Špaldový chlieb z domácej pekárne

xxx4823 - fotkaxxx4823, 15. januára 2014
Špaldový chlieb z domácej pekárne
Foto: xxx4823

Tento vynikajúci a jednoduchý chlieb, ktorý je primerane mäkký, vláčny, vlhký a nezapácha po kvasniciach v domácej pekárni pečiem pravidelne. Použil som mierne pozmenený recept od @Iva63 http://varecha.pravda.sk/recepty/chlebik-celozrnny-fotorecept/36228-recept.html za inšpiráciu ďakujem.

20 minút
príprava
80 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
250 g
550 ml
1 PL
3/4 bal.
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do misky nalejeme 250 ml teplej vody, rozpustíme v nej lyžičku cukru a sušené droždie. Necháme na teplom mieste minimálne 10 minút.

  2. 2

    Do nádoby na pečenie z domácej pekárne nasypeme polovicu múky, nalejeme rozpustené droždie a prilejeme zvyšnú teplú vodu. Nasypeme druhú polovicu múky.

  3. 3

    Na panvici si nasucho opečieme slnečnicové a tekvicové semená a taktiež píniové orechy, pokiaľ zvolíte iné semená, nie je treba ich opekať (napríklad ľan nepríjemne vylietava z panvice).

  4. 4

    Semená pridáme do nádoby na miesenie spolu so soľou, olejom a octom. Ja som pridal k opečeným semenám aj sezam, ľan a lyžicu semien chia.

  5. 5

    Nádobu vložíme do pekárne a zapneme na program "Rýchly", ktorý u mňa trvá 1 hodinu a 20 minút (10 min. miesenie, 10 kysnutie a 1 hod. pečenie).

  6. 6

    Po domiesení cesta (asi keď nám pekáreň ukazuje že zostáva 60-55 min.) rýchlo otvoríme pekáreň a cesto posypeme slnečnicou, ľanom, sezamom a kľudne aj tekvicovými semenami.

  7. 7

    Po dopečení necháme chlieb vo forme a vrch potrieme slanou vodou. Necháme ďalších 10 min. v pekárni.

  8. 8

    Po desiatich minútach chlieb opatrne vyklopíme (aby nám neopadali semienka) a necháme na mriežke úplne vychladnúť. Podávame kedykoľvek a kdekoľvek :) Ďakujem Vám za prečítanie receptu a ak ste sa ním inšpirovali, taktiež Vám prajem dobrú chuť! :) Edit: Pridávam obrázok chlebu v priereze :)

    Špaldový chlieb z domácej pekárne - obrázok 8

Diskusia k receptu

25 komentárov k receptu
Chlieb vyzerá zaujímavo, škoda, že si nepriložil foto v reze. Ja by som sa dosť obávala toho krátkeho programu, ale čo už, môžem vyskúšať.
A ešte som chcela - prosím upresni 3/4 balenie sušeného droždia - v obchodoch je dostať balenie na 500 gramov aj na 1000 gramov múky a to je dosť veľký rozdiel. Ja na chlieb používam "lastovičkové" droždie, to je práve tých 10 gramov na kilo múky, ale jedno balenie nám vystačí asi tak na 8 chlebov.
Ja sa tiež obávam toho krátkeho programu "rýchly" , lebo mi s ním ešte doteraz nič nevyšlo. Možno vyskúšam najprv na základnom programe a druhý chlieb na tom rýchlom - mám pekáreň Tefal tam trvá rýchly biely 1:45, rýchly celozrnný 2:04, a pekareň BMS10 1:40
@marikafil Fotku v reze pošlem, keď sa dostanem domov. Priznám sa, že iný program som na tomto recepte ešte neskúšal, ale na rýchlom je to podľa mňa úplne postačujúce. Mám pekáreň Moulinex Home Bread XXL.
Používam 10g balíček droždia, z ktorého odoberiem asi 8-7gramov. Neviem presne, vždy to robím od oka :)
@dalmatinka Ako som už napísal, chlieb nie je surový ani po rýchlom programe a narastie prekvapivo rýchlo. :)
@gabi58 Áno, máte pravdu, chlieb kysne aj počas pečenia.
vyzerá to úplne božsky, ďakujem za inšpiráciu! Najmä tip, že nechať kvasnice chvíľu postáť, ja všetko vždy do pekárne nabúcham naraz. Rozhodne to vyskúšam!!
vyzerá to úplne božsky, ďakujem za inšpiráciu! Najmä tip, že nechať kvasnice chvíľu postáť, ja všetko vždy do pekárne nabúcham naraz. Rozhodne to vyskúšam!!
Podla @iva63 som piekla tento chlieb uz viackrat v rure a vzdy bol bol vyborny. Dnes som ho piekla podla teba v pekarnicke s rychlym programom. Chlieb bol vysoky, nadychany, ale este nie celkom prepeceny.(skontrolovala som ho ihlicou na grilovanie a bola este polepena od cesta) Tak som po ukonceni rychleho programu prepla pekarnicku este na pecenie a dopiekla som ho este 15 minut. Ten kratky program budem teraz castejsie pouzivat. Dakujem za radu.
Tak, dúfam, že chutil aj napriek malým komplikáciám. :) Ono si treba naozaj odsledovať ako koho pekáreň pečie, preto si treba prispôsobiť recept.
krásny chlebík, ja už tiež mám pekárničku, tak vyskúšam tvoj recept. doteraz som piekla v rúre. tak oprobujem aj v pekárničke.
ahojte,chlebik som robila podla receptu, az na tu zmenu, ze som tam dala 350 g celozrnnej muky a 200 g špaldovej polohrubej a teta mi poradila, aby som tam dala malý zemiak.....Žiaľ sa mi chlebík nevydaril. Môj krátky program má 2hod.10min, tak sa mi nezdal až taký krátky. Chlebík sa síce zdvihol, ale zostal vo vnútri úplne lepkavý-nejedlý. Čím to bude?...Už som robila aj celozrnný žitný kváskový a tiež bol lepkavý...Keď použijem zmes do pekárničky, vždy je fantastický, keď skúšam recept, akosi je to vždy vedľa. Poraďte prosím,,,
Mne sa tento chlebík nevydaril...Bol uplne mokrý vnútri, nie je to veľa 550ml vody na 550g múky? Už pri miesení som videla, že je cesto riedke. Pri iných receptoch dávam tekutiny o dosť menej.

Pridaj komentár k receptu: