Spaghetti alle vongole veraci – Špagety s mušľami

slawek - fotkaslawek, 26. novembra 2012
Spaghetti alle vongole veraci – Špagety s mušľami
Foto: slawek

Tento pôvodne tradičný neapolský recept na prípravu špagiet sa postupne rozšíril aj do iných častí Talianska a dnes je považovaný za klasiku. Pri jeho príprave treba mať na pamäti, že otvorené mušle nikdy nekonzumujeme. Rovnako aj mušle, ktoré sa neotvoria počas tepelnej úpravy treba vyhodiť. Najlepšie je použiť ich na pripravu jedla a skonzumovať čo najskôr po tom, ako ich kúpime.

4
porcie
40 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
 (vongole veraci, venuška pôvabná)
2 - 3 strúčiky
1/2 viazanička
200 ml
1/2 citróna
 (čerstvo)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ingrediencie

    Spaghetti alle vongole veraci – Špagety s mušľami - obrázok 1
  2. 2

    Mušle dôkladne umyjeme a necháme hodinu namočené v studenej vode, v ktorej sme rozpustili lyžičku morskej soli. Na panvicu dáme 2 - 3 polievkové lyžice olivového oleja a nadrobno pokrájaný cesnak a chvíľku popražíme.

    Spaghetti alle vongole veraci – Špagety s mušľami - obrázok 2
  3. 3

    Po chvíľke pridáme víno, citrónovú šťavu a mušle.

    Spaghetti alle vongole veraci – Špagety s mušľami - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme nadrobno pokrájanú petržlenovú vňať a prikryté dusíme, kým sa mušle neotvoria. Keď sú otvorené, poriadne ich premiešame a ešte 2 - 3 minúty dusíme.

    Spaghetti alle vongole veraci – Špagety s mušľami - obrázok 4
  5. 5

    V inom hrnci medzitým v slanej vode uvaríme špagety « al dente » .

    Spaghetti alle vongole veraci – Špagety s mušľami - obrázok 5
  6. 6

    Uvarené cestoviny premiestnime na panvicu s mušľami, dobre premiešame, aby sa všetky namočilii v šťave necháme chvíľočku prehriať.

    Spaghetti alle vongole veraci – Špagety s mušľami - obrázok 6
  7. 7

    Cestoviny s mušľami rozdelíme do tanierov a polejeme zvyškom sťavy. Podávame horúce. V tradičnej talianskej kuchyni sa na cestoviny s mušľami nikdy nedáva syr, pretože výrazná chuť parmezánu by prerazila delikátnu chuť morských plodov.

    Spaghetti alle vongole veraci – Špagety s mušľami - obrázok 7

Diskusia k receptu

8 komentárov k receptu
dobree,ja by som tie spaghetti rovno po scedeni hodil do toho hrnca s muslami a dobre poprehadzoval aby sa omacka naviazala na cestoviny.

Pridaj komentár k receptu: