Srbské čevapčiči (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Čevapčiči je veľmi obľúbené jedlo v Srbsku, pôvodný recept na čevapčiči pochádza z Turecka, odkiaľ sa rozšíril do krajín Balkánu. V Srbsku sa najčastejšie pripravuje z mletého jahňacieho mäsa, ale v Bosne z teľacieho a bravčového mäsa v pomere 4:2, inde ako mix hovädzieho a bravčového mäsa, sú však oblasti, kde iba z bravčového. Korenenie má tiež svoje odlišnosti, aj od domu k domu sa môže líšiť, je viac variant, čevapčiči je obľúbené aj u nás a v iných krajinách.

4
porcie
12 hodín minút
príprava
10 minút
na 90 - 100 °C

Postup

  1. Očistila som cesnak.
  2. Do misy som dala mleté mäso, soľ, mletú papriku, čerstvo mleté čierne korenie a prelisovaný cesnak. Vajce sa do Čevapčiči nikdy nedáva!!!
  3. Všetko som dôkladne spracovala s malým množstvom studenej vody na jednoliate tvarovateľné mäsové cesto, ktoré som odložila na 12 hodín odpočívať do chladničky, ešte lepšie je odložiť ho na 24 hodín, lepšie sa odleží a prepoja všetky chute.
  4. Zo zmesi som tvarovala ľahko polejovanými rukami šúlky o dĺžke asi 8 cm a priemere asi 3 cm.
  5. Cibuľu som pokrájala na kolieska.
  6. Pripravila som si papriku a paradajky, na tanieri mám zvyšnú cibuľu a cesnak, ktoré použijem do vrenia inde.
  7. Paradajky aj papriky som pokrájala na kolieska.
  8. Zemiaky som pokrájala na kolieska.
  9. Uvarila som ich vo vriacej osolenej vode do mäkka - asi 10 minút, vtedy som zároveň na rozpálenej olejom jemne vymazanej grilovacej panvici grilovala čevapčiči z každej strany pekne do hneda - tiež asi 10 minút. toto som zabudla odfotiť. Môžete použiť aj panvicu so silným dnom, ešte lepšie ak máte možnosť grilovať vonku na grile nad pahrebou z dreveného uhlia.
  10. Na tanier som naložila Čevapčiči, obložila som ho cibuľou, paprikou, horčicou a uvarené zemiaky som pomastila chutným výpekom. čevapčiči sa podáva v Srbsku najčastejšie s Pita chlebom, ale aj s čerstvým domácim chlebom. Vždy sa obloží množstvom čerstvej zeleniny.