Foto: srnka77
Sú to vlastne slané tvarohové koláče, takto sa u nás volajú. Ako dieťa som ich neľúbila, babka pre nás deti namiesto nich vždy spravila Zobraziť celý popisSú to vlastne slané tvarohové koláče, takto sa u nás volajú. Ako dieťa som ich neľúbila, babka pre nás deti namiesto nich vždy spravila pár osúchov posypaných cukrom alebo makom a cukrom. Ale už som veľká a teraz mi veľmi chutia – za studena sú náramne osviežujúce. Oplatí sa ich spraviť viac, aby sa toho „za studena“ vôbec dožili :)
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Najprv si pripravíme svoje osvedčené kysnuté cesto – ja som si v poslednej dobe zvykla robiť ho podľa tohto receptu, s jedným vajíčkom: http://varecha.pravda.sk/recepty/kysnute-cesto-na-cokolvek/30244-recept.html. Plne mi vyhovuje, len dávam trošičku viac múky. Spravila som si teda cesto z kila aj niečo, z polovice budú osúchy.
-
2
Cesto mierne rozvaľkáme a pri hrúbke asi 1 cm vykrajujeme kolieska. Tie rozvaľkáme a/alebo prstami vytiahneme na posúchy hrubé cca 3 – 5 mm, ktoré ukladáme na pomastený plech (alebo plech vyložený papierom na pečenie) a necháme chvíľu podkysnúť. Na veľkosti posúchov príliš nezáleží. Ja ich robievam o niečo väčšie než bývajú bežné tvarohové koláče, ale robila som už aj také dukátiky, boli veľmi chutné – ideálne na párty či k vínku.
-
3
Pred pár dňami som robila domáci tvaroh, teraz sa mi hodí. Pre pikantnejšiu chuť som pridala aj trochu bryndze, ale keď bryndzu nemám, použijem samotný tvaroh. Uvedená hmotnosť a množstvo jednotlivých surovín je orientačné.
-
4
Do tvarohu pridáme pretreté zemiaky, soľ, mleté čierne korenie, hojne posekanej kôprovej vňate (čerstvej alebo mrazenej) a cibuľku usmaženú na oleji. Už nemám starú cibuľu, tak som obetovala zopár mladých cibuliek, samozrejme s cíbikmi. Korením a kôprom nešetríme, množstvo soli prispôsobíme podľa toho, či je v zmesi aj bryndza alebo nie. Celkovo by plnka mala byť chuťovo výraznejšia, nie mdlá. Masu dobre premiešame.
-
5
Na pripravené posúchy lyžicou nanesieme plnku, pričom ju trocha „načechríme“ (to znamená neuťapkávame) a nechávame asi 1 cm voľný okraj. Na plnku lyžičkou opatrne rozotrieme trochu kyslej smotany (na spodných troch na fotke je už smotana, ostatné sú ešte bez). Smotana sa inak môže zamiešať aj priamo do plnky. Ja však uprednostňujem svoj postup, lebo takto sa plnka zbytočne nerozteká a so smotanou navrchu vyzerajú posúchy zaujímavejšie.
-
6
Okraje potrieme olejom a posúchy dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na približne 25 minút.A
-
7
Pokračujeme a pripravíme si zvyšné posúchy. Nemala som tentoraz veľmi čas sa s tým zabávať, tak som spravila už len jeden veľký na celý plech. Mala som čo robiť, aby som ho uchránila pred hladoškou :)
-
8
Z cesta mi ostala polovica, ktorú som rozdelila na dve časti, každú premiesila a šup s nimi do mrazničky. Nabudúce akoby som našla – na hocijaký slaný koláč, pizzu a pod.
-
9
Upečené posúchy na pár minút ihneď prikryjem papierovými obrúskami, aby príliš nevyschli. Načo špiniť utierku... a servítky dám do kompostu.
-
10
Hotové správové osúchy. Tieto sa vychladnutia nedočkali, padli za obeť hneď za čerstva. Ak mám čas a dostatok surovín, spravím aj z dvoch dávok a vychladnuté si nabalíčkujem do mrazničky. Po rozmrazení sú takmer ako čerstvé.
-
11
Aj ten na celom plechu vyzerá dobre. Po prepočítaní mi vyšlo, že z uvedených množstiev by malo vyjsť posúchov približne za 3 plechy zvyčajnej veľkosti. Ja mám rúru širokú 60 cm, takže aj väčšie plechy než je bežné. Mne teda vyšiel jeden plech posúchov a jeden plech vcelku.
-
12
A konečne sa dočkala aj herečka :)
@bubaya : Tá plnka sa volá „správa“, ale prečo, to neviem... skúsim ešte prezistiť miestnu etymológiu ;-)
Priznávam sa bez mučenia, keď ste ma takto odhalili... ja som vlastne len fotila ;-)
Len som tak čumela na to množstvo tvojich inšpiratívnych receptov... postupne si ich veľmi rada prejdem a určite nie jeden vyskúšam!
Ďakujem a nech sa vám vydaria! :)