Šošovicový prívarok
Šošovicový prívarok
Autor receptu: dvorka
Pre niekoho ako ja, skvelé jedlo, ktoré zasýti. Receptov je tu nesmierne veľa, no tento môj je trošku iný a zahusťovadlo, ktoré som do prívarku dala je dôvod môjho pridania receptu. Je to vlastne tip ako nahradiť múku či škrob v jedle.
60 minút príprava |
20 - 30 minút tepelná úprava |
Postup
- Ja šošovicu pred namáčaním poriadne premyjem, dám do misky a zalejem vodou tak, aby jej bolo raz toľko ako šošovice. Po asi hodinke šošovicu zlejem, znova ju premyjem a dám variť do vody. Pridám saturejku, ktorá zmierňuje nadúvanie a má príjemnú chuť. Mne osobne strukoviny chutia viac s touto bylinkou ako s bobkovým listom. Varím asi 20 minút.
- Dám si variť smotanu. Môže byť aj mlieko alebo zeleninový vývar. Nakrájam si chlieb na malé kocky, pridám do kastrólika s vriacou smotanou, prilejem asi 200 ml vývaru alebo vody a nechám pár minút prevrieť. S tyčovým mixérom rozmixujem na redšiu kašu a vlejem k šošovici. Zamiešam, nechám ešte jednu dve minútky prevrieť a odstavím. Až teraz dochucujem soľou a troškou mletého čierneho korenia. Kto má rád s octom si pridá aj ten.
- Chlebové zahusťovadlo používam už dlhšie. Ak robím bielu omáčku, dávam biele pečivo, ak mi na farbe nezáleží, pridám tmavé. Keďže doma jeme už len kváskové domáce chleby a pečivo, myslím že to je zdravšia alternatíva.