Špaldovo-ražný zemiakový kváskový chlieb fotorecept
Foto: adula76
Už dosť dlho pečiem chlieb a pečivo, s kváskom aj s droždím. Pôvodný recept je z internetu, čo - to som trochu pozmenila a Zobraziť celý popisUž dosť dlho pečiem chlieb a pečivo, s kváskom aj s droždím. Pôvodný recept je z internetu, čo - to som trochu pozmenila a vyšiel z toho úplne báječný chlieb. Dnes som ho opäť upiekla, ten môj váži približne 1100 g.
príprava
na 250-200 °C
Postup
-
1
Suroviny.
-
2
Rozkvasený kvások /z predošlého dňa/ dáme do misy, pridáme ostatné suroviny a uhnetieme hladké cesto. Mladšia dcéra nemá rada rascu, preto používam mletú.
-
3
Takto vyzerá hotové cesto.
-
4
Cesto nemusíme prekladať, ale ja mám dobrú skúsenosť s preložením cesta do naolejovanej nádoby, kde ho prekladám.
-
5
Necháme kysnúť 3 hodiny, po uplynutí prvej hodiny preložíme cesto, to isté urobíme po dvoch hodinách. Tu je vykysnuté cesto. Dlžka kysnutia závisí od teploty okolia.
-
6
Potom cesto dáme na pomúčenú dosku a prehnetieme ho. Cesto vložíme do ošatky a prikryté necháme kysnúť ešte ani 1,5 - 2 hodiny. Aby sa neprichytilo k ošatke, povrch jemne potrieme škrobom /kukuričný, zemiakový/. Chlebík potom bude lesklý ako ho orosíme vodou.
-
7
Zapneme rúru a necháme ju vyhriať na 250 stupňov. Vložíme plech, na ktorom budeme piecť a na dno rúry dáme plech na odparovanie vody. Z ošatky chlieb jemne vyklopíme na vyhriaty plech, orosíme chlieb vodou z rozprašovača, dáme do rúry. Na dno rúry dáme cca 1-2 dl vody a zavrieme. Najprv pečieme na 250 stupňov 10 minút, potom teplotu znížime na 200 stupňov a pečieme minimálne 20 - 30 minút. Dľžka pečenia závisí od veľkosti bochníka. Chlieb je upečený vtedy, keď na jeho spodnú časť poklepeme a vydáva dutý zvuk. Upečený chlieb dáme na mriežku a ešte raz ho orosíme.
-
8
Spomínaná hmotnosť chleba
-
9
A takto vyzerá odkrojený...
*****
@bembo - ražný kvások si urobíš doma, tu je recept
varecha.pravda.sk/recepty/kvasok-z-raznej-muky-starter-po...
@fineliving - pridám, ale neskôr... teraz nestíham.