Kváskový chlieb
Špaldovo-ražný kváskový chlieb 1,2 kg
Autor receptu: loktis
Časovo nenáročný recept na osvedčený, lahodný kváskový chlieb s použitím autolýzy a fermentolýzy.* Nezaberie vám viac ako
40 minút čistého času práce, keďže je vynechaná laminácia + prekladanie a kysne priamo vo formách. Ak si ustriehnete finálne
kysnutie, v podstate na ňom nie je čo pokaziť.
10 porcií |
40 (+ kysnutie) minút príprava |
45 minút na 250 °C |
Postup
- Suroviny na rozkvas rozmiešame varechou a necháme kysnúť pri izbovej teplote cca 6 – 8 hodín.
- Autolýza:
2 hodiny pred koncom kysnutia rozkvasu si pripravíme cesto tak, že preosejeme a vymiesime múku s vodou v miesiči 10 min., zakryjeme a cesto necháme 2 hod. postáť pri izbovej teplote.
- Fermentolýza:
Po 2 hod. do cesta primiešame rozkvas a soľ, prípadne semená podľa chuti (rasca, slnečnica, ľan a pod.) a v miesiči miesime 10 min.
- Kysnutie:
Cesto rozdelíme do dvoch maslom vymastených a prípadne zrnkami vysypaných toastových foriem, poprášime múkou, prikryjeme fóliou a necháme nakysnúť na dvojnásobný objem pri izbovej teplote 5 - 8 hod. alebo v chladničke cca 24 hod.
- Pečenie:
Vyhrejeme rúru na 250 °C a pečieme 10-12 min., potom znížime teplotu na na 200 °C a dopekáme 35-40 min.
Dobrú chuť.