Šošovicový prívarok

Šošovicový prívarok

Autor receptu: dvorka

Pre niekoho ako ja, skvelé jedlo, ktoré zasýti. Receptov je tu nesmierne veľa, no tento môj je trošku iný a zahusťovadlo, ktoré som do prívarku dala je dôvod môjho pridania receptu. Je to vlastne tip ako nahradiť múku či škrob v jedle.

60 minút
príprava
20 - 30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ja šošovicu pred namáčaním poriadne premyjem, dám do misky a zalejem vodou tak, aby jej bolo raz toľko ako šošovice. Po asi hodinke šošovicu zlejem, znova ju premyjem a dám variť do vody. Pridám saturejku, ktorá zmierňuje nadúvanie a má príjemnú chuť. Mne osobne strukoviny chutia viac s touto bylinkou ako s bobkovým listom. Varím asi 20 minút.
  2. Dám si variť smotanu. Môže byť aj mlieko alebo zeleninový vývar. Nakrájam si chlieb na malé kocky, pridám do kastrólika s vriacou smotanou, prilejem asi 200 ml vývaru alebo vody a nechám pár minút prevrieť. S tyčovým mixérom rozmixujem na redšiu kašu a vlejem k šošovici. Zamiešam, nechám ešte jednu dve minútky prevrieť a odstavím. Až teraz dochucujem soľou a troškou mletého čierneho korenia. Kto má rád s octom si pridá aj ten.
  3. Chlebové zahusťovadlo používam už dlhšie. Ak robím bielu omáčku, dávam biele pečivo, ak mi na farbe nezáleží, pridám tmavé. Keďže doma jeme už len kváskové domáce chleby a pečivo, myslím že to je zdravšia alternatíva.