Foto: pusta
Čevapčiči je veľmi obľúbené jedlo v Srbsku, pôvodný recept na čevapčiči pochádza z Turecka, odkiaľ sa rozšíril do krajín Balkánu. V Srbsku sa najčastejšie Zobraziť celý popisČevapčiči je veľmi obľúbené jedlo v Srbsku, pôvodný recept na čevapčiči pochádza z Turecka, odkiaľ sa rozšíril do krajín Balkánu. V Srbsku sa najčastejšie pripravuje z mletého jahňacieho mäsa, ale v Bosne z teľacieho a bravčového mäsa v pomere 4:2, inde ako mix hovädzieho a bravčového mäsa, sú však oblasti, kde iba z bravčového. Korenenie má tiež svoje odlišnosti, aj od domu k domu sa môže líšiť, je viac variant, čevapčiči je obľúbené aj u nás a v iných krajinách.
porcie
príprava
na 90 - 100 °C
Suroviny
600 g |
|
podľa chuti |
|
1 čl |
|
1 čl |
|
3 strúčiky |
|
4 ks |
|
4 ks |
|
4 ks |
|
2 - 3 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby |
|
600 g |
|
Postup
-
1
Očistila som cesnak.
-
2
Do misy som dala mleté mäso, soľ, mletú papriku, čerstvo mleté čierne korenie a prelisovaný cesnak. Vajce sa do Čevapčiči nikdy nedáva!!!
-
3
Všetko som dôkladne spracovala s malým množstvom studenej vody na jednoliate tvarovateľné mäsové cesto, ktoré som odložila na 12 hodín odpočívať do chladničky, ešte lepšie je odložiť ho na 24 hodín, lepšie sa odleží a prepoja všetky chute.
-
4
Zo zmesi som tvarovala ľahko polejovanými rukami šúlky o dĺžke asi 8 cm a priemere asi 3 cm.
-
5
Cibuľu som pokrájala na kolieska.
-
6
Pripravila som si papriku a paradajky, na tanieri mám zvyšnú cibuľu a cesnak, ktoré použijem do vrenia inde.
-
7
Paradajky aj papriky som pokrájala na kolieska.
-
8
Zemiaky som pokrájala na kolieska.
-
9
Uvarila som ich vo vriacej osolenej vode do mäkka - asi 10 minút, vtedy som zároveň na rozpálenej olejom jemne vymazanej grilovacej panvici grilovala čevapčiči z každej strany pekne do hneda - tiež asi 10 minút. toto som zabudla odfotiť. Môžete použiť aj panvicu so silným dnom, ešte lepšie ak máte možnosť grilovať vonku na grile nad pahrebou z dreveného uhlia.
-
10
Na tanier som naložila Čevapčiči, obložila som ho cibuľou, paprikou, horčicou a uvarené zemiaky som pomastila chutným výpekom. čevapčiči sa podáva v Srbsku najčastejšie s Pita chlebom, ale aj s čerstvým domácim chlebom. Vždy sa obloží množstvom čerstvej zeleniny.
ešte som uvažovala o pridaní štipľavej papriky, tá by tam kľudne mohla byť.
dakujem za tvoje pekné hodnotenie, vážim si to.
áno je to výborné na víkendovú grilovačku.
kľudne použi hovädzie mäso, napokon je to recept pôvodne z Turecka.
osobne by som použila mix hovädzie - bravčové v pomere 4:2, ale spokojne si sprav podľa seba. niekde hotové šúľky mäsa pred grilovaním ešte obaľujú v strúhanke, aby na povrchu chrumkavejšie, inde grilujú kratšie, aby stred zostal vnútri ružový. ako @gabrielle poradila, môžeš pridať i soda-bicarbonu asi 1 CL na toto množstvo mäsa, variant je naozaj veľa-
dakujem za zastavenie.
áno skvelý obedík a výborný víkendový tip na grilovanie.
dakujem za uznanie.
dakujem.
Pozdravujem z nizozemia
dakujem.
máš pravdu, je to perfektné jedlo.
dakujem za pochvalu a pozdravujem do NL.
dakujem.
môj dobrý otec hovorieval, že facky a bozky chutia rozlične. kinek a pap, kinek a papné? proti gustu žiaden dišputát :D
dakujem.
dakujem.