Foto: amelie
Tento recept nie je môj, hoci k nejakým zmenám oproti pôvodnému určite došlo počas tých rokov, čo ju varím. Len som už dávno zabudla, Zobraziť celý popisTento recept nie je môj, hoci k nejakým zmenám oproti pôvodnému určite došlo počas tých rokov, čo ju varím. Len som už dávno zabudla, odkiaľ ho mám. Polievka chutí dokonca aj chlapom, ktorí ju označili za "celkom jedlý vyprošťovák"... Po dvoch týždňoch prejedania možno príde vhod.
Postup
-
1
Naozaj nenáročné jedlo: iba zopár surovín:-)
-
2
A postup celkom jednoduchý aj pre začiatočníka: večer namočiť špaldu do vody. Na druhý deň scediť, premyť, nasypať do kastrólika, zaliať vodou a nechať tíško bublať na slabom plameni, kým nezmäkne "na zub". Ak treba, priliať vodu, nech špalda neprihorí. Vody musí byť vždy aspoň 1 cm nad pšenicou.
-
3
Medzitým pokrájame cibuľu nadrobno a v hrnci ju speníme na oleji. Pridáme kolieska mrkvy a pre zmenu kocôčky petržlenu. Chvíľku restujeme, aby mrkva pustila farbu.
-
4
Pridáme hrášok.
-
5
Osolíme, okoreníme čerstvo pomletým čiernym korením a zalejeme slepačím vývarom. Vývar treba urobiť radšej z kuracích trupov ako z kocky. Kocka vraj nefunguje ako vyprošťovák. Zeleninu varíme v bujóne, kým hrášok nezmäkne, čo netrvá dlho. Potom do polievky vlejeme špaldu aj s vodou, v ktorej sa varila. Premiešame, ak treba, dochutíme. A môžeme sa do nej pustiť. Na tanieri ju okrášlime a navoniame petržlenovou vňaťou. Ja som, žiaľ, čerstvú vňať tentokrát nemala.
Diskusia k receptu