Šošovica na prírodno

steffik - bez fotkysteffik, 22. mája 2014

Tento recept mám z Grécka - ostrov Karpathos, kde som pracovala. Je jednoduchý a chutný. Odporúčam najmä tým, ktorí si strážia váhu. Nepoužíva sa Zobraziť celý popisTento recept mám z Grécka - ostrov Karpathos, kde som pracovala. Je jednoduchý a chutný. Odporúčam najmä tým, ktorí si strážia váhu. Nepoužíva sa žiadna múka, smotana a iné suroviny, ktoré sú viac kalorické. Oplatí sa vyskúšať.

4-6
porcie
5 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

0,25 kg
1 ks
3 - 4 ks
2 - 3 ks
4 ks
4 ks
1 ks (alebo bujón)
1 ks
3 - 4 PL
0,5 - 1 dcl
4 - 5 strúčikov
1 PL
1-2 PL




Postup

  1. 1

    V tlakovom hrnci si uvaríme šošovicu, nie na kašu , radšej nedovarenú. Podľa druhu šošovice varíme cca 20-25 min , vypneme a necháme ju dovariť samu v tlakáči.

  2. 2

    Kým sa robí šošovica, pripravíme si ďalšie časti jedla. Na oleji opražíme najemno pokrájanú cibuľu a mrkvu, ktorú sme nastrúhali na strúhadlei s väčšími očkami. Budeme mať hrubšie rezančeky mrkvy. Pridáme kocku slepačieho bujonu, bobkový list, korenie čierne aj nové a podlejeme vodou. Povaríme cca 10 min.

  3. 3

    Pridáme uvarenú šošovicu a znova podlejeme vodou najlepšie horúcou, aby nám neprestalo vrieť. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, paradajkový pretlak (tan nám šošovicu zahustí) a prípadne na vylepšenie chuti cca 0,5 ks sviežej papriky, nakrájanej na kocky cca 1x1 cm. Podlejeme podľa potreby a varíme cca 5 min. Dáme za hrsť sviežej petržlenovej vňati alebo PL sušenej.

  4. 4

    Odstavíme. Na záver pridáme jablčný ocot, prípadne dosolíme. Šošovica by mala mať polohustú konzistenciu , akoro ako prívarok. Je jemne kyslá. Podáva sa s celozrnným pečivom , ktoré si namáčame alebo len tak zajedáme.

Diskusia k receptu

denyany
Ďalší zaujímavý recept na šošovicu, ktorú máme radi. Ukladám, vyskúšam.
janikbj
urcite je to chutne,ale sosovica sa v tlakaci za 20 min.musi rozvarit. varim nenamocenu sosovicu 8min+necham dojst,kym sa hrniec sa odtlakuje (cca3-5min) a niekedy je aj tak dost uvarena. urcite vyskusam,inak sa mi recept velmi paci
safran
Mám rada Karpathos :-) takúto šošovicu som tam nejedla, urobím a budem rada ďalším receptom. Ešte si tam? TS nasleduje...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia