Špaldové linecké keksy

Autor receptu: irenaw

Špaldovú múku používam často a rada. Tak som si recept na linecké preonačila. Cesto je veľmi chutné a výborné na vykrajovanie aj do lisu na sušienky. Vzhľad veľkonočných vajíčok 2012 som odkukala z receptu "Veľkonočné citrónové volské očká" od @archaa . Príde čas aj na citrónové, len teraz som potrebovala trvanlivú a prenosnú verziu, ktorú môžem bez obáv naskladať do krabice na seba :-).

60
porcií
15 minút
príprava
11-12 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Deň vopred dáme do malej fľaštičky trošku vodky a šafran. Jedna väčšia štipka. Neviem koľko to presne bolo, dala som všetko, čo bolo v jednom balení od nemenovaného maďarského výrobcu korenín :o). Necháme v chlade vylúhovať do druhého dňa. Suroviny na cesto zamiesime a dáme na 1-2 hodiny do chladu. Rozvaľkáme na 3 mm. Vykrojíme vajíčka. Prenesieme na papier na pečenie. Do polovice vajíčok vykrojíme okrúhly otvor na žĺtok. Všetky vykrojené stredy a ešte trochu okrajov zafarbíme šafranovou vodkou. Mne sa výsledné cesto zdalo bledé, tak som dala ešte trochu kurkumy. Vo výsledku ju našťastie necítiť. Odoberáme kúsky asi ako lieskovec a vkladáme do vykrojených otvorov. Tvarujeme trošku vypuklý žĺtok ako na volskom oku. Pečieme na 180°C 11-12 minút, kým okraje nezačnú ružovieť. Vykrajovačku mám vysokú 6 cm a vyšlo mi vykrojiť 120 vajíčok. A pár kvietkov zo zvyškov. Vychladnuté zlepujeme džemom.
  2. Takéto sme mali minulú a predminulú Veľkú noc. Už to chcelo zmenu :o).