Foto: alexdidi
S týmto dezertom sa treba trochu pohrať,ale svojich hostí ním určite očaríte nie len vzhľadom,ale i chuťou.Veď kombinácia chuti ľahučkého bezé a zmrzliny je Zobraziť celý popisS týmto dezertom sa treba trochu pohrať,ale svojich hostí ním určite očaríte nie len vzhľadom,ale i chuťou.Veď kombinácia chuti ľahučkého bezé a zmrzliny je nádherná a nezabudnuteľná.Hodí sa na slávnostné príležitosti zvlášť v zime a práve Vianoce sú tou najvhodnejšou príležitosťou.
porcií
príprava
na 100 °C
Postup
-
1
Bielky necháme odstáť v chladničke 3-5 dní.Misu na šľahanie snehu opláchneme citrónovou šťavou alebo octom,aby sa odstránili zbytky nejakej mastnoty a bielky sa tak dobre vyšľahali.Bielky pred šľahaním necháme asi hodinu pri izbovej teplote.Potom už môžeme pristúpiť k šľahaniu snehu:bielky vlejeme do pripravenej misy,pridáme soľ a šľaháme.Začneme na malých obrátkach a keď sa tvorí pena obrátky zvýšime a šľaháme na najvyšších obrátkach za postupbého pridávania kryštálového cukru.Vyšľaháme tuhý sneh na ktorom sa tvoria špičky,ale dávame pozor,aby sme neprešľahali.Mne stačilo 10minút.
-
2
Rúru predhrejeme na 100stC.Pri vyššej teplote nám snehová hmota môže popraskať a stratiť tvar. Do vyšľahaného snehu zľahka metličkou vmiešame preosiaty práškový cukor zmiešaný so škrobovou múčkou.
-
3
Sneh dáme do zdobiaceho vrecúška s hladkou trubičkou a snažíme sa nastriekať snehuliakov.Tí moji mali dnes premiéru,tak nie sú veľmi pekní,ale na budúce to bude lepšie.Do "ruky" im zapichneme špáradlo,aby sme potom po upečení a jeho vybratí im tam mohli vložiť nejakú vetvičku.Pečieme resp.sušíme 2 hodiny.
-
4
Keď snehuliačikovia vychladnú zospodu vyberieme vnútro,aby sme ich potom mohli naplniť.Ide to veľmi ľahko a rýchlo,len ich v ruke nestláčajme,lebo sú krehkí a mohli by sme ich rozpučiť.
-
5
Snehuliaci môžu odpočívať a my pripravíme pre nich módne doplnky.Klobúky urobíme tak,že cukríky marschmallow rozrežeme na polovicu a pomocou špáradla namočíme do čokolády,ktorú sme si roztopili nad parou aj s kúskom masla.Na alobal točením vytvoríme striežku.Špáradlo opatrne vytiahneme.
-
6
Klobúky necháme stuhnúť.
-
7
Kúsok marcipánu zafarbíme potravinárskou farbou,prehnetieme,urobíme šál.Módnymi doplnkami ozdobíme snehuliakov a tesne pred podávaním ich naplníme zmrzlinou akú máme radi.Môžeme servírovať napr. na Štefana ako dezert po slávnostnom vianočnom obede.
škoda, že k nám pánkovia nedorazia...
Ukladam si tvoj recept ...snad sa ho niekedy odhodlam
vyskusat;-)