Snehuliaci plnení zmrzlinou (fotorecept)

Autor receptu: alexdidi

S týmto dezertom sa treba trochu pohrať,ale svojich hostí ním určite očaríte nie len vzhľadom,ale i chuťou.Veď kombinácia chuti ľahučkého bezé a zmrzliny je nádherná a nezabudnuteľná.Hodí sa na slávnostné príležitosti zvlášť v zime a práve Vianoce sú tou najvhodnejšou príležitosťou.

6
porcií
60 minút
príprava
120 minút
na 100 °C

Postup

  1. Bielky necháme odstáť v chladničke 3-5 dní.Misu na šľahanie snehu opláchneme citrónovou šťavou alebo octom,aby sa odstránili zbytky nejakej mastnoty a bielky sa tak dobre vyšľahali.Bielky pred šľahaním necháme asi hodinu pri izbovej teplote.Potom už môžeme pristúpiť k šľahaniu snehu:bielky vlejeme do pripravenej misy,pridáme soľ a šľaháme.Začneme na malých obrátkach a keď sa tvorí pena obrátky zvýšime a šľaháme na najvyšších obrátkach za postupbého pridávania kryštálového cukru.Vyšľaháme tuhý sneh na ktorom sa tvoria špičky,ale dávame pozor,aby sme neprešľahali.Mne stačilo 10minút.
  2. Rúru predhrejeme na 100stC.Pri vyššej teplote nám snehová hmota môže popraskať a stratiť tvar. Do vyšľahaného snehu zľahka metličkou vmiešame preosiaty práškový cukor zmiešaný so škrobovou múčkou.
  3. Sneh dáme do zdobiaceho vrecúška s hladkou trubičkou a snažíme sa nastriekať snehuliakov.Tí moji mali dnes premiéru,tak nie sú veľmi pekní,ale na budúce to bude lepšie.Do "ruky" im zapichneme špáradlo,aby sme potom po upečení a jeho vybratí im tam mohli vložiť nejakú vetvičku.Pečieme resp.sušíme 2 hodiny.
  4. Keď snehuliačikovia vychladnú zospodu vyberieme vnútro,aby sme ich potom mohli naplniť.Ide to veľmi ľahko a rýchlo,len ich v ruke nestláčajme,lebo sú krehkí a mohli by sme ich rozpučiť.
  5. Snehuliaci môžu odpočívať a my pripravíme pre nich módne doplnky.Klobúky urobíme tak,že cukríky marschmallow rozrežeme na polovicu a pomocou špáradla namočíme do čokolády,ktorú sme si roztopili nad parou aj s kúskom masla.Na alobal točením vytvoríme striežku.Špáradlo opatrne vytiahneme.
  6. Klobúky necháme stuhnúť.
  7. Kúsok marcipánu zafarbíme potravinárskou farbou,prehnetieme,urobíme šál.Módnymi doplnkami ozdobíme snehuliakov a tesne pred podávaním ich naplníme zmrzlinou akú máme radi.Môžeme servírovať napr. na Štefana ako dezert po slávnostnom vianočnom obede.