Špaldový chlieb z domácej pekárne

xxx4823 - fotkaxxx4823, 15. januára 2014 9:30
Ďalšie recepty »
Špaldový chlieb z domácej pekárneFoto: xxx4823

Tento vynikajúci a jednoduchý chlieb, ktorý je primerane mäkký, vláčny, vlhký a nezapácha po kvasniciach v domácej pekárni pečiem pravidelne. Použil som mierne pozmenený recept od @Iva63 http://varecha.pravda.sk/recepty/chlebik-celozrnny-fotorecept/36228-recept.html za inšpiráciu ďakujem.

20 min
príprava
80 min
tepelná úprava

Suroviny

Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Do misky nalejeme 250 ml teplej vody, rozpustíme v nej lyžičku cukru a sušené droždie. Necháme na teplom mieste minimálne 10 minút.

  2. 2

    Do nádoby na pečenie z domácej pekárne nasypeme polovicu múky, nalejeme rozpustené droždie a prilejeme zvyšnú teplú vodu. Nasypeme druhú polovicu múky.

  3. 3

    Na panvici si nasucho opečieme slnečnicové a tekvicové semená a taktiež píniové orechy, pokiaľ zvolíte iné semená, nie je treba ich opekať (napríklad ľan nepríjemne vylietava z panvice).

  4. 4

    Semená pridáme do nádoby na miesenie spolu so soľou, olejom a octom. Ja som pridal k opečeným semenám aj sezam, ľan a lyžicu semien chia.

  5. 5

    Nádobu vložíme do pekárne a zapneme na program "Rýchly", ktorý u mňa trvá 1 hodinu a 20 minút (10 min. miesenie, 10 kysnutie a 1 hod. pečenie).

  6. 6

    Po domiesení cesta (asi keď nám pekáreň ukazuje že zostáva 60-55 min.) rýchlo otvoríme pekáreň a cesto posypeme slnečnicou, ľanom, sezamom a kľudne aj tekvicovými semenami.

  7. 7

    Po dopečení necháme chlieb vo forme a vrch potrieme slanou vodou. Necháme ďalších 10 min. v pekárni.

  8. 8

    Po desiatich minútach chlieb opatrne vyklopíme (aby nám neopadali semienka) a necháme na mriežke úplne vychladnúť. Podávame kedykoľvek a kdekoľvek :) Ďakujem Vám za prečítanie receptu a ak ste sa ním inšpirovali, taktiež Vám prajem dobrú chuť! :) Edit: Pridávam obrázok chlebu v priereze :)

    Špaldový chlieb z domácej pekárne - obrázok 8
Recept je zaradený do tagov:




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist