Srbské čevapčiči fotorecept

pusta - fotkapusta, 13. júna 2013
Srbské čevapčiči (fotorecept)
Foto: pusta

Čevapčiči je veľmi obľúbené jedlo v Srbsku, pôvodný recept na čevapčiči pochádza z Turecka, odkiaľ sa rozšíril do krajín Balkánu. V Srbsku sa najčastejšie pripravuje z mletého jahňacieho mäsa, ale v Bosne z teľacieho a bravčového mäsa v pomere 4:2, inde ako mix hovädzieho a bravčového mäsa, sú však oblasti, kde iba z bravčového. Korenenie má tiež svoje odlišnosti, aj od domu k domu sa môže líšiť, je viac variant, čevapčiči je obľúbené aj u nás a v iných krajinách.

4
porcie
12 hodín minút
príprava
10 minút
na 90 - 100 °C

Suroviny

600 g
podľa chuti
1 čl
1 čl
3 strúčiky
4 ks
4 ks
4 ks
2 - 3 PL
podľa chuti
podľa potreby
600 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Očistila som cesnak.

    Srbské čevapčiči (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misy som dala mleté mäso, soľ, mletú papriku, čerstvo mleté čierne korenie a prelisovaný cesnak. Vajce sa do Čevapčiči nikdy nedáva!!!

    Srbské čevapčiči (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Všetko som dôkladne spracovala s malým množstvom studenej vody na jednoliate tvarovateľné mäsové cesto, ktoré som odložila na 12 hodín odpočívať do chladničky, ešte lepšie je odložiť ho na 24 hodín, lepšie sa odleží a prepoja všetky chute.

    Srbské čevapčiči (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zo zmesi som tvarovala ľahko polejovanými rukami šúlky o dĺžke asi 8 cm a priemere asi 3 cm.

    Srbské čevapčiči (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cibuľu som pokrájala na kolieska.

    Srbské čevapčiči (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravila som si papriku a paradajky, na tanieri mám zvyšnú cibuľu a cesnak, ktoré použijem do vrenia inde.

    Srbské čevapčiči (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Paradajky aj papriky som pokrájala na kolieska.

    Srbské čevapčiči (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zemiaky som pokrájala na kolieska.

    Srbské čevapčiči (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Uvarila som ich vo vriacej osolenej vode do mäkka - asi 10 minút, vtedy som zároveň na rozpálenej olejom jemne vymazanej grilovacej panvici grilovala čevapčiči z každej strany pekne do hneda - tiež asi 10 minút. toto som zabudla odfotiť. Môžete použiť aj panvicu so silným dnom, ešte lepšie ak máte možnosť grilovať vonku na grile nad pahrebou z dreveného uhlia.

    Srbské čevapčiči (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na tanier som naložila Čevapčiči, obložila som ho cibuľou, paprikou, horčicou a uvarené zemiaky som pomastila chutným výpekom. čevapčiči sa podáva v Srbsku najčastejšie s Pita chlebom, ale aj s čerstvým domácim chlebom. Vždy sa obloží množstvom čerstvej zeleniny.

    Srbské čevapčiči (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

gabriele
paradny recept...popis...fotopostup...priloha...az sa mi slinky zbiehaju...ja tam este davam tu stipku sody ako do pljeskavic...a cesnacik iba jeden na toto mnozstvo masa...ale ako pises...dom od domu ine chute a malinko iny recept ...vrele odporucam...naozaj vyborny tip na vikendovu grilovacku :)
borek
Jehňátko nemám, může být hovězí, že?
pusta
@gabrielle , tiež som rozmýšľala o pridaní soda-bicarbony, len som nechcela zo srbského čevapčiči spraviť svoju verziu, resp pljeskavicu inak tvarovanú a korenenú :-)
ešte som uvažovala o pridaní štipľavej papriky, tá by tam kľudne mohla byť.
dakujem za tvoje pekné hodnotenie, vážim si to.
áno je to výborné na víkendovú grilovačku.
pusta
@borek ,
kľudne použi hovädzie mäso, napokon je to recept pôvodne z Turecka.
osobne by som použila mix hovädzie - bravčové v pomere 4:2, ale spokojne si sprav podľa seba. niekde hotové šúľky mäsa pred grilovaním ešte obaľujú v strúhanke, aby na povrchu chrumkavejšie, inde grilujú kratšie, aby stred zostal vnútri ružový. ako @gabrielle poradila, môžeš pridať i soda-bicarbonu asi 1 CL na toto množstvo mäsa, variant je naozaj veľa-
dakujem za zastavenie.
pusta
@lucynka , akosi vždy sa strafím do tvojej chute :-) alebo máme veľmi podobné. vidíš, máš dobrý tip na víkend teraz :-) tam u vás jahňacie vôbec nie je problém :-)
dakujem.
medovnicek
moje najzamilovanejšie jedlo zo školskej jedálne, vďaka za pripomenutie skvelej chuti
mesiar50
Perfektné jedlo si navarila kedves Ibyke.
Pozdravujem z nizozemia
pusta
@mesiar50 , - kedves Lacikám,
máš pravdu, je to perfektné jedlo.
dakujem za pochvalu a pozdravujem do NL.
frezia
Nemam co dodat,vsetko tu uz povedali,ukladam.
pusta
@frezia , som rada, že sa ti páčia, iteší ma, že si si uložila rp do kk.
dakujem.
sracz
... tak týmto rcp si milá @pusta "šplhneš" u mojej dcérky Angeliky! Vyváral som jej aj "slávičie jazýčky so šľahačkou" a rád, ale prečo si ona vybrala práve čevapčiči, podnes mi je záhadou! Ďakujem a "már is" kopírujem link tohoto rcp a uložím jej ho ako chat do Skype! Pekný weekend a pri opaľovaní používaj aspoň "12" filter!
pusta
milý @sracz - ferikém drágam, rada si šplhnem u tvojej milej dcérenky :-) pozdravujem ju srdečne.
môj dobrý otec hovorieval, že facky a bozky chutia rozlične. kinek a pap, kinek a papné? proti gustu žiaden dišputát :D
dakujem.
pusta
@frezia , ty tiež pridávaš úžasné recepty :-) to je vzájomné.
dakujem.
janadelfi
Recept odkladám, jahňacie pozriem ešte v mrazáku ak nebude, urobím na jeseň po zabíjačke našich jahniatok....
ariela6
Pusta zase velmi dobry recept si pridala ukladam zide sa ked budeme grilovat na zahrade dik pa

Zaujímavé video z archívu TV Varecha