Tento recept mám z Grécka - ostrov Karpathos, kde som pracovala. Je jednoduchý a chutný. Odporúčam najmä tým, ktorí si strážia váhu. Nepoužíva sa Zobraziť celý popisTento recept mám z Grécka - ostrov Karpathos, kde som pracovala. Je jednoduchý a chutný. Odporúčam najmä tým, ktorí si strážia váhu. Nepoužíva sa žiadna múka, smotana a iné suroviny, ktoré sú viac kalorické. Oplatí sa vyskúšať.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| 0,25 kg |
|
| 1 ks |
|
| 3 - 4 ks |
|
| 2 - 3 ks |
|
| 4 ks |
|
| 4 ks |
|
| 1 ks (alebo bujón) |
|
| 1 ks |
|
|
|
|
| 3 - 4 PL |
|
| 0,5 - 1 dcl |
|
| 4 - 5 strúčikov |
|
| 1 PL |
|
| 1-2 PL |
|
Postup
-
1
V tlakovom hrnci si uvaríme šošovicu, nie na kašu , radšej nedovarenú. Podľa druhu šošovice varíme cca 20-25 min , vypneme a necháme ju dovariť samu v tlakáči.
- 2
Kým sa robí šošovica, pripravíme si ďalšie časti jedla. Na oleji opražíme najemno pokrájanú cibuľu a mrkvu, ktorú sme nastrúhali na strúhadlei s väčšími očkami. Budeme mať hrubšie rezančeky mrkvy. Pridáme kocku slepačieho bujonu, bobkový list, korenie čierne aj nové a podlejeme vodou. Povaríme cca 10 min.
- 3
Pridáme uvarenú šošovicu a znova podlejeme vodou najlepšie horúcou, aby nám neprestalo vrieť. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, paradajkový pretlak (tan nám šošovicu zahustí) a prípadne na vylepšenie chuti cca 0,5 ks sviežej papriky, nakrájanej na kocky cca 1x1 cm. Podlejeme podľa potreby a varíme cca 5 min. Dáme za hrsť sviežej petržlenovej vňati alebo PL sušenej.
- 4
Odstavíme. Na záver pridáme jablčný ocot, prípadne dosolíme. Šošovica by mala mať polohustú konzistenciu , akoro ako prívarok. Je jemne kyslá. Podáva sa s celozrnným pečivom , ktoré si namáčame alebo len tak zajedáme.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu