Správové osúchy (fotopostup)

srnka77 - fotkasrnka77, 6. júna 2015
Správové osúchy (fotopostup)
Foto: srnka77

Sú to vlastne slané tvarohové koláče, takto sa u nás volajú. Ako dieťa som ich neľúbila, babka pre nás deti namiesto nich vždy spravila Zobraziť celý popisSú to vlastne slané tvarohové koláče, takto sa u nás volajú. Ako dieťa som ich neľúbila, babka pre nás deti namiesto nich vždy spravila pár osúchov posypaných cukrom alebo makom a cukrom. Ale už som veľká a teraz mi veľmi chutia – za studena sú náramne osviežujúce. Oplatí sa ich spraviť viac, aby sa toho „za studena“ vôbec dožili :)

60 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
500 g
3-4 ks v šupke uvarené
2 ks väčšia
1 téglik
 nasekaný




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme svoje osvedčené kysnuté cesto – ja som si v poslednej dobe zvykla robiť ho podľa tohto receptu, s jedným vajíčkom: http://varecha.pravda.sk/recepty/kysnute-cesto-na-cokolvek/30244-recept.html. Plne mi vyhovuje, len dávam trošičku viac múky. Spravila som si teda cesto z kila aj niečo, z polovice budú osúchy.

    Správové osúchy (fotopostup) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto mierne rozvaľkáme a pri hrúbke asi 1 cm vykrajujeme kolieska. Tie rozvaľkáme a/alebo prstami vytiahneme na posúchy hrubé cca 3 – 5 mm, ktoré ukladáme na pomastený plech (alebo plech vyložený papierom na pečenie) a necháme chvíľu podkysnúť. Na veľkosti posúchov príliš nezáleží. Ja ich robievam o niečo väčšie než bývajú bežné tvarohové koláče, ale robila som už aj také dukátiky, boli veľmi chutné – ideálne na párty či k vínku.

    Správové osúchy (fotopostup) - obrázok 2
  3. 3

    Pred pár dňami som robila domáci tvaroh, teraz sa mi hodí. Pre pikantnejšiu chuť som pridala aj trochu bryndze, ale keď bryndzu nemám, použijem samotný tvaroh. Uvedená hmotnosť a množstvo jednotlivých surovín je orientačné.

    Správové osúchy (fotopostup) - obrázok 3
  4. 4

    Do tvarohu pridáme pretreté zemiaky, soľ, mleté čierne korenie, hojne posekanej kôprovej vňate (čerstvej alebo mrazenej) a cibuľku usmaženú na oleji. Už nemám starú cibuľu, tak som obetovala zopár mladých cibuliek, samozrejme s cíbikmi. Korením a kôprom nešetríme, množstvo soli prispôsobíme podľa toho, či je v zmesi aj bryndza alebo nie. Celkovo by plnka mala byť chuťovo výraznejšia, nie mdlá. Masu dobre premiešame.

    Správové osúchy (fotopostup) - obrázok 4
  5. 5

    Na pripravené posúchy lyžicou nanesieme plnku, pričom ju trocha „načechríme“ (to znamená neuťapkávame) a nechávame asi 1 cm voľný okraj. Na plnku lyžičkou opatrne rozotrieme trochu kyslej smotany (na spodných troch na fotke je už smotana, ostatné sú ešte bez). Smotana sa inak môže zamiešať aj priamo do plnky. Ja však uprednostňujem svoj postup, lebo takto sa plnka zbytočne nerozteká a so smotanou navrchu vyzerajú posúchy zaujímavejšie.

    Správové osúchy (fotopostup) - obrázok 5
  6. 6

    Okraje potrieme olejom a posúchy dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na približne 25 minút.A

    Správové osúchy (fotopostup) - obrázok 6
  7. 7

    Pokračujeme a pripravíme si zvyšné posúchy. Nemala som tentoraz veľmi čas sa s tým zabávať, tak som spravila už len jeden veľký na celý plech. Mala som čo robiť, aby som ho uchránila pred hladoškou :)

    Správové osúchy (fotopostup) - obrázok 7
  8. 8

    Z cesta mi ostala polovica, ktorú som rozdelila na dve časti, každú premiesila a šup s nimi do mrazničky. Nabudúce akoby som našla – na hocijaký slaný koláč, pizzu a pod.

    Správové osúchy (fotopostup) - obrázok 8
  9. 9

    Upečené posúchy na pár minút ihneď prikryjem papierovými obrúskami, aby príliš nevyschli. Načo špiniť utierku... a servítky dám do kompostu.

    Správové osúchy (fotopostup) - obrázok 9
  10. 10

    Hotové správové osúchy. Tieto sa vychladnutia nedočkali, padli za obeť hneď za čerstva. Ak mám čas a dostatok surovín, spravím aj z dvoch dávok a vychladnuté si nabalíčkujem do mrazničky. Po rozmrazení sú takmer ako čerstvé.

    Správové osúchy (fotopostup) - obrázok 10
  11. 11

    Aj ten na celom plechu vyzerá dobre. Po prepočítaní mi vyšlo, že z uvedených množstiev by malo vyjsť posúchov približne za 3 plechy zvyčajnej veľkosti. Ja mám rúru širokú 60 cm, takže aj väčšie plechy než je bežné. Mne teda vyšiel jeden plech posúchov a jeden plech vcelku.

    Správové osúchy (fotopostup) - obrázok 11
  12. 12

    A konečne sa dočkala aj herečka :)

    Správové osúchy (fotopostup) - obrázok 12

Diskusia k receptu

tiginko
pekne podaný recept aj s krásnou ochutnávačkou :-)
mariamka
nemam rada recepty s dlhym postupom. :).,, ale tento som docitala dokonca, pekna praca, & "zapasnicka" :)
radost
tak toto tu ale vonia..láskou..domovom..odkukám..:-)
luss44
parádne ich máš, pomocníčka na jednotku :)
marika21
Pekné, chutné, takéto koláčiky na slano aj sladko sú vynikajúce. KK5*
evusik
pekný recept, pekne popísaný aj odfotený, aj šikovná pomocníčka - čo si napiekla to si aj zjedla :-)
gitka61
Pekna praca robievam tieto kolaciky na slano ,hlavne ku kyslej polievke.Su vyborne aj bez plnky potriem kacacou mastou osolim a pozatacam.Teraz je sezona koprova takze treba to vyuzit.Krasne fotky aj dobry popis.*****:-)
bubaya
Krásna prezentácia, dokonca s modelkou!!!! Vyzerá to veľmi dobre, večer budem piecť chlieb, tak si urobím zo dva osúchy na koštovku. Nevieš, prečo sa volajú správové? to by ma zaujímalo.
havino
ja takéto rada a tá malá herečka nemá chybu, aj ja by brala takú vnučku už na vytlačanie cesta a jedenia taktiež
srnka77
Ďakujem veľmi pekne za pochvaly, potešili!! (aj modelku :) )
@bubaya : Tá plnka sa volá „správa“, ale prečo, to neviem... skúsim ešte prezistiť miestnu etymológiu ;-)
elixir
Cesminka, priznaj sa, že piekla dcérka a ty si bola pomocníčka. :) Veľmi pekný recept. :)
srnka77
:-)
Priznávam sa bez mučenia, keď ste ma takto odhalili... ja som vlastne len fotila ;-)
srnka77
@elixir , oh, cítim sa veľmi poctená, si mojím prvým fanúšikom!! :-)
Len som tak čumela na to množstvo tvojich inšpiratívnych receptov... postupne si ich veľmi rada prejdem a určite nie jeden vyskúšam!
janger
Pekny recept....a zlate dievcatko - pomocnicka :-).
ywett
máš peknučkú a šikovnú pomocníčku, osúchy sa vám krásne vydarili :)
deria
tak toto určite vyskúšam pre návštevy. Páči sa mi aj nápad "akoby som našla" s mrazením cesta :)
srnka77
Veľmi pekne ďakujem za všetky uloženia! Zistila som, že tento recept sa tesne zmestil do rebríčka TOP 15 najukladanejších receptov za mesiac jún v kategórii nesladkých jedál...
Ďakujem a nech sa vám vydaria! :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia