Šošovicová polievka so zeleninou

Ján Duda
šéfkuchár reštaurácie Leberfinger v Bratislave, 24. februára 2014
Šošovicová polievka so zeleninou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

100 g
20 g
70 g
100 g
20 g
150 g




Postup

  1. 1

    Šošovicu prepláchneme a namočíme do studenej vody. Cibuľu očistíme, nakrájame najemno a orestujeme na panvici do sklovita. Posypeme hladkou múkou a pripravíme svetlú zápražku.

  2. 2

    Pridáme šošovicu spolu s vodou, v ktorej sa namáčala, a postupne privedieme do varu. Koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame na kocky a vložíme do polievky. Privedieme do varu, osolíme, okoreníme a necháme povariť do zmäknutia zeleniny.

  3. 3

    Odstavíme z ohňa a dochutíme majoránom. Majorán nevaríme, lebo by mohol zhorknúť a tým skaziť chuť jedla.

Diskusia k receptu

gubics
Neviem aké máte skúsenosti s červenou šošovicou. Kúpila som ju zo zvedavosti, ale mne sa vôbec nepáčíi ani chuť, ani farba. Pri varení stratila úplne červenú farbu, a bola úplne bez šošovicovej chuti. Robila som ju presne tak ako obyčajnú šošovicu, no bola hrozná, časť z nej pristála v odpade.
tiginko
ja ju mám rada, aj ju pomerne často používam. Je pravda, že strati trochu farbu, ale je chutná, len sa nesmie príliš dlho variť, potrebuje menej času ako klasická šošovica a nemusí sa namáčať
smejkad
ja som ju kupovala, kym bola ta moja dievka este celkom male babo, lebo z nej nenaduva a staci jej chvilocka na uvarenie
a kedze po uvareni zbledne, da sa dobre zakamuflovat v jedle :-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia