme a ihneď olúpeme z hrubej kože... je to hrubá práca a ja na ňu používam manžela... do ešte horúceho vývaru vložíme rožky a necháme ich rozmočiť
  3. keď sú rožky rozmočené vývar prepasírujeme alebo ho rozmixujeme, nezabudnite ale vybrať všetky koreniny alebo ich rovno varte v čajítku alebo v gáze ušetríte si robotu...
  4. prepasírovaný alebo rozmixovaný vývar privedieme do varu... v smotane rozhabarkujeme žĺtky, vlejeme do vriacej omáčky, povaríme len toľko čo zabubloce a hneď odstavíme... ak treba dosolíme
  5. ošúpaný jazyk nakrájame a môžeme servírovať
  6. plátky jazyka preliate omáčkou posypané čerstvým strúhaným chrenom a opraženými mandľovými lupienkami podávame s chlebom
  7. alebo knedľou
  8. a pre tých ktorí z akýchkoľvek dôvodov držia diétu pripravíme jednoduchý šalát s jablkom, jablkovým chrenom a s tenkými plátkami studeného jazyka
  9. no a aký by to bol začiatok nového roka bez šošovicovej polievky... tak nech máme toľko peňazí ako šošovice na tanieri ale hlavne nech sme zdraví a nech nám to varí :-)