Foto: xxx4823
Tento vynikajúci a jednoduchý chlieb, ktorý je primerane mäkký, vláčny, vlhký a nezapácha po kvasniciach v domácej pekárni pečiem pravidelne. Použil som mierne pozmenený Zobraziť celý popisTento vynikajúci a jednoduchý chlieb, ktorý je primerane mäkký, vláčny, vlhký a nezapácha po kvasniciach v domácej pekárni pečiem pravidelne. Použil som mierne pozmenený recept od @Iva63 http://varecha.pravda.sk/recepty/chlebik-celozrnny-fotorecept/36228-recept.html za inšpiráciu ďakujem.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Do misky nalejeme 250 ml teplej vody, rozpustíme v nej lyžičku cukru a sušené droždie. Necháme na teplom mieste minimálne 10 minút.
- 2
Do nádoby na pečenie z domácej pekárne nasypeme polovicu múky, nalejeme rozpustené droždie a prilejeme zvyšnú teplú vodu. Nasypeme druhú polovicu múky.
- 3
Na panvici si nasucho opečieme slnečnicové a tekvicové semená a taktiež píniové orechy, pokiaľ zvolíte iné semená, nie je treba ich opekať (napríklad ľan nepríjemne vylietava z panvice).
- 4
Semená pridáme do nádoby na miesenie spolu so soľou, olejom a octom. Ja som pridal k opečeným semenám aj sezam, ľan a lyžicu semien chia.
- 5
Nádobu vložíme do pekárne a zapneme na program "Rýchly", ktorý u mňa trvá 1 hodinu a 20 minút (10 min. miesenie, 10 kysnutie a 1 hod. pečenie).
- 6
Po domiesení cesta (asi keď nám pekáreň ukazuje že zostáva 60-55 min.) rýchlo otvoríme pekáreň a cesto posypeme slnečnicou, ľanom, sezamom a kľudne aj tekvicovými semenami.
- 7
Po dopečení necháme chlieb vo forme a vrch potrieme slanou vodou. Necháme ďalších 10 min. v pekárni.
- 8
Po desiatich minútach chlieb opatrne vyklopíme (aby nám neopadali semienka) a necháme na mriežke úplne vychladnúť. Podávame kedykoľvek a kdekoľvek :) Ďakujem Vám za prečítanie receptu a ak ste sa ním inšpirovali, taktiež Vám prajem dobrú chuť! :) Edit: Pridávam obrázok chlebu v priereze :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
A ešte som chcela - prosím upresni 3/4 balenie sušeného droždia - v obchodoch je dostať balenie na 500 gramov aj na 1000 gramov múky a to je dosť veľký rozdiel. Ja na chlieb používam "lastovičkové" droždie, to je práve tých 10 gramov na kilo múky, ale jedno balenie nám vystačí asi tak na 8 chlebov.
Používam 10g balíček droždia, z ktorého odoberiem asi 8-7gramov. Neviem presne, vždy to robím od oka :)
@dalmatinka Ako som už napísal, chlieb nie je surový ani po rýchlom programe a narastie prekvapivo rýchlo. :)
@gabi58 Áno, máte pravdu, chlieb kysne aj počas pečenia.
Dakujem.
Keď je hotový chlieb v strede preliačený pridali ste priveľa tekutiny.
ja som ho sice neskusala, ale podla mna by mohlo pomoct dat menej vody...