Šošovicový prívarok
Šošovicový prívarok

Šošovicový prívarok

dvorka - fotkadvorka, 18. mája 2018
Šošovicový prívarok
Foto: dvorka

Pre niekoho ako ja, skvelé jedlo, ktoré zasýti. Receptov je tu nesmierne veľa, no tento môj je trošku iný a zahusťovadlo, ktoré som do Zobraziť celý popisPre niekoho ako ja, skvelé jedlo, ktoré zasýti. Receptov je tu nesmierne veľa, no tento môj je trošku iný a zahusťovadlo, ktoré som do prívarku dala je dôvod môjho pridania receptu. Je to vlastne tip ako nahradiť múku či škrob v jedle.

60 minút
príprava
20 - 30 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
600 g
200 g
40 g
200 - 250 ml (alebo voda)
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Ja šošovicu pred namáčaním poriadne premyjem, dám do misky a zalejem vodou tak, aby jej bolo raz toľko ako šošovice. Po asi hodinke šošovicu zlejem, znova ju premyjem a dám variť do vody. Pridám saturejku, ktorá zmierňuje nadúvanie a má príjemnú chuť. Mne osobne strukoviny chutia viac s touto bylinkou ako s bobkovým listom. Varím asi 20 minút.

  2. 2

    Dám si variť smotanu. Môže byť aj mlieko alebo zeleninový vývar. Nakrájam si chlieb na malé kocky, pridám do kastrólika s vriacou smotanou, prilejem asi 200 ml vývaru alebo vody a nechám pár minút prevrieť. S tyčovým mixérom rozmixujem na redšiu kašu a vlejem k šošovici. Zamiešam, nechám ešte jednu dve minútky prevrieť a odstavím. Až teraz dochucujem soľou a troškou mletého čierneho korenia. Kto má rád s octom si pridá aj ten.

  3. 3

    Chlebové zahusťovadlo používam už dlhšie. Ak robím bielu omáčku, dávam biele pečivo, ak mi na farbe nezáleží, pridám tmavé. Keďže doma jeme už len kváskové domáce chleby a pečivo, myslím že to je zdravšia alternatíva.

Diskusia k receptu

haji
Pěkný, jednoduchý recept, hned bych si dala dvojitou porci, k tomu kyselý okurek, aby si užil i žaludek jednodušší trávení.
marienka44
Ja sa tiež vyhýbam zápražke s múkou. Ale múka je aj v chlebe. Na trhu som objavila pohánkové vločky a tie sa nemusia ani variť, len sa pridajú do hotového jedla a po chvíli státia ho zahustia.
dvorka
@Marienka44 (19.5.2018 08:02)

Ďakujem za tip. Určite vyskúšam, keďže mám rada pohánku. A vločky doma mám. Ja nie že by som sa vyhýbala múke, ale vyhovuje mi spôsob zahusťovania chlebom alebo pečivom.
marienka44
@Dvorka (19.5.2018 08:06)

Múka je polysacharid a spôsobuje priberanie. Múčne jedlá zvlášť vo vyššom veku sa chovajú, ako keby sme jedli čistý cukor. O tom pojednáva tzv.ketodieta.
mijaita
Varim chlebovou polevku s čočkou. Tak vim, ze to bude vyborne takhle jako omacka. Uvarim urcite a vidim k tomu neco uzeneho. Treba i kureci palicky?