Foto: irenaw
Špaldovú múku používam často a rada. Tak som si recept na linecké preonačila. Cesto je veľmi chutné a výborné na vykrajovanie aj do lisu Zobraziť celý popisŠpaldovú múku používam často a rada. Tak som si recept na linecké preonačila. Cesto je veľmi chutné a výborné na vykrajovanie aj do lisu na sušienky. Vzhľad veľkonočných vajíčok 2012 som odkukala z receptu "Veľkonočné citrónové volské očká" od @archaa . Príde čas aj na citrónové, len teraz som potrebovala trvanlivú a prenosnú verziu, ktorú môžem bez obáv naskladať do krabice na seba :-).
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Deň vopred dáme do malej fľaštičky trošku vodky a šafran. Jedna väčšia štipka. Neviem koľko to presne bolo, dala som všetko, čo bolo v jednom balení od nemenovaného maďarského výrobcu korenín :o). Necháme v chlade vylúhovať do druhého dňa. Suroviny na cesto zamiesime a dáme na 1-2 hodiny do chladu. Rozvaľkáme na 3 mm. Vykrojíme vajíčka. Prenesieme na papier na pečenie. Do polovice vajíčok vykrojíme okrúhly otvor na žĺtok. Všetky vykrojené stredy a ešte trochu okrajov zafarbíme šafranovou vodkou. Mne sa výsledné cesto zdalo bledé, tak som dala ešte trochu kurkumy. Vo výsledku ju našťastie necítiť. Odoberáme kúsky asi ako lieskovec a vkladáme do vykrojených otvorov. Tvarujeme trošku vypuklý žĺtok ako na volskom oku. Pečieme na 180°C 11-12 minút, kým okraje nezačnú ružovieť. Vykrajovačku mám vysokú 6 cm a vyšlo mi vykrojiť 120 vajíčok. A pár kvietkov zo zvyškov. Vychladnuté zlepujeme džemom.
- 2
Takéto sme mali minulú a predminulú Veľkú noc. Už to chcelo zmenu :o).
- 2
len s kurkumou?
@ola111 neviem, či jej tam nebude treba viac a potom bude už cítiť v ceste chuť? čo takto zamiesiť trošku cesta s kukuričnou múkou, tá je žltá. napríklad: jeden žĺtok, 30 g cukru, 60 g masla, 90 g kukuričnej múky. ak to bude veľmi mäkké, tak 1-2 PL zlatého klasu, aj ten je žltý. a k tomu trošku kurkumy. ak ti zvýši spravíš žlté kvietky. alebo namiesto žĺtku vaječný koňak. takto nejak by som experimentovala, keby som nemala šafran. ale ani moje keksy nie sú až tak žlté, ako vyzerajú na fotke, to pri umelom osvetlení tak vyšli.
ich máš tak krásne žlté,som si myslela,že aj tá kurkuma by mohla stačiť,ale tam by zase tá jej chuť asi prekážala,dobrý nápad s tou
kukuričnou múkou:-)))
ale pkkial ich chete zdrave tak namiesto prask. cukru treba dat trstinovy nerafinovany cukor a namiesto masla - koskosovy olej
inak su krasne
PS: @ada12 , trstinový cukor sa dosť preceňuje, až tak zdravý zasa nie je :)
life.ihned.cz/c1-59091080-rozdil-mezi-repnym-a-trtino...