Šošovicový prívarok
Foto: dvorka
Pre niekoho ako ja, skvelé jedlo, ktoré zasýti. Receptov je tu nesmierne veľa, no tento môj je trošku iný a zahusťovadlo, ktoré som do Zobraziť celý popisPre niekoho ako ja, skvelé jedlo, ktoré zasýti. Receptov je tu nesmierne veľa, no tento môj je trošku iný a zahusťovadlo, ktoré som do prívarku dala je dôvod môjho pridania receptu. Je to vlastne tip ako nahradiť múku či škrob v jedle.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Ja šošovicu pred namáčaním poriadne premyjem, dám do misky a zalejem vodou tak, aby jej bolo raz toľko ako šošovice. Po asi hodinke šošovicu zlejem, znova ju premyjem a dám variť do vody. Pridám saturejku, ktorá zmierňuje nadúvanie a má príjemnú chuť. Mne osobne strukoviny chutia viac s touto bylinkou ako s bobkovým listom. Varím asi 20 minút.
- 2
Dám si variť smotanu. Môže byť aj mlieko alebo zeleninový vývar. Nakrájam si chlieb na malé kocky, pridám do kastrólika s vriacou smotanou, prilejem asi 200 ml vývaru alebo vody a nechám pár minút prevrieť. S tyčovým mixérom rozmixujem na redšiu kašu a vlejem k šošovici. Zamiešam, nechám ešte jednu dve minútky prevrieť a odstavím. Až teraz dochucujem soľou a troškou mletého čierneho korenia. Kto má rád s octom si pridá aj ten.
- 3
Chlebové zahusťovadlo používam už dlhšie. Ak robím bielu omáčku, dávam biele pečivo, ak mi na farbe nezáleží, pridám tmavé. Keďže doma jeme už len kváskové domáce chleby a pečivo, myslím že to je zdravšia alternatíva.
Tiež Šošovicový prívarok:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ďakujem za tip. Určite vyskúšam, keďže mám rada pohánku. A vločky doma mám. Ja nie že by som sa vyhýbala múke, ale vyhovuje mi spôsob zahusťovania chlebom alebo pečivom.
Múka je polysacharid a spôsobuje priberanie. Múčne jedlá zvlášť vo vyššom veku sa chovajú, ako keby sme jedli čistý cukor. O tom pojednáva tzv.ketodieta.
Úžasné konšpirácie...nakoniec bude múka jed ktorý nás zabíja, a o pár rokov to skončí vedeckými zisteniami že to bude podobné ako o škodlivosti vajec, masla, bravčovej masti, ktoré nám už neškodia ... buďme radi že tú múku máme...
Nie všetko, z čoho sa chudne, je aj zdravé. Pozor na ketodiétu, je to ešte horšie ako Atkinson.