Špenátový koláč

Špenátovo-bryndzové taštičky so slaninou

Autor receptu: redakcia

30 minút
príprava
20-25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. V suchej panvici na miernom plameni „zatiahneme“ špenát, ktorý potom vymixujeme s bryndzou.
  2. Slaninu nakrájame na malé kocky a začneme na sucho restovať, kým nepustí trocha tuku. Po chvíli pridáme najemno nakrájanú cibuľu s cesnakom a restujeme do sklovita. Pridáme do vymixovanej bryndze so špenátom a dobre premiešame, dochutíme soľou a čiernym korením.
  3. Vyvaľkaný plát lístkového cesta (použijeme kupované) rozprestrieme, okraje plátu odrežeme - použijeme ich neskôr. Plátu potom nakrájame na štvorce alebo obdĺžniky. Do stredu každého dáme cca polievkovú lyžicu bryndzovej zmesi, kraje cesta potrieme vodou a na plnku môžeme dať ešte kúsky slaniny.
  4. Vyrezanými zvyškami okrajov cesta oblepíme koláče po obvode. To zaručí, že boky pekne vyrastú a bryndzová zmes nevytečie.
  5. Cesto potrieme vaječným žĺtkom a pečieme pri 200 °C cca 20–25 minút.