Špaldová polievka fotorecept

amelie - fotkaamelie, 7. januára 2011
Špaldová polievka (fotorecept)
Foto: amelie

Tento recept nie je môj, hoci k nejakým zmenám oproti pôvodnému určite došlo počas tých rokov, čo ju varím. Len som už dávno zabudla, Zobraziť celý popisTento recept nie je môj, hoci k nejakým zmenám oproti pôvodnému určite došlo počas tých rokov, čo ju varím. Len som už dávno zabudla, odkiaľ ho mám. Polievka chutí dokonca aj chlapom, ktorí ju označili za "celkom jedlý vyprošťovák"... Po dvoch týždňoch prejedania možno príde vhod.

Suroviny

200 g
1 ks
2 ks
1 ks
1 1/2 pl
300 g, čerstvý alebo mrazený
2-3 pl
 čerstvá




Postup

  1. 1

    Naozaj nenáročné jedlo: iba zopár surovín:-)

    Špaldová polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    A postup celkom jednoduchý aj pre začiatočníka: večer namočiť špaldu do vody. Na druhý deň scediť, premyť, nasypať do kastrólika, zaliať vodou a nechať tíško bublať na slabom plameni, kým nezmäkne "na zub". Ak treba, priliať vodu, nech špalda neprihorí. Vody musí byť vždy aspoň 1 cm nad pšenicou.

    Špaldová polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým pokrájame cibuľu nadrobno a v hrnci ju speníme na oleji. Pridáme kolieska mrkvy a pre zmenu kocôčky petržlenu. Chvíľku restujeme, aby mrkva pustila farbu.

    Špaldová polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme hrášok.

    Špaldová polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Osolíme, okoreníme čerstvo pomletým čiernym korením a zalejeme slepačím vývarom. Vývar treba urobiť radšej z kuracích trupov ako z kocky. Kocka vraj nefunguje ako vyprošťovák. Zeleninu varíme v bujóne, kým hrášok nezmäkne, čo netrvá dlho. Potom do polievky vlejeme špaldu aj s vodou, v ktorej sa varila. Premiešame, ak treba, dochutíme. A môžeme sa do nej pustiť. Na tanieri ju okrášlime a navoniame petržlenovou vňaťou. Ja som, žiaľ, čerstvú vňať tentokrát nemala.

    Špaldová polievka (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

marianne69
..ja mam spaldu velmi rada,aj rada s nej varim...urcite to bude dobra polievocka...
frezia68
To mi bude určite chutiť,vyskúšam,aj vývar urobím podľa Tvojej rady,bujón málokedy používam :-)
renusha
Ďakujem za inšpiráciu:) Práve som dovarila veľký hrniec špaldy na celý týždeň - časť z nej použijem na polievku (v chladničke mám ešte trochu slepačieho vývaru) a ostatnú ako prílohu k tempehu na cibuľke, póriku a mrkve. snáď mi ešte ostane trochu aspoň na jedny-dvojo sladkých obilných raňajok. špalda je výborná práve na toto jarné obdobie, na posilnenie vnútorných orgánov a jarnú očistu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia